Search

Οι τεχνίτες της Μόριας χτίζουν έναν πολυχώρο-όαση για όλους!

Με σινεμά, καφετέρια έθνικ αποχρώσεων, καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δημόσια βιβλιοθήκη, μπαξέδες και vertical garden design αλλά και με 1.000 περίπου μερίδες φαγητό τη μέρα από την Κοινωνική Κουζίνα  “Ο Άλλος Άνθρωπος”,  ο πολυχώρος του Ελβετικού Σταυρού που θα λειτουργήσει ως μέσο αποσυμπίεσης της Μόριας στα τέλη Μαρτίου, φιλοδοξεί να γίνει το νέο μέρος συνάντησης στη Μυτιλήνη. Ένας κοινωνικός χώρος, ανοιχτός για όλους που θα συνδυάζει την ελβετική οργάνωση, την ελληνική φιλοξενία και το ταλέντο των προσφύγων που εργάζονται αυτό το διάστημα με σκοπό να δημιουργήσουν τη δική τους όαση μέσα στην κόλαση του εγκλεισμού της Μόριας.

Με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, ο πολυχώρος-κοινωνικό κέντρο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνολικής έκτασης 6 στρεμμάτων που στήνεται αυτό το διάστημα στις παλιές αποθήκες του Λεβεντέλλη, ανάμεσα στον Καρά Τεπέ και τη Μόρια, έχει ενώσει κάτω από τον κοινό σκοπό εργάτες όλων των φυλών ενώ τα υλικά των κατασκευών προέρχονται από την ντόπια αγορά. Στα 500 τμ εσωτερικού χώρου, ενός χώρου open plan με τεράστια παράθυρα και τρομερή θέα, έχει ήδη στηθεί το σινεμά με καθίσματα από παλέτες ενώ σιγά σιγά κατασκευάζονται τα διακοσμητικά στοιχεία και οι 16 πάγκοι της τραπεζαρίας και του καφέ.

 

Νεπαλέζοι μαραγκοί και Αλγερινοί τεχνίτες, ντόπιοι ηλεκτρολόγοι και γεωπόνοι, καλλιτέχνες του νησιού και εθελοντές από την Ελβετία την Ελλάδα και τη Χιλή συνεργάζονται αρμονικά ώστε μέχρι τo τέλος του μήνα ο χώρος να μπορεί να υποδεχτεί τους θαμώνες του,κυρίως τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας που αναζητούν καθημερινά κάποια διέξοδο.  “Οι άνθρωποι που ζουν στη Μόρια δεν είναι άνθρωποι που πρέπει να φοβόμαστε. Είναι άνθρωποι χρήσιμοι με ταλέντο που μπορούν να αποτελέσουν εργατικό δυναμικό αξιοποιήσιμο. Η Μόρια δεν είναι γεμάτη εγκληματίες. Είναι γεμάτοι τεχνίτες με διαφορετικές δεξιότητες. Έτσι με ξύλα που αγοράσαμε από την τοπική αγορά και με ένα παλιό πριόνι οι ταλαντούχοι και εργατικοί Νεπαλέζοι μαραγκοί της Μόριας κατάφεραν να κάνουν θαύματα ενώ οι αλγερινοί τεχνίτες με το μεράκι τους έκαναν τα σχέδια για το καφέ που θα λειτουργήσει εδώ και θα μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Μαγκρέμπ”, εξηγεί ο Αχιλλέας Πεκλάρης, υπεύθυνος της οργάνωσης του χώρου από την πλευρά του Ελβετικού Σταυρού.

Ο χώρος θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί ως τη δύση του ηλίου ενώ θα κατασκευαστούν τουαλέτες με καθρέφτες και ντουζιέρες ώστε οι άνθρωποι που έρχονται να μπορούν να περιποιηθούν τον εαυτό τους. “Στις τουαλέτες θα ακούγεται κλασσική μουσική. Έχουμε μεριμνήσει και γι αυτό. Θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες που να μην θυμίζουν σε τίποτα προσφυγικό καταυλισμό. Γι αυτό και εδώ δεν θα δεις iso- box παρά μόνο τα δύο χρωματιστά κοντέινερ που θα στεγάσουν το σχολείο μας. Δεν θα κοιμίζουμε κόσμο εδώ. Σκοπός του Κοινωνικού Κέντρου είναι να αποσυμπιέζει την κατάσταση στη Μόρια και να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί.

(Ο Αχιλλέας Πεκλάρης μαζί με τον Fabien Bracher,υπεύθυνοι της οργάνωσης του χώρου από τον Ελβετικό Σταυρό)

Ο χώρος απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ντόπιους φοιτητές και πρόσφυγες από όλες τις δομές του νησιού ενώ ολόκληρο τον πρώτο μήνα θα μαγειρεύει στην υπαίθρια κουζίνα που στήνεται ο ιδρυτής του Άλλου Ανθρώπου Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος με τους εθελοντές του. “Το σύνθημά μας στον Ελβετικό Σταυρό είναι απλό. Όταν οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι κάνουν όμορφα πράγματα. Όταν είναι δυστυχισμένοι είναι νευρικοί και προκαλούν προβλήματα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε του ανθρώπους ευτυχισμένους”,λέει ο Αχιλλέας. Μαζί με τον Fabien του SwissCross εργάζονται ώστε όλα να είναι έτοιμα για τα τα εγκαίνια του χώρου σε περίπου τρεις εβδομάδες.’Ενα γκράφιτι σχεδιάζεται να ομορφύνει τον εξωτερικό χώρο που βάφτηκε από την αρχή,  ενώ στα μελλοντικά σχέδια των οργανωτών είναι και η αξιοποίηση του χώρου της ταράτσας αλλά και ενός μπαξέ που θα περιέχει κηπευτικά και καλοπιστικά φυτά. Στα σκαριά ειναι και ο ξυλόφουρνος ενώ βασικό στοιχείο των εγκαταστάσεων θα ειναι το δυνατό ίντερνετ γιαόλους! Αρωγοί στην πρωτοβουλία του Ελβετικού Σταυρού και του ιδρυτή του Michael Raber είναι η ισραηλινή ΜΚΟ ΝΑΤΑΝ, η  Ελληνική οργάνωση Earth Refugee  που θα έχει την ευθύνη για τις καλλιέργειες που θα γίνουν στα 6 στρέμματα του χώρου, ο “Άλλος άνθρωπος” και η SCM (Supply Chain Management for NGO s) από την Ιορδανία που θα έχει ρόλο επικουρικό σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας

(Ο χώρος των παλιών αποθηκών που μετατρέπεται σε Κοινωνικό Κέντρο)

 

(Η φοβερή ομάδα των Νεπαλέζων εργατών)

(Ο χώρος των προβολών)

(Ο Αιγύπτιος βαφέας επί τον έργον)

(Δωρεάν καφές και wi-fi για όλους )

(Διακοσμητικά ξύλινα μοτίβα για την περίφραξη το εξωτερικού χώρου της καφετέριας)

 

(Ο χώρος ετοιμάζεται να οργωθεί για να τοποθετηθούν οι καλλιέργειες)

(Σε βιβλιοθήκη θα μεταμορφωθεί σε λίγο διάστημα το μπλε βαν που βρίσκεται στην αυλή του Πολυχώρου)