Φωτογραφίες: Ηλίας Μάρκου
Η Νταϊανα Άσσαντ έχει γεννηθεί στην Ελλάδα από Σύρους γονείς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας για πάνω από τρεις δεκαετίες. Στη Λέσβο ήρθε με σκοπό να εργαστεί στο πεδίο αλλά και για τις σπουδές της στο ΠΜΣ «Φύλο, Πολιτισμός και Ιστορία» του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παν. Αιγαίου πριν από έξι χρόνια, όταν χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τη χώρα της καθώς και άλλες εμπόλεμες ζώνες συνέρρεαν στο νησί και επιβίωναν μέσα σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας. Όπως πολλοί άλλοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, εθελοντές και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έφτασαν στη νησί εκείνη την περίοδο, η Νταϊάνα μαγνητίστηκε από την παράξενη και άγρια ομορφιά αυτού του τόπου και αποφάσισε να τον κάνει σπίτι της. Μαζί της, έφερε και το ταλέντο της, μια σπάνια δεξιοτεχνία που λίγοι εξασκούν στη χώρα μας τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο και η οποία συνταιριάζει την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική σε άλλο επίπεδο. Οι ιδιαιτερότητες του origami αυτής της λεπτής κι εύθραυστης καλλιτεχνίας ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία της Νταϊανας που άνοιξε στη Λέσβο το πρώτο εργαστήρι-πωλητήριο έργων φτιαγμένων αποκλειστικά με την τέχνη της “χαρτοδιπλωτικής.
«Το origamι, που προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις ori (διπλώνω) και gami (χαρτί) είναι η ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής που εξασκούνταν, όπως διαβάζουμε, στην Ιαπωνία από την εποχή Edo, δηλαδή περίπου από το 1600 ενώ οι ρίζες του χάνονται στους αιώνες και στην κινεζική παράδοση. Η χαρτοδιπλωτική λοιπόν τέχνη, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά» μας εξηγεί η Νταϊάνα, «χρησιμοποιείται σήμερα πλέον από την ιατρική, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, την εκπαίδευση και άλλους τομείς της επιστήμης και της ζωής καθώς ολόκληρες μελέτες και θεωρίες έχουν ως αφετηρία τους τις δυνατότητες διπλώματος και σχηματοποίησης ενός και μόνο χαρτιού. Όμως αν παρατηρήσει κανείς γύρω του τη φύση θα δει ότι η γεωμετρία του origami υπάρχει παντού. Στα λουλούδια και στις διπλώσεις των φυλλωμάτων τους, στα άνθη τους στον τρόπο και τη μηχανική που διπλώνουν τα φτερά τους, πουλιά και έντομα ή ακόμη και στο σχήμα της διπλής έλικας του DNA. Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι, είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τον τρόπο που διπλώνει τα φτερά της για να τα μαζέψει μια πασχαλίτσα. Με πόση συμμετρία και φροντίδα!»
Origami, anytime anywhere! Με φαντασία και επιμονή
Η ίδια ξεκίνησε να αναπτύσσει το ταλέντο της σε πολύ μικρή ηλικία μετά και από παρότρυνση των γονιών της. «Από μικρή, οπουδήποτε και αν ήμουν θυμάμαι τον εαυτό να έχω στα χέρια μου ένα κομμάτι χαρτί και να το μεταμορφώνω σε κάτι που είχα στο μυαλό μου. Και αυτό είναι που με γοητευτεί στο origami. Το ότι μπορείς να το εξασκήσεις οπουδήποτε κι αν είσαι. Δεν χρειάζεται να έχεις μαζί σου ούτε εργαλεία, ούτε χρώματα, ούτε τίποτα παρά μόνο ένα κομμάτι χαρτί που χωρίς να το κόψεις και χωρίς να το κολλήσεις μπορείς να το μεταμορφώσεις σε κάτι άλλο. Όταν ακούμε τη λέξη origami μας φαίνεται ξένη και μακρινή αλλά όλοι μας έχουμε διπλώσει στη ζωή μας καραβάκια, Και αυτό είναι το όμορφο, το origami δεν έχει όριο ηλικίας, μπορεί να το εξασκήσει ο οποιοσδήποτε. Πάντοτε χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους όλων των ηλικιών να μυούνται στην τέχνη αυτή!».
To origami βοηθά στην ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας των παιδιών, τη βελτίωση της συγκέντρωσης, τον συντονισμό του οπτικού και κινητικού πεδίου και την καλλιέργεια της μνήμης
Μια τέχνη οικολογική
Κοσμήματα, στολίδια ακόμη και φωτιστικά θα βρείτε στο d-origamography το μαγικό μαγαζάκι της Νταϊάνας που άνοιξε πρόσφατα στην αγορά της Μυτιλήνης. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιεί για τα μικρά αυτά χάρτινα γλυπτά, είναι το χαρτί του origami άλλα και πολλά άλλα που προσαρμόζονται ανάλογα με τη χρήση του τεχνουργήματος. «Άλλες φορές θα χρειαστώ ένα λεπτό ανθεκτικό χαρτί που θα «αντέξει» πάρα πολλές διπλώσεις αν το σχέδιο είναι απαιτητικό ενώ κάποιες άλλες ένα πιο χοντρό ώστε να είναι πιο στέρεο. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τα ιαπωνικά χαρτιά Kozo, τις ιαπωνικές μεταξοτυπίες chiyogami και katazome-shi, τα οποία έχουν τις εξής ιδιαιτερότητες: Δεν αφήνουν αποτύπωμα στη δίπλωση, αν για παράδειγμα θέλεις να γυρίσεις πίσω και να διορθώσεις κάτι και επίσης δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους. Αυτά τα μοναδικά χαρτιά τα χρησιμοποιώ περισσότερο για τα κοσμήματα καθώς αφήνουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορούμε να φτιάξουμε origami με οποιοδήποτε χαρτί, με κόλες Α4 με χαρτιά από περιοδικά και εφημερίδες που με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνονται και γίνονται ένα μικρό έργο τέχνης”
Χρώματα της Λέσβου και 3D origami
Η Νταϊάνα ολοκληρώνει τα σχέδιά της ζωγραφίζοντάς τα. Πουλιά, λουλούδια, ανατολίτικα μοτίβα και χρώματα, πολλά χρώματα της φύσης του νησιού όπως το κεραμιδί και το μπλε μπερδεύονται στην παλέτα της. «Η παράδοση της Λέσβου και τα χρώματά της με εμπνέουν. Είναι άλλωστε ο τόπος στον οποίο βρήκα την ηρεμία και τον χρόνο να ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω».
«Εκτός από το πατροπαράδοτο origami στο οποίο διπλώνεις χειροποίητα ένα χαρτί χωρίς να το κόβεις, μπορείς πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας να εξασκηθείς και στο 3D origami όπου υπολογίζοντας τις διπλώσεις μπορείς να κόψεις τα κομμάτια και επειτα να τα συναρμολογήσεις σε ένα στυλ origami αντικείμενο πάνω σε ένα συγκεκριμένο καλούπι».
Το νέο trend του d_origamography είναι τα χάρτινα κατοικίδια μας!
«Ξεκίνησε ως μια ιδέα για να κάνω ένα πολύ προσωπικό δώρο και έτσι έφτιαξα το πρώτο κατοικίδιο για έναν φίλο. Μετά αυτό πήγε από στόμα σε στόμα, άρχισαν λοιπόν να μου κάνουν παραγγελίες. Τώρα μπορεί όποιος θέλει να μου στείλει τη φωτογραφία του σκύλου ή της γάτας του και να το φτιάξω! Από τα δύο, τα σκυλιά με παιδεύουν λίγο περισσότερο και ίσως χρειαστεί φτιάξω πολλές φορές το origami για να πετύχω για παράδειγμα μια φουντωτή ουρά ή τα πόδια τους. Στις γάτες μεγάλη πρόκληση για μένα είναι τα χρώματα και τα μοτίβα τους! Είναι πολύ διασκεδαστικό για μένα και χαίρομαι πολύ όταν μεταμορφώνω ένα χαρτί σε κάτι που ξέρω ότι προσφέρει τόση αγάπη και τρυφερότητα!
Μια τέχνη με θεραπευτικές ιδιότητες και οικολογική συνείδηση
«Όταν ξεκινώ να διπλώνω ένα χαρτί φαντάζομαι πόσα σχήματα μπορεί να πάρει, πόσους συνδυασμούς και φόρμες μπορώ να του δώσω και που μπορεί να φτάσει στο τέλος. Σίγουρα χρειάζονται αρκετά χρόνια εξάσκησης για να φύγεις από ένα απλό σχέδιο σε κάτι πιο σύνθετο με επιτυχία. Όμως η φαντασία είναι το πρώτο στάδιο και έπειτα έρχεται η συγκέντρωση και η επίμονή. Κάποια στιγμή φτάνεις σε ένα σημείο που οι κινήσεις γίνονται με κλειστά μάτια και είναι μόνο η αφή που σε οδηγεί».
Πριν το d-origamography η Νταϊάνα είχε ξεκινήσει να κάνει τα δικά της Workshop σε πρόσφυγες και ντόπιους στο Mosaik Support Center και στο εργαστήριο του Humade Crafts Workshop
«Η τέχνη του origami για εμένα παραμένει στη βάση θεραπευτική, μια τέχνη για το mind setting, τη συγκέντρωση και την αναζήτηση της εσωτερικής γαλήνης στην καθημερινότητά μας. Και αυτό το είδα ξεκάθαρα όταν δούλεψα με παιδιά πρόσφυγες. Για εκείνα η ενασχόλησή τους με το χαρτί και η συγκέντρωση την οποία επέδειξαν για να τα καταφέρουν λειτούργησε θεραπευτικά καθώς με τη φαντασία τους οδηγήθηκαν για λίγο μακριά από την καθημερινότητά τους. Με γεμίζει το γεγονός ότι μπορεί μέσα από την επαφή του με το origami έστω και σε έναν άνθρωπο να ανοίξει ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος.
Σήμερα η Νταϊάνα συνεχίζει τα εργαστήρια στον δικό της πανέμορφο χώρο ένα στολίδι για την παλιά αγορά της Ερμού ενώ μετά από συνεννόηση με τους δασκάλους παραδίδει εργαστήρια και σε σχολεία. Αυτές τις γιορτές θα επισκεφθεί δύο Νηπιαγωγεία για την κατασκευή Χριστουγεννιάτικων στολιδιών!
Τα τμήματα των εργαστηρίων χωρίζεται σε παιδικό- εφηβικό-ενηλίκων και είναι με δήλωση συμμετοχής
Τα σεμινάρια θα ανακοινωνονται στα social ή και κατ ιδίαν στο εργαστήριο
Ερμού 205 Μυτιλήνη
Instagram :d_origamography
Facebook: d_origamography
Email: Info@d-origamography.com www.d-origamography.com