“Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε ξενοδοχεία για τους ανθρώπους, ακόμη και στον Μολυβο. Δεν υπάρχουν κλίνες”, δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου και την Αναστασία Σπυριδάκη, ο Γιάννης Γιαννέλης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. “Δημιουργούμε μια ιστοσελίδα για την καταγραφή των ζημιών ώστε να μας στέλνουν εκεί και να παίρνει πληροφορίες.Πρότεινα επίσης στον Υπουργό να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αυτοί οι άνθρωποι. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις. Υπάρχει αγαστή συνεργασία.”. Αυτή τη στιγμή κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, αρμόδιοι μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ο Πρόεδρος Ευθύμιος Λέκκας και στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αρμόδιοι μηχανικοί των διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου, μεταβαίνουν ήδη στη Μυτιλήνη με εντολή του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη που βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Μυτιλήνη.Σήμερα το απόγευμα στις 6μ.μ, στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του αρμόδιου Συντονιστικού Οργάνου που συγκροτήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός και αργότερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.
Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή, η 43χρονη.
Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι περίπου 850 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.
Σπίτια κομμένα στα δύο. Περιουσίες κατεστραμμένες και η απόλυτη ανθρώπινη απόγνωση για όσα φέρνει η επόμενη ημέρα στο νησί. «Σπίτι; δεν υπάρχει πια σπίτι. Εκεί βρίσκεται το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ, θα φύγουμε», δηλώνει ένας κάτοικος του χωριού και προσθέτει: «δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή, θα γίνουμε πρόσφυγες στον τόπο μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσουν, θα μας υποσχεθούν, αλλά όπως πάντα θα είναι μόνο υποσχέσεις».
Μια κάτοικος περιγράφει: «Κοιμόμασταν. Ξαφνικά η γη άρχισε να κινείται. Η στέγη του σπιτιού κατέρρευσε. Προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε, άρπαξα τα παιδιά μου, καταφέραμε να βγουμε. Το σπίτι μου κατέρρευσε πλήρως».
Ο απεσταλμένος του euronews, στη Λέσβο, Μιχάλης Αραμπατζόγλου, μεταδίδει: «Τα περισσότερα σπίτι στο χωριό Βρισά κατέρρευσαν. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την καταστροφή».
Πάνω από 100 οι μετασεισμοί. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι προβληματισμένοι γιατί η μετασεισμική ακολουθία δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε. Οι ειδικοί λένε ότι ο συναγερμός δεν θα λήξει πριν περάσουν ακόμη δύο εβδομάδες και προς το παρόν… εύχονται ο σεισμός των 6,1 βαθμών να ήταν ο κύριος και να μην υπάρξει δόνηση μεγαλύτερη αυτού του μεγέθους. Σε κάθε περίπτωση όμως αναμένεται ένας σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας.
Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω του σεισμού ανέβαλε τις σημερινές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα νησιά Χίο και Λέσβο. Για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ – Euronews