Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, κυρίως λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές των αμνοεριφίων.
Σημαντική αύξηση στο συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού καταγράφεται φέτος στη Λέσβο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Εμπορίου Π.Ε. Λέσβου. Η μέση ανατίμηση αγγίζει το 9% σε σχέση με το 2024, με αρκετά βασικά προϊόντα να παρουσιάζουν υψηλές ποσοστιαίες μεταβολές.
Η συνολική δαπάνη για μια τετραμελή οικογένεια εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 110 και 145 ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 12 ευρώ σε σύγκριση με το 2024.
Τι ακριβώς ανέβηκε
Η τιμή του κατσικιού αγγίζει τα 14,76 € το κιλό, από 12,81 € το 2024, ενώ το αρνάκι ακολουθεί από κοντά στα 14,09 €. Η συκωταριά, απαραίτητη για τη μαγειρίτσα, πλησιάζει τα 14 ευρώ, ενώ ακόμα και τα παραδοσιακά έντερα σημειώνουν αύξηση 0,45 ευρώ.
Ωστόσο, τη «μερίδα του λέοντος» στις αυξήσεις διεκδικούν προϊόντα που δεν… μυρίζουν Πάσχα, αλλά το συνοδεύουν γλυκά:
Κουλουράκια Πασχαλινά: ξεπερνούν τα 16,90 € το κιλού ξήσεις
Σοκολατένια αυγά: από 4,50 € το 2024, στα 7,50 € φέτος (+66,7%)
Πατάτες: από 1,30 € στα 2,10 € (+61,5%)
Αυγά (6άδα): +34,8%
Τσουρέκι: +13,8%
Τι πρέπει να προσέξεις για το πασχαλινό τραπέζι
Οι γιορτές για το Πάσχα είναι έντονα συνδεδεμένες με παραδόσεις όπως το βάψιμο των αβγών, η προετοιμασία των τσουρεκιών και το ψήσιμο του αρνιού. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, μέσα στον ενθουσιασμό για την αναμονή των γιορτών και την προετοιμασία των εορταστικών γευμάτων είναι σημαντικό οι καταναλωτές να μην ξεχνούν την ασφάλεια των τροφίμων, ελαχιστοποιώντας την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.
Ο προγραμματισμός των αγορών, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθούν να απολαμβάνουμε ασφαλή γεύματα κι επιπλέον μας συμφέρουν οικονομικά.