Η μουσική της θάλασσας, ο εσωτερικός ρυθμός της, οι πανάρχαιες γλώσσες της, η ορμή της και οι αιώνιοι αναστεναγμοί της αποτυπώνονται οπτικά στα ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ξένου που σαν ποιήματα έρχονται να ταράξουν τα μυτιληναϊκά νερά…
Από την 1η Αυγούστου ως τις 20 Σεπτεμβρίου η έκθεση “Διαπλέοντες το Αιγαίο-Ένα οπτικό ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο” που θα φιλοξενηθεί σε τρία σημεία στην πόλη (Αρχαιολογικό Μουσείο, Κάστρο Μυτιλήνης και Οθωμανικό Λουτρό Τσαρσί Χαμάμ), επιχειρεί μια καταβύθιση στις διαθέσεις της μητέρας θάλασσας.
«Οι Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο, είναι μία εμβληματική έκθεση στην οποία ο Γιώργος Ξένος σχηματίζει το περίγραμμα της αγωνίας μας πλέοντας εν σχεδίω σε κύμα κελαινόν και θάλασσα εφάλμυρη. Τόνοι από αλάτι τα δάκρια ικεσίας σε άσπρο-μαύρο έδαφος. Η αδιαφορία τέμνουσα. Και οι Ερινύες αδιαπραγμάτευτα σκληρές, όπως ο χρόνος. Φθόγγοι απελπισίας σκιαγραφούν τα κύματα θρηνώντας αναπάντητα γιατί βυθάμε πάλι;» γράφει η επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος και κριτικός τέχνης κ. Βιβή Βασιλοπούλου για το έργο του Ξένου.
Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 στις 20:00 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο των Πολιτιστικών της Δράσεων.
“Η θάλασσα είναι κυκλοθυμική, δύστροπη, τραγική, τρυφερή, επικίνδυνη, εκδικητική, ανεξάντλητη σαν την ελευθερία
Ηχεί σαν φούγκα, σονάτα, ρέκβιεμ…
Μιλάει όλες τις γλώσσες και ποτέ δεν ησυχάζει…”, γράφει ο ίδιος για την θάλασσα.
“Η ζωγραφική του Γιώργου Ξένου επιχειρεί κατάδυση στα βαθύτερα αίτια, δίνει φωνή στο σχέδιο, παλμό στην απεικόνιση και ποίηση στα χέρια. Ρυθμοποιεί τον τόσο, τον ήχο των χρωμάτων, τις υφέσεις, τις διέσεις, το κρεσέντο και αφήνεται στη διαπασών. Από αυτή την άποψη ο Γιώργος Ξένος είναι ένας εναλλακτικός μουσικός συνθέτης της ζωγραφικής παρτιτούρας και ταυτόχρονα ένας τραγικός ποιητής της εικόνας με εσωτερικότητα, μέγεθος και και λόγο σχεδιασμένο στον πυρήνα μιας πράξεως σπουδαίας και τελείας που εννοεί την κάθαρση, όπως η τραγωδία”, συνεχίζει η Βιβή Βασιλοπούλου
Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα.
Από το 1976-1982 σπούδασε στην «Ecole Nationale Superieure des Beaux – Arts, Section des Arts Plastiques» στο Παρίσι. Από το 1983-1986 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Το 1987 έζησε και εργάστηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας. Από το 1988-1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, όπου βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Έργα της περιόδου αυτής εξέθεσε στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991) και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 1992).