Ακόμη ένα γκρουπ τουριστών με ενδιαφέρον για την πλούσια γαστρονομία του νησιού ξεναγήθηκε στους λεσβιακούς ελαιώνες και γεύτηκε ένα από τα καλύτερα λάδια στον κόσμο που έχει τη βάση του εδώ, στο Πλωμάρι. “Πέραν των χρυσών βραβείων ποιότητας και γεύσης, που κατατάσσουν το Eirini Plomariou Olive Oil ως ένα από τα ποιο πολυβραβευμένα ελαιόλαδα της χώρας μας, το προϊόν που παράγουμε αποδεικνύει και τις ευεργετικές του ιδιότητες βάση εγκεκριμένων χημικών αναλύσεων”. Όπως μας εξηγεί η Μύρτα Καλαμποκά που από το 2008 με την οικογένειά της παράγουν και διαθέτουν το δικό τους βιολογικό ελαιόλαδο, το ελαιοτριβείο είναι επισκέψιμο με ραντεβού για όσους θέλουν να “μάθουν πως να γευτούν σωστά το ελαιόλαδο”.
‘Η γευσιγνωσία του λαδιού γίνεται σκέτη. Έτσι μόνο μπορείς να καταλάβεις τα αρώματά του και αν είναι φρέσκο. Με αυτόν τον τρόπο φέρνουμε τον κόσμο μας στον κόσμο τους, Κάθε εβδομάδα έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, κυρίως ξένοι, και δοκιμάζουν το λάδι μας.
Η οικογένεια Καλαμποκά αποφάσισε να καλλιεργήσουν τα κτήματα και να προχωρήσει σε βιολογική καλλιέργεια το 1996. Λίγα χρόνια μετά, το προϊόν που βγήκε πληρούσε όλα τα κριτήρια για τη κατηγορία “Beyond Extra Virgin”, μία από τις πρώτες διακρίσεις που απέσπασε σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καλιφόρνια. Μέσα σε πέντε χρόνια το λάδι “Ειρήνη Πλωμαρίου” απέσπασε άλλα 20 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ενώ σήμερα κατέχει πάνω από 40 διακρίσεις.
Σύγχρονες χημικές αναλύσεις από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (φαρμακευτικό τμήμα) από την ομάδα του Καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη σε συνεργασία με το University of California – Davis, βεβαιώνουν τα υψηλά επίπεδα της ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης τα οποία είναι ανώτερα του μέσου όρου διεθνώς και κατά συνέπεια το EIRINI PLOMARIOU προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος ,έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική ιδιότητα.