(Ή αλλιώς, πώς συνδέονται τα ασύνδετα, όπως ο Θεόφραστος της Λέσβου)
γράφει η Ισμήνη Μαμουνή
Κυριακή των Βαΐων και στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούνται ως “βάγια” διαφορετικά είδη φυτών. Κυρίαρχα είναι τη δάφνη και τη μυρτιά, που είναι αειθαλή, αρωματικά και συναντώνται παντού στη χώρα μας. Σπανιότερα χρησιμοποιούνται τα φύλλα του φοίνικα.
Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη όμως αναφέρεται ότι οι πιστοί που έτρεξαν να προϋπαντήσουν το Χριστό έφεραν βάγια φοινίκων. Αυτά συμβόλιζαν τη βασιλική δόξα. Τα πραγματικά βάγια λοιπόν είναι τα κλαδιά του φοίνικα. Εξ ου και η ονομασία Φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη!
Καταλαμβάνοντας μια έκταση 250 στρεμμάτων, το Φοινικόδασος αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη!
Ο θρύλος σχετικά με τη δημιουργία του, που αναφέρει πως δημιουργήθηκε τυχαία από πειρατές που έτρωγαν χουρμάδες στην αμμουδιά, είναι αβάσιμος. Αυτό είναι επειδή τα δέντρα έχουν ηλικία 2000 ετών και απεικονίζονται σε αγγεία της μινωικής εποχής σύμφωνα με το έργο του Θεόφραστου της Λέσβου.
Και ποιος ήταν ο πρώτος που τα κατέγραψε; Μα φυσικά ο δικός μας Θεόφραστος της Λέσβου, για αυτό και μέχρι σήμερα αυτό το είδος φοίνικα ονομάζεται Phoenix Theophrasti!Ο Θεόφραστος της Λέσβου υπήρξε σημαντικός ιστορικός.