Search

Visit Agiasos: H παραδοσιακή αλλ’πανάβατ’ βασιλόπιτα

🎞️ Η Σαπφώ Κουτσκουδή-Τζίνη και ο γιος της Τάκης Ε. Τζίνης φτιάχνουν την παραδοσιακή αλλ’πανάβατ’ βασιλόπιτα

💬 Αλλ’πανάβατ’ (ελλιπώς+ αναβαίνω= δεν φουσκώνει πολύ) λέγεται η παραδοσιακή Αγιασώτικη βασιλόπιτα με τα φύλλα. Αποτελείται από πολλά φύλλα ζύμης, ανάμεσα στα οποία τα παλιά τα χρόνια απλωνόταν μυζήθρα, ενώ σήμερα κυρίως καρύδια, και πολλά μυρωδικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα, κακουλέ, μαστίχα. Τα φύλλα απλώνονται σε ένα βαθύ ταψί μέχρι να γεμίσει και στην κορυφή απλώνεται ένα φύλλο που καλύπτει όλο το ταψί.

📖 Πληροφορίες: Από το βιβλίο του Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή “Νάματα από την αστείρευτη βρυσομάνα της αγιασώτικης λαογραφικής παράδοσης”, εκδόσεις “Παράγραφος”, Αθήνα 2022.

📷 Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Στρατή Π. Τζίνη- Λαογραφικό Μουσείο.

🎞️ Sappho Koutskoudi-Tzini and her son Takis E. Tzini are making the traditional “all’panávat’” Christmas cake.

💬 Al’panavat’ (incompletely + blow = not very puffy) is the traditional Agiasos pie with the dough layers. It consists of many layers of dough, where in the old days myzithra was spread, while today it is mostly walnuts, and many herbs such as cinnamon, nutmeg, ginger, cacoulet, mastic. The dough layers are spread in a deep baking pan until full, and a dough layer is spread on top to cover the entire pan.