Ο γαστρεντερολόγος Γιώργος Μαυρογένης είναι και ο ίδιος μια από τις δεκάδες περιπτώσεις επιτυχημένων επιστημόνων που πάει ενάντια στο ρεύμα της εποχής. Με ένα απίστευτα πλούσιο βιογραφικό αλλά και με την εμπειρία όλων των σύγχρονων τάσεων και των μεθόδων, επέστρεψε στη γενέτειρά του για να προσφέρει με το λειτούργημα του. Ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας του προσέθεσε μια παγκόσμια επιτυχία πειραματικής παρέμβασης του αντικειμένου του, την οποία θα την παρουσιάσει στην Αμερική σύντομα. Σήμερα μιλάει στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την επιλογή του να επιστρέψει στον τόπο του αλλά και για την επιτυχημένη πορεία του στο μονοπάτι που επέλεξε.
Πως ένας νέος επιστήμονας επιστρέφει στην πόλη του, όταν το βιογραφικό του, του επιτρέπει να είναι μέσα στις πιο σύγχρονες επιστημονικές ομάδες;
Γ.Μ: Δεν υπήρξε ούτε μία μέρα στα 7 χρόνια που ήμουνα στο εξωτερικό που να μην προβληματιστώ για το αν πρέπει να επιστρέψω στην Ελλάδα, για τις προοπτικές στη χώρα μου και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα στην μακροχρόνια και απρόβλεπτη οικονομική κρίση.
Είχα πολύ αξιόλογες προτάσεις τόσο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στρασβούργου όσο και από ιδιωτικά νοσοκομεία των Βρυξελλών.
Ωστόσο, θεώρησα ότι η εξειδίκευσή μου στην επεμβατική γαστρεντερολογία θα μου δώσει την δυνατότητα να εργαστώ στην Ελλάδα έχοντας ως βάση την Μυτιλήνη, προσφέροντας τεχνικές που μέχρι πρότινος δεν ήταν ευρέως διαθέσιμες.
Δεν σας κρύβω ότι γνώρισα πολλές απογοητεύσεις στο καινούργιο μου ξεκίνημα λόγω της οικονομικής κρίσης, του capital control, της έλλειψης επαρκούς εξοπλισμού και της διαφορετικής δομής του ελληνικού ιατρικού συστήματος.
Ωστόσο 1,5 χρόνο μετά, πιστεύω ότι έκανα την σωστή επιλογή δεδομένου ότι έχω συνδυάσει την ποιότητα ζωής που προσφέρει η επαρχία με τη δυνατότητα πραγματοποίησης και ανάπτυξης της επεμβατικής γαστρεντερολογίας στην Αθήνα.
Μάθαμε ότι πρόσφατα θα εκπροσωπήσετε την Ελλάδα σε ένα Διεθνές συνέδριο γαστρεντερολογίας στην Αμερική προκειμένου να παρουσιάσετε μια πειραματική σας επέμβαση που βοήθησε έναν χρόνια ασθενή. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
Γ.Μ: Πριν από ένα χρόνο με επισκέφτηκε ένας ασθενής με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό χρόνιας απόφραξης παχέος εντέρου. Η λύση της χειρουργικής αντιμετώπισης δεν ήταν εφικτή λόγω του κινδύνου μετεγχειρητικής θνητότητας. Μετά από ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας του πρότεινα μία πειραματική επέμβαση διαδερμικής κολοστομίας με κολονοσκόπηση.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επιτυχώς, ο ασθενής νοσηλεύτηκε 24 ώρες, ανταποκρίθηκε στην θεραπεία και απέφυγε το χειρουργείο. Η εν λόγω επέμβαση έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την διεθνή κοινότητα, και είναι υπό δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας VideoGIE. Επιπλέον, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επεμβατικής ενδοσκόπησης στο Σικάγο (World Cup of Endoscopy) όπου επιλέχτηκε για την καινοτομία της ανάμεσα σε >120 διεθνείς υποψηφιότητες. O εν λόγω διαγωνισμός διεξάγεται στα πλαίσια του αμερικανικού συνεδρίου γαστρεντερολογίας το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της γαστρεντερολογίας, με > 16.000 συμμετάσχοντες από όλο το κόσμο. Η ελληνική εταιρεία γαστρεντερολογίας (ΕΓΕ) όπως και η επαγγελματική ένωση γαστρεντερολόγων (ΕΠΕΓΕ) είναι χορηγοί αυτής της συμμετοχής και τους ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξή τους.
Θεωρείτε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το επιστημονικό δυναμικό της;
Γ.Μ: Δύσκολη ερώτηση δεδομένης της μικρής εμπειρίας που έχω αποκομίσει μέχρι τώρα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία απογοήτευση από τη νέα γενιά. Μπορώ όμως να σας εγγυηθώ ότι οι Έλληνες ιατροί διαπρέπουν στο εξωτερικό καθότι δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το αξίζει να εξελιχθεί και να διαπρέψει. Η τύχη ευνοεί τους προετοιμασμένους.
Τι σημαίνει αυτή η διάκρισή σας για σας προσωπικά αλλά και για το ακριτικό μας νησί;
Γ.Μ: Πρόκειται για μία συγκινητική στιγμή για μένα. Όταν γύρισα στην Ελλάδα φοβήθηκα ότι ως ιδιώτης, μακριά από κάποιο ακαδημαϊκό κέντρο θα δυσκολευτώ να έχω ενεργή παρουσία στην προώθηση και εξέλιξη της επεμβατικής γαστρεντερολογίας. Τελικά, το πείσμα και η αγάπη μου για την επεμβατική ενδοσκόπηση απέδωσαν καρπούς και μου επιτρέπουν να συνεχίσω την επιστημονική μου δραστηριότητα και από τη Μυτιλήνη.
Ποιες είναι οι νεότερες τεχνικές που έχετε αναπτύξει στην Ελλάδα;
Γ.Μ: Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Μediterraneo έχουμε δημιουργήσει μία από τις λίγες γαστρεντερολογικές μονάδες όπου πραγματοποιούνται ενδοσκοπικές επεμβάσεις με μικρομαχαιρίδια (ESD). Πρόκειται για επεμβάσεις που πραγματοποιούνται χωρίς χειρουργική τομή και επιτρέπουν την αφαίρεση μεγάλων πολυπόδων παχέος εντέρου, θεραπείας οισοφάγου Barrett, αχαλασίας (POEM), και δυσπλασιών και υποβλεννογόνιων όγκων στομάχου-οισοφάγου. Η αρχική μας εμπειρία έχει ήδη δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά γαστρεντερολογίας και έχει παρουσιαστεί σε γαστρεντερολογικά συνέδρια.
Georgios Mavrogenis, MD GastroenterologistConsultations: Kavetsou 10, 81132, Mytilene, GreeceInterventional Endoscopy: Mediterraneo Hospital, Ilias 12, 16675, Glyfada, Greece Tél : +302251055557 – Mobile: +30 6984121212 |