Ο Επιμηθέας ήταν στα πολύ παλιά χρόνια βασιλιάς στην πόλη Σικυώνα και παντρεύτηκε την Πανδώρα, παρόλο που κρατούσε ένα κουτί που έκρυβε κινδύνους. Τόσο όμορφη ήταν, ή τόσο ερωτευμένος ο Επιμηθέας; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ξέρουμε όμως πως από τον γάμο του Επιμηθέα και της Πανδώρας γεννήθηκε η Πύρρα, μια θυγατέρα που με την σειρά της έγινε γυναίκα του Δευκαλίωνα, του γιου του Προμηθέα.
Κι εκεί που όλα πήγαιναν καλά και ο ένας παντρευόταν με τον άλλον κι ασχολιόταν με τα του σπιτικού του, ήρθε ο φοβερός και τρομερός κατακλυσμός. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Τα νερά σκέπασαν τη γης, αφανίστηκαν τα γένη των ανθρώπων και των ζώων. Μόνο δυο άνθρωποι έμειναν ζωντανοί: ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα . Το γιατί έμειναν ζωντανοί μπορούμε να το φανταστούμε. Γιατί ήταν καλοί άνθρωποι και από έναν τέτοιον χαλασμό δεν θα μπορούσαν να έχουν γλυτώσει παρά μόνο οι άριστοι. Κι από τέτοια φύτρα ξαναγεννήθηκε το γένος των ανθρώπων.
Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα έκαναν έξι παιδιά: Τον Έλληνα, τον Αμφικτύονα, τον Ορεσθέα, την Πρωτογένεια, την Πανδώρα και την νύμφη Θυία. Ο Έλληνας, είναι ο γενάρχης των Ελλήνων. Παντρεύτηκε κι αυτός μιαν όμορφη κυρά, την νύμφη Ορσηίδα κι απόκτησαν τον Αίολο, τον Ξούθο και τον Δώρο. Ο κάθε γιος πήρε στα χέρια του και ένα γένος Ελλήνων. Ο Αίολος καθοδήγησε τους Αιολείς, ο Δώρος του Δωριείς και από τα παιδιά του Ξούθου, τον Αχαιό και τον Ίωνα, καθοδηγήθηκαν οι Αχαιοί και οι Ίωνες.
Ο Αίολος οδήγησε τους ανθρώπους του εκεί που βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλία και τους κυβέρνησε με σοφία και σύνεση. Πανίσχυρος βασιλιάς, που κάποιοι τον μπερδεύουν με τον θεό των ανέμων, τον Αίολο, που ήταν γιος του Ποσειδώνα. Συνωνυμία, παρακαλώ, να μην μπερδευόμαστε.
Απέκτησε κι αυτός παιδιά-πέντε κορίτσια και επτά αγόρια- από τον γάμο του με την Εναρέτη και τα προίκισε. Τι σχέση έχουν τα προικιά με το νησί; Έχουν, αφού τα χρόνια εκείνα άμα δεν είχε προίκα ένα παιδί, δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Κι άμα είχε προικώο ένα νησί ολάκερο, ε, τότε τα πράγματα ήταν καλά. Σα να λέμε, αυτό το παιδί είχε μπροστά του μακάρια ζωή!