«Από τη σχολή της Σαπφούς στη ‘μη πλατεία’ Ελευθερίας, 27 αιώνες δρόμος». Εκδήλωση από «το κιρκινέτσι» στο Κιόσκι
«Κάπου εδώ ήταν το σπίτι του Σαπφούς και από κάπου μας παρακολουθεί» είπε η Αγλαΐα Αρχοντίδου επίτιμη Έφορος αρχαιοτήτων χθες το βράδυ κλείνοντας την παρέμβαση της με θέμα «…Λέσβου πρώτη Μυτιλήνη» στην εκδήλωση με θέμα «Από τη σχολή της Σαπφούς στη ‘μη πλατεία’ Ελευθερίας, 27 αιώνες δρόμος» που οργανώθηκε με επιτυχία από το Σύλλογο κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι «το κιρκινέτσι» στα πλαίσια των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί με την ονομασία «Επιμένουμε, ελπίζουμε, ζωντανεύουμε τις γειτονιές μας – 2021».
Που να τη δούμε βέβαια της Σαπφώ και που να μας δει αυτή στη βυθισμένη στο απόλυτο σκότος πλατεία την πλημμυρισμένη από πολλές δεκάδες αυτοκίνητα που παρκάρουν εκεί αφού η πλατεία Ελευθερίας μόνο πλατεία δεν είναι!
Η εκδήλωση από το «Κιρκινέτσι» για την ιστορία της πλατείας Ελευθερίας στο Κιόσκι και την ανάγκη επιστροφής της στους κατοίκους της περιοχής πραγματοποιήθηκε στον κατάλληλα και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαμορφωμένο με τη συμβολή της εταιρείας ΗΧΩ Α.Ε, χώρο μπροστά στην είσοδο του νέου αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.
Ο νομικός και παλιός, ένας από τους παλιότερους κατοίκους της περιοχής Βάσος Βόμβας μίλησε με θέμα «το Κιόσκι η γειτονιά μου τον 20ο αιώνα», Με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πλατεία όπως αυτή ήταν αλλά και καταπώς οι κοινωνικές σχέσεις αναπτύσσονταν εκεί πριν τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και στα μετέπειτα χρόνια.
Ο ιστορικός – Αντιστράτηγος ε.α Στρατής Χαραλάμπους παρουσίασε το θέμα «Kuşmeydanı – Orduyeri – Κιόσκι, από τον 16ο αιώνα μέχρι την απελευθέρωση». Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναφορά στις πηγές έκανε γνωστή την ιστορία του λόφου και της πλατείας στην κορυφή του στα οθωμανικά χρόνια έως και τα γεγονότα της απελευθέρωσης στις 8 Νοεμβρίου του 1912.
Η Αγλαΐα Αρχοντίδου μίλησε για την αρχαία ιστορία της περιοχής και πώς αυτή αποδεικνύεται από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί, με πρώτες αυτές που απέδειξαν την ύπαρξη ιερού της Αφροδίτης από το οικόπεδο του νέου αρχαιολογικού μουσείου στη συμβολή των οδών 8ης Νοεμβρίου και Σκρά μέχρι και το κτήριο της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιώτικής Πολιτικής. Ιερό το οποίο και ταυτίζεται με την ύπαρξη και τη λειτουργία της Σαπφούς και της Σχολής της εκεί.
Τέλος η αρχιτεκτόνισσα Όλγα Κομίνη μίλησε με θέμα: «επαναπροσδιορίζοντας την πλατεία Ελευθερίας» παρουσιάζοντας τη
σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη «μη» πλατεία πλέον, ενώ έκανε αναφορά στις χρήσεις που μια πλατεία θα μπορούσε ή θα έπρεπε να έχει.
Των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος για την προοπτική το Κιόσκι κι όλη η Μυτιλήνη να ξαναποκτήσει πλατεία.
Παρόντες στην εκδήλωση εκτός από κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο ήταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, η δημοτική σύμβουλος Εριφύλη Χιωτέλλη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Δημήτρης Τσιπίδης, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης και άλλοι.