Search

Ισπανία: Άλλοι κλείνουν τα σύνορα και άλλοι περιμένουν…

Την ώρα που η Ευρώπη διχάζεται και τα σύνορα κλείνουν εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε δραματικές συνθήκες, η δήμαρχος της Βαρκελώνης κάνει μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση και αναμένεται να συζητηθεί.

Μισό χρόνο αφότου η Βαρκελώνη έθεσε σε εφαρμογή ένα δημοτικό σχέδιο υποδοχής προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας εξακολουθεί να τους περιμένει να φτάσουν.

“Αυτό μας γεμίζει με οργή” λέει η δήμαρχος της πόλης και πρώην ακτιβίστρια Ada Colau, στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Η πόλη είναι έτοιμη σε τεχνικό επίπεδο, όλες οι υπηρεσίες μας είναι έτοιμες και οι κάτοικοι περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Αλλά οι πρόσφυγες δεν φτάνουν».

Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να καταλήξουν σε μια ενιαία απάντηση στην μεγαλύτερη κρίση μετανάστευσης στην ιστορία του μπλοκ, η Βαρκελώνη έχει ήδη προετοιμάσει λεπτομερώς το δικό της σχέδιο. Όταν η Colau ανακοίνωσε την πρωτοβουλία, το περασμένο καλοκαίρι εκατοντάδες κάτοικοι πλημμύρισαν το δημαρχείο της πόλης με e-mails που προσέφεραν εθελοντική βοήθεια, όμως ακόμη περιμένουν να τη δώσουν καθώς οι πρόσφυγες δεν διοχετεύονται στην πόλη τους.   Το σχέδιο υποδοχής υιοθέτησαν σύντομα και άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης και της Βαλένθια, αλλά και εκεί τα αποτελέσματα είναι ίδια.   Αντιμέτωποι με αυτό το ξέσπασμα της αλληλεγγύης, η κυβέρνηση  της Ισπανίας συμφώνησε να αυξήσει σε 17.680 τον αριθμό των προσφύγων που η χώρα θα αποδεχθεί ως μέρος μιας ευρύτερης απάντηση της ΕΕ στην κρίση των μεταναστών ενώ αρχικά προβλέπονταν να δεχθεί μόνο 2.749.   “Αλλά από τότε, μόλις 18 έχουν φθάσει σε όλη την Ισπανία” είπε ο Pascale Coissard, εκπρόσωπος της επιτροπής προσφύγων στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας.   Ο οργανισμός έχει εδώ και μήνες προετοιμαστεί για να υποδεχθεί ένα μεγάλο κομμάτι των ροών από τη Συρία, έχει ενισχύσει τις ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες και εκπαιδεύει τους δήμους της περιοχής με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να προετοιμαστούν για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.   “Είμαστε έτοιμοι”, είπε ο Oscar Barbero, επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών για το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού. “Αλλά εργαζόμαστε τυφλά, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα φτάσουν, πώς θα φτάσουν ή πόσοι θα είναι” προσθέτει.   “Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν παρέχει καμία πληροφορία”, δήλωσε ο Ignasi Calbo, συντονιστής του σχεδίου της Βαρκελώνης.   “Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για να μετεγκατασταθούν 160.000 μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αλλά μέχρι στιγμής το έχουν κάνει με μόλις 600” σημειώνει η δήμαρχος που χαρακτηρίζει την κατάσταση απαράδεκτη.   “Το καλοκαίρι θα πάμε στην παραλία για βουτιά, στην ίδια θάλασσα όπου κάθε εβδομάδα οι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή η Ευρώπη δεν παρέχει ασφαλή διέλευση”, είπε. “Και ενώ δεν το κάνει, θα είναι συνεργός σε αυτές τις μαφίες εμπορίας ανθρώπων και της βύθισης σκαφών. Κουραστήκαμε να περιμένουμε. Τώρα θα προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες” δήλωσε η Colau.   Η Βαρκελώνη φέρεται να είναι σε επικοινωνία με τους δήμους που έχουν τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών, όπως η Αθήνα και η Λέσβος στην Ελλάδα και η Λαμπεντούζα στην Ιταλία.

Μιλώντας με μέλη των ναυαγοσωστικών ομάδων της Βαλένθια  που ζουν και δραστηριοποιούνται το τελευταίο διάστημα  στη Λέσβο, μας είπαν ότι  σκέπτονται να χρηματοδοτήσουν μέχρι και δρομολόγιο πλοίου  το οποίο  μόλις φτάνουν οι πρόσφυγες στα ελληνικά παράλια θα τους  μεταφέρει απευθείας  στην Ισπανία παρακάμπτοντας την χρονοβόρα γραφειοκρατία της  Ελλάδας.