Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου με έντονη και πολυποίκιλη δραστηριότητα στον εκπαιδευτικό, θεατρικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα εξακολουθεί να επηρεάζει αποφασιστικά την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αγιάσου και της Λέσβου γενικότερα. Με την πλούσια Βιβλιοθήκη του, το ανέβασμα αξιόλογων θεατρικών και μουσικοχορευτικών παραστάσεων, την οργάνωση διαλέξεων, τη διάσωση και προβολή της τοπικής και μικρασιατικής πολιτιστικής παράδοσης, της Λεσβιακής ηθογραφίας, της Αγιασώτικης ντοπιολαλιάς αποτελεί έναν φάρο πολιτισμού για το νησί. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Αναγνωστήριο Αγιάσου άνοιξε τις πόρτες του στα προσφυγόπουλα.
Σαράντα ανήλικοι πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε διάφορες δομές του νησιού μας (Καρά-Τεπέ, Μόρια, Ηλιαχτίδα κλπ) και οκτώ συνοδοί τους ξεναγήθηκαν στις υποδομές του από τον πρόεδρό του Αναγνωστηρίου Κλεάνθη Κορομηλά. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τα εκθέματα του Μουσείου, το χώρο του Θεάτρου και τα παραδοσιακά όργανα, ιδιαίτερα τα σαντούρια, τα οποία διδάσκονται στο Πνευματικό Κέντρο.
Νωρίτερα το Αναγνωστήριο Αγιάσου ε’ιχε υποδεχτεί διακόσιους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης που ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό του Μουσείο, στο Θέατρο, στη Βιβλιοθήκη και στην Αίθουσα διδασκαλίας παραδοσιακών οργάνων ενώ μέσα στο Δεκέμβριο έγινε η προβολή ντοκιμαντέρ του Στέλιου Σαμαρά με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου