Search

Γνωρίζοντας την χώρα του Δράκου 3: Ο Μπουντ και ο Χουανγκπού

 

Φωτογραφίες Πολυξένη Κασδοβασίλη, Κείμενο Χρίστος Καλουντζογλου

Η Κίνα είναι μια χώρα όπου λατρεύουν τις ιστορίες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σηκώνοντας κάθε πέτρα ανακαλύπτεις και μια ιστορία, έναν θρύλο, ή έναν μύθο που την συνοδεύει. Ένας από τους μύθους που αγαπούν οι κάτοικοι της Σαγκάης, λέει πως η πόλη γεννήθηκε από τον ποταμό Χουανγκπού.

Στα μέσα του 19ου αιώνα η παραποτάμια ζώνη της πόλης ήταν μια λωρίδα λάσπης. Σ΄ αυτή την έκταση, σε μήκος 1,6 χιλιομέτρων, θεμελιώθηκαν μερικά από τα εμβληματικά κτήρια της Σαγκάης. Η περιοχή ονομάζεται Μπουντ κι είναι εκεί όπου η πόλη συναντά το ποτάμι που την γέννησε.

 

Βλέποντας την Σαγκάη και πιο συγκεκριμένα τον ποταμό Χουανγκπού και τις όχθες του από τον 118ο όροφο του δεύτερου υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο, αντιλαμβάνεσαι τις διαστάσεις που έχει η πόλη και την αισθητική των σύγχρονων και των κλασικών κτηρίων. Είναι τέτοια η ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών, που πολλοί λένε πως η Σαγκάη είναι μια διαρκής και ανοιχτή EXPO παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.

Από τη Μπουντ, αντικρίζεις στην αντίπερα όχθη του ποταμού Χουανγκπού, τα σύγχρονα κτήρια, ανάμεσα στα οποία δεσπόζει ο πύργος της Σαγκάης, ο δεύτερος υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο.

Bund σημαίνει το “ανάχωμα” και η προέλευση της λέξης είναι περσική. Σε αρκετές ασιατικές πόλεις στην Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία υπάρχουν τοποθεσίες που αποκαλούνται bund, όμως η λέξη Bund -χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό- αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην παρόχθια ζώνη της Σαγκάης. Ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποιούν τη λέξη Bund ως παρατσούκλι της Σαγκάης. Η Bund είναι η επιτομή της ιστορίας της κινεζικής μητρόπολης του τελευταίου αιώνα. Από αυτή την λωρίδα γης η Κίνα άνοιξε τους ορίζοντές της σε όλο τον κόσμο και χάρη σε αυτή τη λωρίδα ο κόσμος γνώρισε την Κίνα.

Τα κτήρια με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική του περασμένου αιώνα προκαλούν τις αισθητικές επιλογές της εποχής μας, καθώς στέκονται αυτάρεσκα απέναντι στους σύγχρονους ουρανοξύστες

 

Η γοητεία του νεοκλασικισμού και του μπαρόκ σε ένα διαρκή διάλογο με τον δυναμισμό των ουρανοξυστών, όπου καθρεφτίζεται η αλαζονεία του σύγχρονου ανθρώπου. \

 

Κάθε κτήριο έχει τη δική του ιστορία. Ένα από τα εμβληματικά κτήρια, που χτίστηκε το 1906,

σήμερα στεγάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Σε αυτό το κτήριο εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο πρώτος κινεζικός ανελκυστήρας. Εξίσου εντυπωσιακή κι άλλη μια λεπτομέρεια: σε αυτό το ξενοδοχείο εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα σύστημα παροχής ζεστού και κρύου νερού στα δωμάτια.

Το νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κτήριο με τους ελληνικούς κίονες, χτισμένο το 1927, θεωρείτο το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα από το Κανάλι του Σουέζ μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό στην Άπω Ανατολή.

Το 1927 χτίστηκε το τελωνείο, με το εμβληματικό ρολόι, που εκείνη την εποχή ήταν το τρίτο πιο εντυπωσιακό στον κόσμο, μετά τον Big Ben στο Λονδίνο και το ρολόι του Κρεμλίνου.

 

Ανάμεσα στα ιστορικά κτήρια στη Bund βρίσκονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Σαγκάης, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, η Γκαλερί με τα Αρχεία και την Ιστορία της πόλης και το Μουσείο της Τράπεζας της Κίνας.

 

Το “Μέγαρο Σασούν”, που έχει ύψος 77 μέτρων και η οικοδόμησή του ολοκληρώθηκε το 1929 ήταν την εποχή εκείνη το υψηλότερο κτήριο στην Άπω Ανατολή

Η Σαγκάη θεωρείτο τον 19ο αιώνα ως παράδεισος για όσους ήθελαν να ζήσουν την μαγεία της Ανατολής και αναζητούσαν ευκαιρίες πλουτισμού. Ανάμεσα σε αυτούς ο Τζορτζ Μπάλφουρ, ο πρώτος πρόξενος της Βρετανίας στη Σαγκάη, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1843 διαβλέποντας τις δυνατότητες ανάπτυξης. Τον ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι, που κυκλοφορούσαν στη Μπουντ ντυμένοι με ευρωπαϊκά κοστούμια, ανάμεσα στους Κινέζους με τις χαρακτηριστικές μακριές ρόμπες. Εδώ άκουγες από τότε τις κινεζικές διαλέκτους και όποια ξένη γλώσσα μπορούσες να φανταστείς, σε έναν διαρκή και γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην παράδοση και τον νεοτερισμό, ανάμεσα στην τόλμη και τον τυχοδιωκτισμό, που έδωσαν ώθηση στη δημιουργικότητα που είναι χαρακτηριστικό της σημερινής Σαγκάης.