Search

“Η Πολίτισσα” του Θοδωρή Δεύτου στο Book and ART

Ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος μιλάει στην Βάλια Μπαρμπατιώτη για τις “αλησμόνητες πατρίδες” στις οποίες αφιερώνει την συγγραφική του δραστηριότητα, για την γνώση της ιστορίας ως εφόδιο για το μέλλον και για το νέο του μυθιστόρημα που παρουσιάζεται αύριο Πέμπτη στις 8μ.μ. στον φιλόξενο χώρο του “Book And Art”.

Πόσο σημαντικό είναι το ιστορικό μυθιστόρημα τόσο για εσάς που το γράφετε όσο και για τους αναγνώστες που το διαβάζουν;

Η γνώση της Ιστορίας για έναν λαό και ειδικά για τον δικό μας, είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για  κάθε Έλληνα. Ο Τσώρτσιλ είχε πει, λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος. Με αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του ιστορικού μυθιστορήματος, πόσο μάλλον που αυτή η ιστορία αποκρύπτεται επιμελώς και σκόπιμα από τις νέες γενιές των Ελλήνων, αφού στα σχολικά εγχειρίδια, ελάχιστα αναγράφονται για Τις μεγάλες στιγμές που αφορούν το έθνος μας. Είδατε τι έγινε με το θέμα των Ποντίων, ακούσατε δηλώσεις Ρεπούση και Φίλη. Γνωρίζουν μήπως οι Νεοέλληνες τι έγινε την 6η Σεπτεμβρίου του 55 στην Κωνσταντινούπολη; Γιατί αποκρύπτεται άραγε η ιστορία μας; Ποιος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Πως ξεκινάει ένα μυθιστόρημα; Από ένα καθημερινό συμβάν; Μια εικόνα; Μια σκέψη;

Απ: Όχι, δεν εξαρτώ την συγγραφική μου δραστηριότητα από ένα τυχαίο συμβάν ή μια τυχαία σκέψη. Σας μίλησα πριν για την άγνοια της ιστορίας που υπάρχει, όχι από ευθύνη του καθενός από εμάς, αλλά από ηθελημένη αμέλεια (για να το πω κομψά ). Αυτή την άγνοια θέλω να πολεμήσω με τα γραπτά μου και το κάνω συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

 Πώς είναι να είστε συγγραφέας σε μια τόσο δύσκολη εποχή οικονομικά και κοινωνικά; Ποιες δυσκολίες έχετε συναντήσει στο χώρο;

Απ: Οι δυσκολίες έγκεινται στο ότι οι εκδ. οίκοι προτιμούν να βγάζουν εύπεπτα βιβλία, λάιτ βιβλία. Ευτυχώς ο εκδ. οίκος με τον οποίο συνεργάζομαι, επενδύει και σε βιβλία που κάτι έχουν να που και κάτι να μείνει ως γνώση στον αναγνώστη.

Να σας πω για παράδειγμα, το περσινό μου βιβλίο για τον Πόντο με τίτλο « Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής” , από το οποίο μπήκε θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελ. Λογοτεχνίας και το οποίο κάνει μεγάλη επιτυχία, το είχαν απορρίψει δύο μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι.

 Είχατε ποτέ πρότυπο κάποιον άλλον συγγραφέα; Υπάρχει κάποιος που σας επηρέασε στο ύφος και στο συγγραφικό στυλ;

Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ, αλλά οι αναγνώστες μου. Δεν νομίζω όμως ότι μοιάζει η γραφή μου με κάποιου άλλου, άλλωστε ο κάθε ένας έχει το προσωπικό του στυλ.

Χρησιμοποιείτε στα βιβλία σας γεγονότα που σας έχουν επηρεάσει στην προσωπική σας ζωή;

 Σίγουρα, γεγονότα, καταστάσεις, ακούσματα, εικόνες που έχουν υποπέσει στην αντίληψη μου, έχουν επηρεάσει ασφαλέστατα την γραφή μου. Αυτό θεωρώ πως είναι κάτι αναπόφευκτο.

Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δύο κόρες, την Μαριλίζα ( Δικηγόρο ) και την Ασπασία ( Φοιτήτρια του Παπει).Διορίστηκε στην δημ. εκπαίδευση το 1987 και την υπηρέτησε ως το 2015. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου επί μια δεκαετία (2001-2011). Το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Από το 2006 εκλέγεται δημ. σύμβουλος στον δήμο Ιλίου, όπου διετέλεσε πρ. του Αθλ. Οργανισμού ( 2008-10) και Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού ( 2010-14 ). Εχει γράψει 6 βιβλία, τα 4 από τα οποία αναφέρονται στις αλησμόνητες πατρίδες.