“Η Λέσβος δεν είναι ένας κήπος των τέρψεων ούτε καμιά τουριστική χαβούζα· αντίθετα, είναι ολόκληρη ένας μεγάλος ελαιώνας. Το τοπίο της ελιάς απέχει από τροπικές ακρότητες μ΄εκείνα τα τσιριχτά χρώματα, τα πρασινοκίτρινα, είναι λιτό, οι αποχρώσεις του συγκρατημένες, το γκρίζο και το πράσινο στα φυλλώματα όπως και το στοχαστικό καφέ στους αιώνιους κορμούς προάγουν τη ενάργεια του νου”.
Το λιτό αλλά συνάμα τόσο πλούσιο τοπίο της Λέσβου, αυτό που ενέπνευσε συγγραφείς και ποιητές, αυτό που καθαρίζει τη “μουτζούρα” και προάγει τη διαύγεια του νου, που σε κάνει να βλέπεις καθαρά, να ακούς την καρδιά σου και τις ενδόμυχες σκέψεις σου, αυτό συναντούν στα βήματά τους ο Χρήστος και ο Νικηφόρος, ο Μυκηναίος και ο Γέρος, οι ήρωες του Ισίδωρου Ζουργού που δένουν την φιλία τους με φόντο τους Ελαιώνες του νησιού.
Στην “ανεμώλια” (βραβείο αναγνωστών 2011) που δανείστηκε τον τίτλο της από την Ομηρική γλώσσα όπως μας λέει ο ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους , “η Λέσβος έχει την τιμητική της. Ανεμώλια σημαίνει “λόγια του ανέμου”, τα μάταια, τα ανώφελα λόγια. Είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία που συνομιλεί με τον ομηρικό κόσμο. Στη Λέσβο ήρθα για πρώτη φορά το 2009 ως τουρίστας και μαγεύτηκα από το τοπίο, έτσι αποφάσισα να βάλω τους ήρωές μου στην Ανεμώλια και να αφιερώσω αρκετές σελίδες στην Μυτιλήνη. Έρχομαι ξανά στη Λέσβο με χαρά για την παρουσίαση του 8ου μου βιβλίου “Χίλιες και μία νύχτες”(22/6 στο book and Art.)
“Η υπόθεση έχεις ως εξής: Την άνοιξη του 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, κατά το μυθιστόρημα και μόνο, θα διηγηθεί για μερικές νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει…
Εβδομήντα χρόνια μετά θα υπάρχει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα, άλλωστε στον 20ο αιώνα συχνά αργούσε να ξημερώσει”
Το Λίγες και μια νύχτες παίρνοντας αφορμή από την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, είναι ένα μυθιστόρημα για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Το “Λίγες και μία νύχτες” εμπεριέχει ακόμη με κάποιο τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη. Πέρα όμως και πάνω από όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.
Ο Ισίδωρος Ζουργός[1] είναι Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης.
Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο “Αναπνέοντας κιμωλία -γραφές εκπαιδευτικών”, από τις εκδόσεις Σαββάλα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: “Φράουστ” (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), “Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού” (Πατάκης, 2000/2007), “Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού” (Πατάκης, 2002/2010), “Στη σκιά της πεταλούδας” (Πατάκης, 2005), “Η αηδονόπιτα” (Πατάκης, 2008), “Ανεμώλια” (Πατάκης, 2011 – Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ)[2].
Πρόσφατα (2014), από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το “Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο“[3]. “Ενα πολυσχιδές μυθιστόρημα , εξαιρετικά γραμμένο, για τον κόσμο της επιστήμης, της Ιστορίας, της φιλοσοφίας, της Ιατρικής, της θεοκρατικής αντίληψης, της τέχνης, της επινόησης της γραφής, της συναισθηματικής εξέλιξης”[4].
Επίσης, συμμετείχε στη συλλογική έκδοση “Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου”[5] (Πατάκης, 2009), στη σειρά “Hotel-Ένοικοι Γραφής”, που επιμελείται ο Μισέλ Φάις[6].
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Σκηνές απο τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο”, η Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού του Δήμου Καλαμαριάς[7] οργάνωσε στις 11 Νοέμβρη 2014 – στο Δημοτικό Θέατρο της “οδού Χηλής”[8] – παρουσίαση του βιβλίου και συνομιλία με το συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό.