Τρεις διαδοχικές συναντήσεις είχε η Μαρία Κομνηνάκα
Η βουλευτής του ΚΚΕ είχε συνάντηση, στη Βρίσα, με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Στρατή Παράκοιλα.
Η βουλευτής ζήτησε από τον πρόεδρο να της μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό, σε σχέση με την ανοικοδόμηση των κατοικιών, που είτε κρίθηκαν κατεδαφιστέες ή επισκευάσιμες, μετά τον καταστροφικό σεισμό το καλοκαίρι του 2017.
Ο πρόεδρος ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 3.5 χρόνια μετά το σεισμό, είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις από τη ΔΑΕΦΚ κυρίως όσον αφορά τις απαιτούμενες αυτοψίες αλλά και την έκδοση των αδειών επισκευής. Αντίστοιχα καθυστερούν υπερβολικά οι πληρωμές των δόσεων. Υπάρχουν κάτοικοι που ακόμα δεν έχουν πάρει καν την πρώτη δόση.
Επιπλέον τόνισε ότι υπήρξε τεράστια αδικία προς τους ανθρώπους των οποίων οι
κατοικίες κρίθηκαν επισκευάσιμες (σε σχέση με όσων κρίθηκαν κατεδαφιστέες).
Πήραν πολύ λιγότερα χρήματα από όσα στην πραγματικότητα απαιτούνται με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να τα βάζουν από την τσέπη τους. Με δεδομένο ότι τα άτοκα δάνεια που προέβλεπε ο νόμος για τους σεισμοπαθείς δεν δόθηκαν ποτέ από τις τράπεζες.
Ακόμα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με κτίρια που κρίθηκαν διατηρητέα μετά το σεισμό.
Τη συζήτηση απασχόλησε το θέμα του δημ. σχολείου Βρίσας που, παρά τις υποσχέσεις, βρίσκεται ακόμα σε λυόμενα.
Λόγο έκανε και για την αποζημίωση των επαγγελματιών ότι πέρα από την τόσο μεγάλη καθυστέρηση δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αποζημιωθούν και όσοι πλέον δε συνεχίζουν την επιχείρησή τους.
Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που λήγει το Μάη, επισημαίνοντας ότι τα ενοίκια καταβάλλονται με καθυστερήσεις πολλών μηνών υποχρεώνοντας τους ενοικιαστές να πληρώνουν από την τσέπη τους.
Η βουλευτής τόνισε ότι είναι απαράδεκτο τόσα χρόνια μετά το σεισμό οι κάτοικοι να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται με καθυστερήσεις με αρκετούς από αυτούς να μην έχουν πάρει ακόμα την 1η δόση.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται από την αρχή, που ο καταστροφικός σεισμός ξεσπίτωσε την πλειοψηφία των κατοίκων, στο πλευρό τους και έχει φέρει αρκετές φορές το θέμα αυτό στη βουλή με ερωτήσεις και απαιτεί την άμεση ανακατασκευή των κατοικιών και των δημόσιων κτηρίων αλλά και να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι επαγγελματίες όπως διεκδικεί το ΚΚΕ σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Στο Κέντρο Υγείας Αντισσας
Το ΚΥ Άντισσας επισκέφτηκε η Μαρία Κομνηνάκα:
Στη συζήτηση που αναπτύχτηκε με τον διευθυντή του Κέντρου κ. Στρατή Παυλή, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και το βοηθητικό τονίστηκε η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο περιγράφοντάς την ως εξής:
Ουσιαστικά το ΚΥ λειτουργεί με ένα μόνο ειδικό γιατρό το διευθυντή και ακόμα έναν που κάνει μόνο εφημερίες
Ο κ. Παυλής εκτελεί διοικητικά χρέη συντονιστή, κάνει τους εμβολιασμούς, τα τακτικά ραντεβού, τα επείγοντα, τα covid, εφημερίες….
Από τους 7 αγροτικούς που εξυπηρετούν εκτός από το ΚΥ και τα 4 Περιφερειακά Ιατρεία, οι 3 φεύγουν τώρα τον Απρίλη, άλλοι 2 φεύγουν τον Ιούνη και μένουν 2 μέχρι να έρθουν και οι νέοι που κατά τους συνήθεις χρόνους δε θα έρθουν πριν τον Αύγουστο.
Υπάρχουν 2 μόνο νοσηλευτές που δεν μπορούν να καλύψουν την 24ωρη βάρδια και μένουν ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες όπως και κάποιες βάρδιες του εμβολιαστικού κέντρου.
Ο Ορθοπεδικός έρχεται 1 φορά το μήνα από ΚΥ Καλλονής.
Η Μαία, που μετά από πολλές προσπάθειες διορίστηκε μόνιμα, αποσπάστηκε στο νοσοκομείο και έρχεται 2 μέρες τη βδομάδα. Ούτε το προσωπικό καθαρισμού επαρκεί… που κάποιες φορές μαζί με τις παρασκευάστριες εκτελούν χρέη φύλακα.
Η βουλευτής τόνισε πόσο μεγάλη σημασία δίνει το ΚΚΕ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τόνισε ότι και μέσα στη βουλή αλλά και μέσα από τους αγώνες που αναπτύσσει προτάσσει τα ζητήματα στελέχωσης με το απαραίτητο, εξειδικευμένο, μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να καλύπτονται δωρεάν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.
Στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης
Στη συνέχεια η βουλευτής επισκέφτηκε το ΚΥ Μυτιλήνης συνομίλησε με την πρόεδρο κ. Ελεονόρα Μανιάτη και το νοσηλευτικό προσωπικό από το οποίο εισέπραξε την ίδια εικόνα.
Έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών. Παρά την ύπαρξη ενός σύγχρονου ακτινολογικού εργαστηρίου δεν υπάρχει ακτινολόγος. Χρειάζονται μικροβιολόγο, καρδιολόγους, και άλλες ειδικότητες που έφυγαν να καλύψουν τα κενά του νοσοκομείου.
Υπήρξαν παράπονα των κατοίκων που είχαν προσέλθει για το εμβόλιο ότι ο χώρος δεν ανταποκρίνεται στις υγειονομικές απαιτήσεις, από τη στιγμή που μέσα σε ένα χώρο μικρότερο των 25 τετραγωνικών βρίσκονται 4 άτομα για εμβολιασμό και 2 υγειονομικοί.