του Μιχάλη Ψύλου
“Χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την δίνη της οικονομικής κρίσης” .Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση που είχε στην Φρανκφούρτη με τον διοικητή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας,Μάριο Ντράγκι είναι το σημείο-κλειδί για την Ελλάδα. Ναι! Η θηλιά του χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτική απόφαση. Οπως στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953, όταν οι δανειστές της διέγραψαν το 60% του χρέους τους, αποδεχόμενοι μάλιστα και τη ρήτρα ανάπτυξης. Ολα τα υπόλοιπα που ακούστηκαν και ακούγονται με αφορμή και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό είναι φληναφήματα , που απλώς ωραιοποιούν τον νέο “ραγιαδισμό” προς τους ισχυρούς της Ευρώπης.
Το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ σημείωσε νέο αρνητικό πανευρωπαικό ρεκόρ φθάνοντας το 175,1% του ΑΕΠ Στα τέσσερα χρόνια που η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς Mνημονίου το χρέος αυξάνεται, και το ΑΕΠ καταβαραθρώνεται. Καμιά άλλη χώρα στην ΕΕ δεν έχει προσεγγίσει καν το 140% και όμως και η νέα κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αντί να ψάχνει να βρει πού να κρυφτεί ,πανηγυρίζει…
Τι είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον Γιάννη Στουρνάρα; “«Η οικονομία σταθεροποιείται πια. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν. Επιτυγχάνεται μια σταδιακή αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς τις εξαγωγές. Θα δούμε την ανάκαμψη να έρχεται επιτέλους και στους αριθμούς αλλά θα τη δουν και οι Έλληνες», εκτιμώντας πως το το εισόδημα του πολίτη θα βελτιωθεί φέτος για πρώτη χρονιά” Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι θα δούν οι Ελληνες την ανάκαμψη στην …τσέπη τους, όταν ήδη υπάρχει στο “συρτάρι” της κυβέρνησης ένα νέο μνημόνιο,που δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας λόγω των πρόσφατων εκλογών; Οπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα “Capital. Gr” το αναλυτικό κείμενο του μνημονίου (MEFP) προβλέπει κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αν κριθούν αναγκαίες.Οι “παρεμβάσεις” αυτές θα έρθουν από τον Οκτώβριο και δεν είναι οι μόνες. Οπως αναφέρεται στο κείμενο “η κυβέρνηση δεσμεύεται για λήψη ισοδύναμων μέτρων, αν χρειαστεί, αλλά και να κλείσει πιθανό κενό το 2015 «με την επέκταση των μέτρων που λήγουν».Αλλωστε,ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, άρα νέο μνημόνιο και νέα αντιλαϊκά μέτρα, θεωρώντας ότι αυτό θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο.
Τώρα που οι ευρωεκλογές τελείωσαν και παρόλο που τα αποτελέσματά τους στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπήρξαν ράπισμα για τη γερμανική πολιτική, η ΕΕ και το Βερολίνο απαιτούν και πάλι από την Ελλάδα,αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη επιστροφή στην τυφλή υπακοή στην πολιτική της λιτότητας
Γι` αυτόν το λόγο έκλεισε βιαστικά η κυβέρνηση τη Βουλή. Οχι μόνο γιατί έτσι διαγράφονται ποινικές ευθύνες που τυχόν έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμμετείχαν από υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Δηλαδή δεν θα μπορούν πλέον να διωχθούν ποινικά αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια και κατέστρεψαν μέσω του λεγόμενου PSI τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα νοσοκομεία, τους μικροομολογιούχους, τα πανεπιστήμια. H Βουλή έκλεισε ώστε τα νέα μέτρα που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση να είναι πιο εύκολο να περάσουν στα θερινά τμήματα. Οι βουλευτές των κομμάτων που συναπαρτίζουν τα θερινά τμήματα της Βουλής(το κάθε τμήμα έχει 100 βουλευτές) είναι πιό ελεγχόμενοι . Οποιος βουλευτής διαφωνεί … αντικαθίσταται με άλλον του ιδίου κόμματος, αφοσιωμένο στον αρχηγό και στην πολιτική της λιτότητας. Μέχρι τον Οκτώβριο που θα ξανανοίξει η Βουλή εν ολομελεία ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…