Δεν είναι η πρώτη φορά που μια “ιατρική” περιπέτεια στη Μυτιλήνη φτάνει στα δημοσιογραφικά μας γραφεία φέρνοντας στο φως τις ελλείψεις του νησιού στον τομέα της υγείας. Αυτή τη φορά τραυματίας με κακώσεις στο γόνατο μεταφέρθηκε κακήν κακώς από τη Λέσβο στην Αθήνα για μια μαγνητική τομογραφία, καθώς το σύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα που προμηθεύτηκε το Βοστάνειο το 2014, στο πλαίσιο της μεγάλης εργολαβίας για τις νέες πτέρυγες και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, συνεχίζει για παρατεταμένο διάστημα μηνών να βρίσκεται παροπλισμένο.Το “τράφικ” στα ιδιωτικά κέντρα ήταν τέτοιο που ο ασθενής πλήρωσε αδρά τη μεταφορά του με αεροπλάνο στην πρωτεύουσα…“πληρώνοντας” αν μη τι άλλο και το γεγονός πως επέλεξε να ζει σε ένα ακριτικό νησί.
Στον ασθενή συστάθηκε να κάνει την μαγνητική σε κάποιο από τα δύο ιδιωτικά κέντρα διάγνωσης της Μυτιλήνης που διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο ωστόσο αυτά έδιναν ραντεβού σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό με αποτέλεσμα ο ασθενής να παραμένει ανήμπορος στο σπίτι του. Το “τράφικ” στα ιδιωτικά κέντρα δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο καθώς πολλοί ασθενείς περιμένουν στην ουρά για ολόκληρες εβδομάδες αφού στο Βοστάνειο δεν υπάρχει η δυνατότητα μαγνητικής εξέτασης εδώ και περίπου έναν χρόνο όπου ο πρώην συμβασιούχος ακτινοδιαγνώστης αποχώρησε για μια μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο.
Παρότι λοιπόν το νοσοκομείο διαθέτει μαγνητικό τομογράφο η ύπαρξη του είναι δώρον άδωρον καθώς από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει γίνει πρόσληψη νέου ακτινοδιαγνώστη με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες εξετάσεις.
Σε επικοινωνία μας με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Άννα Ζερβού ενημερωθήκαμε πως το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στην πρόσληψη μόνιμου ακτινοδιαγνώστη που αναμένεται να ανακοινωθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες μετά από τον β γύρο των εκλογών.
“Είχαμε μια αδυναμία να βρούμε ακτινοδιαγνώστη. Παρά το γεγονός πως η προκήρυξη έχει γίνει από τον Αύγουστο δυστυχώς δεν είχαμε ενδιαφέρον από γιατρούς. Δεν μας προτιμούν εδώ, στα ακριτικά μέρη όταν μάλιστα έχουμε και πρόσφυγες, καθώς βρισκόμαστε μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πολλοί γιατροί, χωρίς να θέλω να τους κατηγορήσω προτιμούν να βρίσκονται σε αστικά κέντρα όπου θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης. Γι αυτές τις περιπτώσεις πάντως υπάρχει η δυνατότητα του ασθενή με την ασφάλισή του να πάει σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο χωρίς να πληρώσει κάποιο μεγάλο ποσό.
Η συγκεκριμένη περίπτωση συνέπεσε με την απεργία των ιδιωτικών κέντρων που πήγε πίσω τα ραντεβού. Άλλωστε η μαγνητική δεν είναι η μοναδική εξέταση για τα ορθοπεδικά. Υπάρχει η αξονική και η ακτινογραφία. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την πρόσληψη του ακτινοδιαγνώστη που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες”, ισχυρίζεται η κυρία Ζερβού.
Γιατί όχι με …τηλεϊατρική;
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ελλείψει γιατρού μένουν σε αχρηστία μηχανήματα που σώζουν πραγματικά ζωές, πέρα από την επικουρική κάλυψη με την ολιγόμηνη μεταφορά άλλου γιατρού από κοντινό νησί, όπως γίνεται σε άλλα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας αλλά κια σε άλλες περιπτώσεις και στο ίδιο το Βοστάνειο, η κάλυψη μιας έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να γίνει και με τη χρήση της τηλέιατρικής και την ειδική μονάδα που έχει εγκατασταθεί στο Βοστάνειο.
Η ειδική καμπίνα του Ε.ΔΙ.Τ (Εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής) μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η παραπάνω όπου η εξέταση θα γινόταν κανονικά στο Βοστάνειο και η διάγνωση στην Αθήνα από γιατρό που θα συνεργαζόταν με το νοσοκομείο. Η μονάδα αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος στο κέντρο του έχει μία κάμερα υπερ-υψηλής ευκρίνειας και μία παρόμοιας ποιότητας οθόνη από την οποία, ο εξεταζόμενος ή ο ιατρός, μπορεί να βλέπει ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος. Τίποτε από αυτά όμως δεν συνέβη και ο ασθενής πέταξε στην Αθήνα για μια..μαγνητική!