Οι αιρετοί Σύμβουλοι της παράταξης των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» Στρατής Μπαλάσκας και Μίνα Αδαλή και με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας την ερχόμενη Τετάρτη έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Σχεδόν εννέα μήνες στη δημοτική αρχή και παρά τις κατά καιρούς «κορώνες» περί του αντιθέτου και ο κ. Κύτελης αρνείται να εκχωρήσει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου στοιχειώδεις ουσιαστικές αρμοδιότητες (που είχαν εκχωρηθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές) στο σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου και ιδιαίτερα στην Κοινότητα Μυτιλήνης την οποία και επιδεικτικά δείχνει να αγνοεί. Δυστυχώς αλλά επιδεικτικά σιωπά έναντι της προκλητικής στάσης της Δημοτικής Αρχής έναντι της Κοινότητας και η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Κοινότητας με πρώτο τον Πρόεδρο της Αλέκο Κουζινόγλου.
- Την Τετάρτη συζητάμε μετά από επιστολές που έφθασαν στην κοινότητα από το Σύλλογο Κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρα – Κιόσκι «το Κιρκινέτσι» και το Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ», η δυνατότητα ανάπτυξης δικτύου πεζοδρόμησης και τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα της περιοχής Λαδάδικα.
Ιδιαίτερα ας σημειώσουμε ότι στα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας διανεμήθηκε η ανακοίνωση της πλειοψηφούσας παράταξης «Με συνέπεια και ευθύνη όλοι για τη Μυτιλήνη» με την οποία χαρακτηρίζεται επιτυχημένη η παράνομη και εγκληματική σε βάρος κατοίκων και επαγγελματιών πρακτική της προηγούμενης Κοινοτικής Αρχής.
Δημόσια δηλώνουμε ότι μας βρίσκει σύμφωνους ως βάση συζήτησης η πρόταση του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρα – Κιόσκι «το Κιρκινέτσι».
Σύμφωνα με την πρόταση Νόμου της Κυβέρνησης τα έκτακτα μέτρα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και δικτύων πεζοδρόμησης θα ισχύουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Δεδομένου αυτού και πέραν των όσων αποφασίσουμε και τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το μίνιμουμ της προστασίας του δημόσιου χώρου και των δικαιωμάτων των πολιτών, θεωρούμε απαραίτητο ΑΜΕΣΑ να ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την οργάνωση της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Όπως είναι γνωστό, με πρόταση των μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας Μυτιλήνης από την παράταξη της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» προτάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης και εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ, η εκπόνηση μελέτης Σήμερα αν η απόφαση είχε υλοποιηθεί από τη Δημοτική αρχή θα συζητούσαμε την πεζοδρόμηση και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών σε συνθήκες νομιμότητας και φυσικά και σε όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Άμεσα πρέπει να υπάρξει λοιπόν απόφαση από το Συμβούλιο της Κοινότητας που να καλεί τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης και στην εφαρμογή της έτσι ώστε το Μάιο του 2021 να μη βρεθούμε να ξανασυζητάμε τα ίδια.
- Με πρότασή του από την 21η Απριλίου ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης ζητά από το Συμβούλιο της Κοινότητας την έκδοση κανονιστικής πράξης σύμφωνα με την οποία «η πλατεία Σαπφούς , το παρκάκι της κουμπάρας (sic), το πάρκο της Αγ. Ειρήνης, ο Δημοτικός Κήπος, να χρησιμοποιούνται μόνο ως χώροι πολιτιστικών και πνευματικών δράσεων».
Η πλατεία Σαπφούς είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης και των αγώνων της, πολιτικών και κοινωνικών. Δεν συζητάμε την παραμικρή έκπτωση σε αυτό. Καλούμε το Συμβούλιο της Κοινότητας να επιστρέψει στον Αντιδήμαρχο της πρότασή του για την πλατεία Σαπφούς χωρίς καν να συζητηθεί απορρίπτοντάς την ως πράξη προσβολής στα δημοκρατικά ήθη της πόλης.
Όσον αφορά το παρκάκι της κουμπάρας (περί της πλατείας στον Αϊ Γιάννη τον Αρμένη ο λόγος), το πάρκο Χατζηδήμου, το πάρκο της Αγίας Ειρήνης, το Δημοτικό Κήπο, χώρους που αναδεικνύουν το πρόσωπο της πλήρους εγκατάλειψης από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, ας κατατεθεί ένα σχέδιο διαχείρισης από τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες. Τι θέλουν να κάνουν. Όχι γενικώς «πνευματικές δραστηριότητες» γιατί ενίοτε τα όρια της πνευματικής και της… εμπορικής δραστηριότητας για κάποιους είναι πολύ συγκεχυμένα. Και πριν απ’ όλα… ας κόψουν κανένα χορτάρι!