Search

Η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ στη Λέσβο: “Η εικόνα της παρακμής αδικεί τη δουλειά των συναδέλφων που δείχνουν παλικαρίσιο σθένος”

 

Γράφει η Ασημένια Μήλιου

Κλιμάκιο της 2ης ΥΠΕ επισκέφθηκε πριν από μερικές μέρες το νησί μας, με επικεφαλής τη διοικήτρια Όλγα Ιορδανίδου, η οποία θέλησε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στις δομές ευθύνης της στη Λέσβο.

Με αυτή την κίνηση η κ. Ιορδανίδου θέλησε να έχει η ίδια πια, μια ξεκάθαρη άποψη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της το κτιριακό πρόβλημα αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό, ζητήματα που παραμένουν στα top της ατζέντας τόσο της δικής της υπηρεσίας όσο και του Υπουργείου Υγείας.

Τι διαπίστωσε για τα κτίρια

Στη διήμερη περιοδεία της στα Κέντρα Υγείας του νησιού και στο Βοστάνειο, η κ. Ιορδανίδου κατέγραψε όπως δήλωσε στα «Π» αρκετά προβλήματα, με κυριότερο το κτιριακό. Αναφερόμενη στην κατάσταση των κτιρίων ευθύνης της, είπε ότι δυστυχώς : «είναι χειρότερη από εκείνη που πίστευε αρχικά ότι θα συναντούσε», για να επισημάνει ότι «Η αίσθηση του να βλέπεις από κοντά αυτό που προσπαθείς να διοικήσεις από απόσταση, βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση».

Η κ. Ιορδανίδου δε δίστασε να τονίσει ακόμη πως η παρακμή που διαπιστώνει ο επισκέπτης μπαίνοντας μέσα στις δομές, σαφέστατα αδικεί την σθεναρή προσφορά των γιατρών και του προσωπικού, κυριότερα στα κτίρια της Άντισσας και του Πλωμαρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στον Πολιχνίτο δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις.

«Αμέσως μόλις επιστρέψαμε, τέθηκαν προτεραιότητες για να προχωρήσουν σχεδιασμοί αποκατάστασης- όπου δεν υπήρχαν – για τις στέγες των κτιρίων, κυρίως του κέντρου Καλλονής, αλλά και της πτέρυγας του κέντρου Άντισσας, που έχει υποστεί καθίζηση, χωρίς να αμελούμε και τα υπόλοιπα κτίρια που έχουν εμφανή προβλήματα».

 

Τι μέλλει γενέσθαι με το έμψυχο δυναμικό

Όσον αφορά στους γιατρούς, η Ιορδανίδου τόνισε ότι «δίνονται πρόσθετα κίνητρα για να έρθουν γιατροί σε απομακρυσμένα ιατρεία, όμως αυτά δεν κρίνονται ικανοποιητικά από τους ιδίους, ενώ στα αγροτικά ιατρεία σύνηθες είναι το φαινόμενο να καλύπτονται πάγια προβλήματα στελέχωσης από οπλίτες γιατρούς.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται αρκετές θέσεις να καλυφθούν από την πρόσκληση για μόνιμους γιατρούς που θα προκηρυχτεί το επόμενο δίμηνο και συνολικά αφορά περί τις 100 θέσεις.

Για τη Λέσβο οι θέσεις δεν θα είναι αρχικά πολλές, όμως θα γίνει προσπάθεια σταδιακά να αυξηθούν με νεότερες προκηρύξεις και πιθανώς πρόσθετα κίνητρα.

Επίσης, προανήγγειλε νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των κέντρων υγείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ για το «φιλόδοξο» εγχείρημα των μονάδων ΤΟΜΥ, η κ. Ιορδανίδου είπε ότι θα επαναπροκηρυχτούν οι θέσεις γιατρών, καθώς από την πρώτη πρόσκληση μόνο ένας γιατρός εκδήλωσε ενδιαφέρον για όλη τη Λέσβο!

Ο σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσουν πέντε συνολικά ΤΟΜΥ στο νησί, ενώ αναζητείται και κτίριο που θα μισθώσει η 2Η ΥΠΕ για το σκοπό αυτό.

Η νυχτερινή βάρδια στο ΠΕΔΥ και το προσφυγικό

Όσον αφορά στη νυχτερινή λειτουργία του ΠΕΔΥ, η κ. Ιορδανίδου τόνισε πως η νυχτερινή λειτουργία του ΠΕΔΥ εφαρμόστηκε με ΦΕΚ, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί η υπηρεσία να αποφασίσει κάτι διαφορετικό, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι λειτουργίες των δομών αναπροσαρμόζονται όταν το απαιτούν οι ανάγκες.

«Είναι σαφές ότι η νυχτερινή λειτουργία στο ΠΕΔΥ ήταν αναγκαία όταν το προσφυγικό ήταν σε έξαρση και ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη η προσφορά του προσωπικού τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς αναμφίβολα ανταποκρίθηκαν παλικαρίσια», είπε η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ.

Παράλληλα, η διοικήτρια ενημέρωσε ότι στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει μετά την παράδοση του κτιρίου, ένα ξεχωριστό τμήμα που θα στεγάσει το προσωπικό που προσελήφθη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΦΙΛΟΣ, για τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού στη Μόρια.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορούν οι πρόσφυγες και με τη βοήθεια των μεταφραστών να κατευθύνονται σε αυτό το τμήμα ως το πλέον αρμόδιο, χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι δομές του νοσοκομείου.

Έρχονται και ασθενοφόρα

Με βάση τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν στην προμήθεια ασθενοφόρων, υπάρχει ήδη μέριμνα κάποια στη Λέσβο και πιθανότατα να ενισχύσουν τις δομές των Κ.Υ. Επιπλέον πάλι μέσω ΕΣΠΑ, όλες οι δομές θα εφοδιαστούν με σημαντικό εξοπλισμό που θα αφορά στην προμήθεια απινιδωτών, καρδιογράφων και οξύμετρων, αλλά και σετ μικρών αναπνευστήρων και φορητών σετ διασωλήνωσης