Γράφει η Νικολέτα Μακρυωνίτου
Μια μικρή επανάσταση γεύσης. Αυτό νιώθω κάθε φορά που δοκιμάζω την πρώτη μπουκιά από αυτή τη φέτα, σκέτη, την ώρα που την κόβω για να τη σερβίρω ή να τη μαγειρέψω. Έχει μέτρια σκληράδα, βοτανικότητα που καθρεπτίζει τη λεσβιακή χλωρίδα, μια πολύ ωραία ξινάδα, είναι απολαυστικά πικάντικη, και διαθέτει πολύ πλούσια αίσθηση αιγοπρόβειου γάλακτος από τα βοσκοτόπια του νησιού και βουτυράτη υφή που την κάνει να κολλάει στο στόμα.
Όλες οι αρετές δηλαδή που χρειάζεται μια φέτα για να θεωρηθεί ισορροπημένη, χορταστικά νόστιμη, τρυφερά νοσταλγική και παντοτινά αγαπημένη. Στη Γαλακτοκομική Λέσβου, η οικογένεια Ρόδου κάνει νοικοκυρεμένες δουλειές, με μπόλικη όρεξη και συνέπεια. Τη φέτα τους την απολαμβάνω φυσικά στη χωριάτικη με τις καλύτερες γινωμένες ντομάτες που θα βρω στον μανάβη, τη σπάω επάνω από τα βλίτα, εννοείται συνοδεύω τα λαδερά, την κάνω μπουγιουρντί στο πήλινο μαζί με καυτερές πιπερίτσες και φέτες ντομάτες.
Την κάνω και τυροκαυτερή, την ευχαριστιέμαι απίστευτα μαζί με φέτες από καρπούζι και με σταφύλια, την σπάω σε χονδρά κομμάτια μέσα σε αρμυρά κέικ και στις χορτόπιτες. Και τώρα που λέμε για πίτες, την έκανα και τυρόπιτα. Βρήκα μια φανταστική συνταγή με μια κρεμώδη γέμιση όνειρο. Να την συνοδεύσετε μαζί με ντοματοσαλάτες καλοκαιρινές και δροσερά ροζέ κρασιά.
Υλικά
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
800 γρ. φέτα θρυμματισμένη
4 αυγά
400 ml γάλα
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Το σοτάρουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να χρυσίσει. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, χωρίς αλευρένιους σβόλους. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε με προσοχή γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή από μόνη της.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε καλά με λάδι ένα ταψί περίπου 38 εκ. Απλώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου μέσα στο ταψί, λαδώνοντάς το καθένα ελαφρά πριν τοποθετήσουμε επάνω του το επόμενο. Φροντίζουμε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Απλώνουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράσσουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Την ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 1 ώρα στους 180C, μέχρι να ροδίσει τόσο η επιφάνεια, όσο και το κάτω μέρος της, το οποίο ελέγχουμε ανασηκώνοντάς το προσεκτικά με μια σπάτουλα.