Search

«Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού: Απαιτούνται να γίνουν μαζικά τεστ»

Νάσος Γαλής: Ιατρός Παθολόγος,π. Υπεύθυνος του Ιατρείου Κορονοιού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στο ΚΥΤ Μόριας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου
«Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού: Απαιτούνται να γίνουν μαζικά τεστ»

«Χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο(ανάμεσα τους πολλοί θετικοί στον κορονοϊό), χωρίς στέγη, χωρίς σωστή διατροφή, Ανάμεσά τους 4000 παιδιά! Οι κίνδυνοι για μεγάλη αύξηση ασθενειών-εκτός του κορονοϊού πολύ μεγάλη.»

Στη λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή διασποράς του Κορονοιού προτείνει ο Νάσος Γαλής: Ιατρός Παθολόγος,π. Υπεύθυνος του Ιατρείου Κορονοιού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στο ΚΥΤ Μόριας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, καταγγέλλοντας συνάμα την ολιγωρία της Κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων της, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας .Σύμφωνα με τον κο Γαλή ο κίνδυνος είναι τεράστιος, εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν το νησί μας υγειονομική βόμβα.

1.Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα που αφορά στην έλευση μεγάλου αριθμού Ιατρών και νοσηλευτών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ποια είναι η δική σας θέση και εκτίμηση.
«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση στις χειρότερες συνθήκες. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού στους πρόσφυγες, όπως δεν είχε σωστή και έγκαιρη αντίδραση στην μεγάλη αύξηση των περιστατικών στην Μυτιλήνη, η οποία είχε διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά απ’ αυτήν των άλλων νησιών. Περιφρόνησε όλες τις προτάσεις των τοπικών φορέων(και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου) και πήρε τα ίδια οριζόντια μέτρα που είχε πάρει για τα άλλα νησιά.Χαρακτηριστικό της όλης αντιμετώπισης είναι ότι σε όλη αυτή την περίοδο της επιδημίας δεν δημιούργησαν καμία δημόσια δομή υγείας στη Μόρια και προσέλαβαν μόνο έναν(!!) χειρουργό στο νοσοκομείο. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με μετακινήσεις προσωπικού από αλλού ,αποδυναμώνοντας άλλους τομείς του συστήματος υγείας (π.χ. Κέντρα Υγείας)».
2.Τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς αποφυγήν της διασποράς του ιού από πρόσφυγες και μετανάστες μετά την απομάκρυνσή τους λόγω της πυρκαγιάς τόσο από το ΚΥΤ όσο και από τον ελαιώνα;
«Τώρα βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει όλοι να δράσουν άμεσα και υπεύθυνα. Ο ιός είναι δίπλα μας στην πόλη και χωρίς δυνατότητα πλέον άμεσου ελέγχου στους πρόσφυγες. Ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς μεγάλος. Κατά την γνώμη μου είναι απαραίτητο τώρα να γίνουν τα εξής βήματα:
Να δοθεί άμεσα στέγη, φαγητό και νερό στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους για να προλάβουμε εμφάνιση και άλλων προβλημάτων υγείας λόγω συνθηκών ζωής.
Να δημιουργηθούν άμεσα ιατρεία, υπό την εποπτεία του υπουργείου υγείας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και για την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσής τους. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ευάλωτες ομάδες οι οποίοι πρέπει να αναχωρήσουν άμεσα από το νησί, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες».
3.Τι άμεσα μέτρα οφείλει να πάρει άμεσα η κυβέρνηση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ;

«Να γίνουν μαζικά τεστ τα οποία πρέπει να συμπεριλάβουν και τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ Μόριας, στα σώματα ασφαλείας και στις ΜΚΟ, οι οποίοι τις ημέρες της φωτιάς ήρθαν σε επαφή με όλον αυτό τον πληθυσμό χωρίς να μπορούν πάντοτε να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω των ακραίων καταστάσεων.
Πρέπει να γίνουν μαζικά τεστ και στους φιλοξενούμενους του Καρά Τεπέ γιατί ήρθαν σε επαφή αυτές τις μέρες με τους άστεγους της Μόριας.
Να ενταθούν τα προληπτικά μέτρα(μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση χεριών) σ όλον τον πληθυσμό του νησιού.»

Με αφορμή τα μέτρα συντονισμού και την ορθότητα αυτών από την πλευρά της Κυβέρνησης ,ο κος Γαλής σημειώνει ότι «Πρέπει σ’ αυτήν την προσπάθεια να υπάρξει σωστός συντονισμός όλων των φορέων(ανύπαρκτος μέχρι στιγμής παρόλη την έλευση τόσων παραγόντων εξ Αθηνών) για να αξιοποιηθούν σωστά όλες οι δυνάμεις του τόπου για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Και φυσικά πρώτα απ’ όλους οι υγειονομικές δυνάμεις του νησιού. Αυτή την στιγμή το νησί μας βρίσκεται σε μια τεράστια ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση. Κρίση που προέκυψε και από τις φωτιές στη Μόρια και από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στην πόλη και στους πρόσφυγες. Χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο(ανάμεσα τους πολλοί θετικοί στον κορονοϊό), χωρίς στέγη, χωρίς σωστή διατροφή, Ανάμεσά τους 4000 παιδιά! Οι κίνδυνοι για μεγάλη αύξηση ασθενειών-εκτός του κορονοϊού πολύ μεγάλη.”
Σύμφωνα με την εκτίμηση του μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, η εξέλιξη των κρουσμάτων του COVID στο ΚΥΤ Μόριας ήταν προδιαγεγραμμένη τονίζοντας ότι « λόγω των απάνθρωπων συνθηκών ζωής-κάποια στιγμή θα συνέβαινε κάτι ακραίο σ αυτόν τον άθλιο χώρο. Όπως ήταν αναμενόμενο ότι με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον τουρισμό και την αύξηση των αφίξεων στο νησί το καλοκαίρι θα είχαμε αύξηση και των κρουσμάτων κορονοϊού στους ντόπιους αλλά και μεταφορά του στους πρόσφυγες. Επί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν άκουγαν την αγωνία αλλά και τις προτάσεις των φορέων του νησιού για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και μεταναστών και δεν προχώρησαν στον απεγκλωβισμό τους και στο κλείσιμο αυτού του ΚΥΤ της ντροπής. Αυτή η πορεία μας έφερε στην σημερινή κατάσταση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.Αυτά πρέπει να είναι τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Επειδή όμως διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα «κλειστή Μόρια» κάπου στο νησί και να αναπαράγει την ίδια απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε πριν, θεωρώ ότι ο λαός της νησιού μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αποτρέψει την δημιουργία νέων δομών και να επιμείνει να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες από το νησί. Να ταξιδέψουν με όλες στις υγειονομικές προφυλάξεις στις χώρες προορισμού τους. Και να ζητήσει άμεσα η χώρα μας να γίνει μια νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που να προβλέπει την μεταφορά των ευρωπαϊκών επιτροπών ασύλου στην Τουρκία, ώστε το πρόβλημα για τον τόπο μας να λυθεί οριστικά.” καταλήγει ο Νάσος Γαλής.