Search

Γεύσεις από τη Λέσβο, με το βλέμμα στη Βρετανία

Με χρώματα και αρώματα από τη Λέσβο πλημμύρισε το ξενοδοχείο «Metropolitan», στη λεωφόρο Συγγρού, καθώς το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου διοργάνωσαν μια βραδιά αφιερωμένη στο νησί. Στόχος ήταν η γευστική και πολιτιστική εξερεύνηση της Λέσβου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου «Γεύσεις Ελλάδας».

Η βραδιά άρχισε με την κυρία Ευγενία Χανδρή, του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου να δηλώνει πως … ζηλεύει που δεν έλκει την καταγωγή της από τη Λέσβο, παρότι έχει ρίζες σε δυο από τα πιο όμορφα νησιά μας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στον Στάθη Βαρβαγιάννη, της ποτοποιίας «Βαρβαγιάννη».

Ο Στάθης Βαρβαγιάννης αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα, από το λάδι, τις ελιές, το ούζο και το μέλι, μέχρι τα αλίπαστα, τα τυροκομικά και τα κτηνοτροφικά, επισημαίνοντας ότι στο νησί παράγεται το 50% του ούζου που κυκλοφορεί στην αγορά. Ο κ. Βαρβαγιάννης επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ποτοποιοί  του νησιού λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του καθεστώτος του ΦΠΑ, καλώντας την πολιτεία να διευκολύνει τις παραγωγικές μονάδες, που απασχολούν 200 εργαζόμενους και έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μάλιστα σε αγορές του εξωτερικού. Ο Στάθης Βαρβαγιάννης αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της δικής του ποτοποιίας, αλλά και στο Μουσείο Ούζου που έχει δημιουργήσει, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 30.000 άνθρωποι.

 

Τον λόγο πήρε και ο Δρ. Νίκος Ζούρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αναφέρθηκε στην «Πομπηία των Φυτών», που αποτελεί πόλο έλξης για το νησί και σημείο αναφοράς της επιστημονικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως μετά τον χαρακτηρισμό της Λέσβου ως Γεωπάρκου, από την Unesco. Ο κ. Ζούρος επισήμανε ότι η μελέτη του απολιθωμένου δάσους μας επιτρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι μπορεί να σημαίνει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή και παρουσίασε τα εκθέματα και τις δράσεις του μουσείου και των πάρκων στο δυτικό τμήμα της Λέσβου. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η παρουσίαση των ηφαιστείων του νησιού, των θερμών πηγών- που τόνισε ότι είναι ανεκμετάλλευτες- και της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα έκλεισε την τοποθέτησή του συνδέοντας το σπήλαιο της Άντισσας με το μαντείο του Ορφέα και τον εντοπισμό του εξαιρετικά σπάνιου λευκόλαιμου αηδονιού στην περιοχή της Άντισσας, αναδεικνύοντας έτσι την άρρηκτη σχέση της φύσης με τη μυθολογία στη Λέσβο.

 

Οι ομιλίες έκλεισαν με την παρουσίαση που έκανε η ιστορικός και λαογράφος κυρία Ελένη Παπαθωμά, για το Μουσείο Βρανά. Η κυρία Παπαθωμά τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιομηχανικής  αρχιτεκτονικής του ελαιοτριβείου της οικογένειας Ελύτη και στις προσπάθειες που κατέβαλε η εταιρία «Αρχιπέλαγος» για την αναστήλωση και την ανάδειξή του.

 

Ακολούθησαν γευστικές δοκιμές των προϊόντων της Λέσβου, με τη συνοδεία ούζου που πρόσφερε η ποτοποιία Βαρβαγιάννη και οι υποσχέσεις όλων ότι «το καλοκαίρι θα βρεθούμε στο νησί».