Search

“ Άλμα ανάπτυξης και δημιουργίας χωρίς κομματικά σύνορα” 

Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ φιλοξενεί στις στήλες της αυτή την εβδομάδα την υποψήφια Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία απαντά με αμεσότητα και χωρίς περιστροφές σε όλα τα ερωτήματα που της θέσαμε. Με απλό, λιτό και κατανοητό λόγο αναφέρεται στις προτάσεις του συνδυασμού της  “Εμείς, για το Αιγαίο” που αφορούν όλα τα καίρια θέματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπως για παράδειγμα την ανεργία, τον τουρισμό, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, την επιχειρηματικότητα στα νησιά και πολλά άλλα. 

 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστεύετε ότι μπορείτε να είστε ο νικητής αυτών των εκλογών στην Περιφέρεια; Ποια είναι τα όπλα σας στην τελική ευθεία;

 

Χ. Κ. Δεν υπάρχουν για εμάς “κρυμμένα μυστικά”. Δεν έχουμε ούτε κρυφές ατζέντες, ούτε βαρύγδουπες εξαγγελίες να κάνουμε. Περιοδεύω από νησί σε νησί και μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς ανέξοδους λαϊκισμούς και ταξίματα άλλων εποχών. Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι συμπολίτες μας στο Βόρειο Αιγαίο έχουν πια μάθει να ξεχωρίζουν την ήρα από το στάρι. Ακούν με προσοχή αυτά που τους προτείνουμε και εμείς, από την πλευρά μας, συζητούμε ανοιχτά μαζί τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Δεν είμαστε επισκέπτες στα νησιά μας.

Η παράταξή μας “Εμείς, για το Αιγαίο” διαθέτει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι μια καθαρή προγραμματική πρόταση, με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Το δεύτερο είναι οι άνθρωποι που στελεχώνουν το συνδυασμό μας. Πολίτες ενεργοί, δεμένοι με τον τόπο τους, καταξιωμένοι επαγγελματικά, με διάθεση για προσφορά, ώστε να υπερβούμε τις ανισότητες και τα εμπόδια, κινούμενοι σταθερά μπροστά. Γνωρίζετε πως κι εγώ για πολλά χρόνια εργάζομαι για την Περιφέρεια, παλιότερα ως βουλευτής και πρόσφατα ως Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Όλα αυτά τα χρόνια, διατηρώ ανοιχτή γραμμή με τους πολίτες, με τις τοπικές αρχές. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα προβλήματα του κάθε νησιού και νιώθω έτοιμη να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την αναγέννηση του τόπου μας, αυτή τη φορά με την ψήφο των νησιωτών μας.

Όλα αυτά τα στοιχεία με κάνουν αισιόδοξη ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στις κάλπες, ένα σαφές μήνυμα για σκληρή δουλειά από την επόμενη αμέσως μέρα των εκλογών και νιώθω χαρά που συμμετέχω σε μια μάχη για την αναβάθμιση του τόπου απ’ όπου κατάγομαι και αγαπώ.

 

 

Ωστόσο, ως Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου διοριστήκατε από την κυβέρνηση, άρα εκφράζατε την κυβερνητική πολιτική και στα νησιά μας…

 

Χ. Κ. Αυτό που μετράει είναι το έργο του καθενός μας από τη θεσμική θέση που ανέλαβε και η ευθύνη που επέδειξε. Θεωρώ ότι ο απολογισμός μου από τη θέση αυτή είναι σημαντικός, αλλά, βεβαίως, αυτό θα κριθεί στην κάλπη. Θα ήθελα να σημειώσω πάντως, πως ως Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δεν κλείστηκα σε κάποιο γραφείο, ως κυβερνητικός εντολοδόχος. Στο διάστημα αυτό καταρτίστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης για τα επόμενα έξι χρόνια, στο οποίο περιλαμβάνονται προγράμματα και στόχοι για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου. Αλλά όπως σας είπα, τελικός κριτής για τα προγράμματα και τα έργα είναι οι τοπικές κοινωνίες, οι συμπολίτες μας.

 

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφια για την Περιφέρεια;

 

Χ. Κ. Πιστεύω ότι η περιφερειακή διοίκηση είναι για τα επόμενα χρόνια το πλέον κατάλληλο εργαλείο, για την ανάπτυξη του θαλάσσιου συμπλέγματος του Βόρειου Αιγαίου. Κι αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως θα έχουμε στη διάθεσή μας ως Περιφέρεια σημαντικά κοινοτικά κονδύλια, για την περίοδο 2014-2020, που μπορούν να αποτελέσουν τον πυλώνα για την ανάπτυξη, με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλέον μεγάλο βάρος στην περιφερειακή διοίκηση για την ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο μέρος των κοινοτικών πόρων προορίζεται πλέον για άμεση διαχείριση από τις περιφερειακές αρχές.

Έχουμε λοιπόν δυνατά όπλα στα χέρια μας. Το ζήτημα όμως είναι να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, να μην τα σπαταλήσουμε σε έργα βιτρίνας ή σε δράσεις ικανοποίησης μικροσυμφερόντων. Για αυτό και είναι απαραίτητη η αλλαγή αντίληψης στην περιφερειακή διοίκηση του Βορείου Αιγαίου. Χρειάζεται μια νέα εκπροσώπηση, που θα μπορεί να υλοποιήσει ρεαλιστικούς και αποδοτικούς στόχους με κριτήριο την ανάπτυξη, την απασχόληση, την εξωστρέφεια. Αυτός είναι ο λόγος που ο συνδυασμός μας “Εμείς, για το Αιγαίο” ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;

                                                                                                        

Χ. Κ. Να πάψει η Περιφέρειά μας να είναι ένα απομακρυσμένο σημείο του χάρτη της επικράτειας και να βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαδικασίας αναγέννησης και ανάτασης, με ευκαιρίες απασχόλησης και καλύτερης ζωής ιδιαίτερα για τις νέες και τους νέους μας. Η θάλασσα, το Αιγαίο, δεν είναι εμπόδιο αλλά πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και την σταθερή πλεύση προς τα εμπρός. Αφήνοντας τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση πίσω μας, λύνοντας βασικά προβλήματα, μπορούμε να οραματιζόμαστε να γίνει η Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου μία από τις πιο ανεπτυγμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες των νησιών μας και στις δυνάμεις των ανθρώπων τους!

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Μυτιλήνη, παρουσιάζοντας την υποψήφια που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν είναι το ίδιο “με τους επαγγελματίες πολιτευτές και τους τοπικούς παρατρεχάμενους της κάθε εξουσίας”. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

 

Χ. Κ. Πρώτα θα ήθελα να σας θυμίσω ότι μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές. Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν για δημοτικές ή περιφερειακές αρχές με βάση προγράμματα και προτάσεις για το Βόρειο Αιγαίο και όχι με βάση τις επιθυμίες των κομμάτων και των αρχηγών τους, που επισκέπτονται προεκλογικά τα νησιά μας. Αυτή η εποχή πέρασε ανεπιστρεπτί.

Δεν γνωρίζω σε ποιους αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιθυμώ να γίνω ερμηνευτής των όποιων υπαινιγμών του. Σε ό,τι με αφορά πάντως, θα ήθελα να σημειώσω ότι εργάστηκα σκληρά για πάνω από 20 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις ευθύνης, σε τομείς οργάνωσης και διαχείρισης μεγάλων έργων, οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Επίσης, ως βουλευτής Λέσβου, το 2004 είχα τη συμβολή μου στην ανάδειξη της σημασίας της νησιωτικής ανάπτυξης και μάλιστα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο. Συνεπώς, άλλοι είναι αυτοί – και μάλιστα επισκέπτες – που  προορίζονται ως επαγγελματίες πολιτικοί.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικότερο πρόβλημα για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου;

 

Χ. Κ. Νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η ανεργία και η έλλειψη ευκαιριών για τους νέους και τις γυναίκες στα νησιά μας. Αλλά το πρόβλημα δεν αρκεί μόνο να το αναγνωρίζουμε. Το κύριο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να περιοριστεί η ανεργία, να πάψουν οι νέοι μας να αναζητούν σε άλλους τόπους μια καλύτερη τύχη, να αισθανθούν οι συμπολίτες μας ότι, πράγματι, κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Νομίζω ότι οφείλουμε να κάνουμε μια μεγάλη στροφή, αφήνοντας πίσω μας νοοτροπίες μιζέριας και στασιμότητας. Οφείλουμε να γίνουμε οι βασικοί στυλοβάτες της ανάπτυξης και τις επιχειρηματικότητας τόσο σε συνολικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πώς θα γίνει αυτό; Πρώτα-πρώτα, με πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, που προανέφερα. Για αυτό και προτείνουμε τη σύσταση μια ειδικής ομάδας παρακολούθησης της διαχείρισης των πόρων αυτών. Επίσης, με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Η Περιφέρεια δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην κατεύθυνση αυτή, με χίλιες δυο γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά να πετύχει επιτέλους την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση των επιχειρήσεων. Πάνω από όλα, όμως η αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται κινητοποίηση του πιο πολύτιμου πόρου μας, του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών μας. Και επιμένω σταθερά σε αυτό.

 

Τι προτίθεστε να κάνετε για ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί έντονα την Περιφέρειά μας, το πρόβλημα των μεταφορών και των συγκοινωνιών;

Χ. Κ. Αναζητούμε για το κρίσιμο αυτό θέμα, άμεσες λύσεις και όχι βαρύγδουπες εξαγγελίες, όπως αυτές που ακούσαμε για τη δημιουργία ενός ακόμη δημόσιου τομέα, που θα ναυπηγεί ακόμη και πλοία της γραμμής… Είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφέρεια να πιέσει την κεντρική διοίκηση, για τη διασφάλιση σταθερών δρομολογίων με αξιόπιστα πλοία, χειμώνα – καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την Περιφέρεια, ώστε να μην λύνεται. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά, ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα ενδοπεριφερειακής σύνδεσης. Οι μαθητές στους Φούρνους Ικαρίας αναγκάζονται να πηγαίνουν καθημερινά το χειμώνα στο σχολείο με βάρκα, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Θα πρέπει να δώσουμε μάχη για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών το καλοκαίρι αλλά την ίδια στιγμή και οι κάτοικοι στα πιο απομακρυσμένα νησιά δεν πρέπει να νιώθουν αποκομμένοι, χωρίς επικοινωνία ακόμα και για μέρες. Η προτεραιότητα αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παράλληλη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, για ένα πραγματικά άρτιο σύστημα συγκοινωνιών, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

 

Ποιοί είναι οι τομείς που κατά την άποψή σας μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία των νησιών του Βόρειου Αιγαίου;

 

Χ. Κ. Κυρίως η αγροτική παραγωγή. Ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από τις πολιτικές των επιδοτήσεων και να περάσουμε στις πολιτικές των κινήτρων. Ας αναζητήσουμε τρόπους παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στη στρατηγική “από το χωράφι στο ράφι”, για παράδειγμα. Η Περιφέρεια μπορεί να αναδείξει την αξία κοινοτικών προγραμμάτων για καινοτόμες γεωργικές ασχολίες. Μπορεί να στηρίξει μικρές και μεσαίες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Αλήθεια, δεν θα κάνει τη διαφορά μια σοβαρή προσπάθεια για τη συλλογή και διάσωση των τοπικών ποικιλιών με τη δημιουργία μιας “τράπεζας σπόρων”; Ειδικότερα για τη Λέσβο, μεγάλη σημασία αποκτά για τα προσεχή χρόνια η προστασία του Λεσβιακού ελαιώνα και η προώθηση, ακόμα και στη διεθνή αγορά, βιολογικών προϊόντων, καθώς και η ενίσχυση της αλιείας, μέσα από την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Υπογραμμίζω στο σημείο αυτό, την ανάγκη προστασίας των κόλπων της Καλλονής και της Γέρας.

Ζούμε σε μια εποχή που ακόμα και αγροτικά προϊόντα, σε περιορισμένες ποσότητες, μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη αξία λόγω της μοναδικότητάς τους, της ποιότητάς τους – κάτι που μπορεί να ωφελήσει στο μέγιστο ακόμα και τα μικρά νησιά μας. Επιμένω ότι η Περιφέρεια οφείλει να αναβαθμίσει την ενημερωτική προσπάθεια αλλά και τις υλικές και επενδυτικές δυνατότητες για μία καινοτόμο δράση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Επιπλέον, εδώ μπορεί να υπάρξει σημαντικότατη προσφορά τεχνογνωσίας και ιδεών από την πανεπιστημιακή κοινότητα της Περιφέρειάς μας.

 

Υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη του τουρισμού και τι μπορεί η Περιφέρεια να κάνει για την τόνωσή του;

 

Χ. Κ. Τα νησιά μας συνδυάζουν εξαιρετικές φυσικές ομορφιές με μια πλούσια πολιτισμική παράδοση. Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας τόπος που αξίζει για να ζεις και να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά! Πόσο όμως έχουμε αξιοποιήσει αυτόν τον μοναδικό πλούτο; Νομίζω ότι είμαστε αρκετά πίσω και μάλιστα σε μια εποχή, που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα μεγάλο τουριστικό κύμα στη χώρα, τα προσεχή χρόνια. Δεν είναι δυνατόν το Βόρειο Αιγαίο να μείνει πίσω, να χάσει μια μοναδική ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικά επωφελούς για όλα τα νησιά μας. Το Βόρειο Αιγαίο ως προορισμός πρέπει να αποκτήσει ένα διακριτό brandname και να υποστηριχτεί συστηματικά.

Εμείς ως Περιφέρεια μπορούμε να ιδρύσουμε έναν φορέα διαχείρισης του τουριστικού προορισμού. Όμως εδώ γίνεται λόγος για την ανάπτυξη πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού – αναφέρω ενδεικτικά το θρησκευτικό τουρισμό, τον ιαματικό, τον καταδυτικό -, που τα νησιά μας μπορούν να προβάλουν και να ωφεληθούν, μεταξύ άλλων, γιατί αυτές οι εναλλακτικές δραστηριότητες θα φέρουν επέκταση της τουριστικής περιόδου στη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν οι δυνατότητες αξιοποίησης της νέας τουριστικής αγοράς της Τουρκίας, όχι μόνο με αύξηση υποδοχής τουριστών αλλά και προβολής των νησιών μας. Με την πρωτογενή παραγωγή μπορούν να συνδεθούν και πρωτότυπες μορφές αγροτουρισμού. Τέλος, θα ήθελα πάλι να προσθέσω τη σημασία αξιόλογης ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, τόσο με τα νησιά του Νότιου Αιγαίου όσο και με τις Κυκλάδες.

Υπάρχουν περιθώρια για την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πώς μπορεί η Περιφέρεια να συμβάλει;

 

Χ. Κ. Η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοντόφθαλμες πολιτικές και πρακτικές. Θέλει ως αντίβαρο μέτρα ανάπτυξης και καινοτόμου δράσης. Αν όμως είναι έτσι, τότε η ενίσχυση της εκπαίδευσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της όλης προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής και μόρφωσης στο Βόρειο Αιγαίο. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να ξεχνάμε ότι διαθέτουμε μια γερή πανεπιστημιακή υποδομή, που οφείλουμε άμεσα να ενισχύσουμε. Παράλληλα, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιου Αιγαίου πρέπει να γίνει πιο στενή και συστηματική. Η τοπική οικονομία θα έχει πολλά να ωφεληθεί, εάν συνδεθεί πιο αποτελεσματικά με την εκπαίδευση. Κρίνω απαραίτητη τη στήριξη των Δήμων για να γίνουν τα σχολεία μας σύγχρονα και αποδοτικά. Θα κατέθετα μάλιστα εδώ και την πρότασή μας για την αναβάθμιση του Συμβουλίου Καινοτομίας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τους εκπροσώπους από τους τομείς της έρευνας αλλά και την κοινότητα των νέων.

 

Για το πρόβλημα της μετανάστευσης, που βιώνουν και τα νησιά μας, τι προτείνετε;

 

Χ. Κ. Θεωρώ ότι η είσοδος δεκάδων μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο είναι ένα από τα προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν “εντός των τειχών”, δηλαδή στα όρια της Περιφέρειάς μας και μόνο. Θεωρώ ότι πρέπει να φέρουμε το πρόβλημα στο προσκήνιο, εμείς, σε συνεργασία με το Νότιο Αιγαίο. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπισή του. Κυρίως όμως οφείλουμε να το αναδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί ας μη λησμονούμε πως  τα δικά μας σύνορα είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μπορούμε να προσδοκούμε αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Η κρίση, στην οποία ήδη έχετε αναφερθεί, οδηγεί στο περιθώριο τους πιο αδύναμους οικονομικά, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες. Υπάρχουν τρόποι να σταθεί η Περιφέρεια αλληλέγγυα σε αυτούς τους συμπολίτες μας;

 

Χ. Κ. Πολύ σωστά θίγετε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχει άμεσα να λύσει η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου. Ο θεσμός της Περιφέρειας δεν μπορεί να είναι απλός θεατής της δυσπραγίας πολλών συνανθρώπων μας. Δεν είναι ένας αποξενωμένος θεσμός, με μια λογική διεκπεραίωσης και εξυπηρέτησης «ημετέρων». Η αλληλεγγύη προς την τρίτη ηλικία, τις γυναίκες πρέπει να αποδειχτεί έμπρακτα, στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα, είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, τόσο η βελτίωση των υποδομών δημόσιας υγείας, όσο και η στήριξη των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων. Έχω δει Δημάρχους σε απομακρυσμένα νησιά να κάνουν, σε ώρα ανάγκης, ακόμα και τους γιατρούς. Αυτά πρέπει να πάρουν τέλος. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, η ανάπτυξη των παιδικών σταθμών, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη στήριξη των γυναικών, των μητέρων.

 

Λέτε ότι η Περιφέρεια είναι ένας αποξενωμένος από τους πολίτες θεσμός. Τι προτείνετε για να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας;

 

Χ. Κ. Αν δεν δώσουμε νέα πνοή στην περιφερειακή διοίκηση, αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, τότε όλα όσα συζητάμε θα μείνουν στα χαρτιά. Δεν θέλουμε την επομένη των εκλογών να μας ξεχάσουν οι πολίτες και εμείς να τους αγνοήσουμε, στο όνομα μεγαλεπήβολων πολιτικών και ανεδαφικών σχεδίων. Είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε τις πύλες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αποτελεσματικότητα, συμμετοχή και διαφάνεια. Η τακτική λογοδοσία προς τους συμπολίτες μας, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η αρχή μιας πιο στενής και δημιουργικής σχέσης, όπου όλοι θα είναι ωφελημένοι. Υπάρχει ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, που σκοπεύουμε να τον ενεργοποιήσουμε. Η άλλη κίνηση που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη. Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου πρέπει να αποκτήσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτότητα αλληλεγγύης. Το οφείλουμε και το μπορούμε!

 

Ορισμένοι αναρωτιούνται, πώς είναι δυνατό να συγκρουστείτε με την κεντρική εξουσία, αφού προέρχεστε από τη ΝΔ και τα τελευταία χρόνια βρεθήκατε σε ένα πόστο κεντρικής διοίκησης.

 

Χ. Κ. Ας ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά πως η αφετηρία και το κίνητρο του συνδυασμού μας είναι η επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Δεν είμαστε εδώ για να εξαντλούμαστε σε διακηρύξεις κενές περιεχομένου και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ούτε να μεταφέρουμε κομματικές γραμμές – αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν. Οδηγός μας είναι οι προτεραιότητες των νησιών μας. Ήδη σας ανέφερα πως η Περιφέρεια πρέπει να πιέσει την κεντρική εξουσία για να ομαλοποιηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Σκοπεύουμε παράλληλα, να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη βελτίωση του “Καλλικράτη”, που ολοφάνερα έχει εμφανίσει αδυναμίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά απαιτούν επεξεργασμένες προτάσεις και μια περιφερειακή διοίκηση ικανή να τις προωθήσει. Όσο πιο τεκμηριωμένες είναι οι θέσεις μας τόσο πιο εφικτές θα είναι οι λύσεις με σύνθεση και συνεννόηση. Η πολιτική των ρήξεων, που μάλιστα από ορισμένους εξαγγέλλεται προεκλογικά ως πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων, συχνά απομακρύνει τις προοπτικές επίλυσής τους, προκαλεί ρήγματα αγεφύρωτα. Θα ήθελα πάντως να σημειώσω πως η Περιφέρεια έχει όλες τις δυνατότητες να υλοποιήσει πολιτικές ανάπτυξης με τα εργαλεία που διαθέτει. Θα είναι λάθος όλα να τα περιμένουμε “από τα πάνω”. Είναι στο χέρι μας για παράδειγμα να προσελκύσουμε επιχειρηματίες που θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στα νησιά μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αναζωογόνηση της ρευστότητας, προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους. Κάποιοι θεωρούν την επιχειρηματικότητα, αμάρτημα. Εμείς όχι. Και σε αυτό δεν φταίει η κεντρική εξουσία, αλλά μόνο ο κακός μας εαυτός, οι νοοτροπίες του χτες. Όσο για τις κομματικές και πολιτικές μου πεποιθήσεις, θα επαναλάβω ότι δεν πάμε σε εθνικές, αλλά σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάμε για ένα άλμα ανάπτυξης και δημιουργίας, όπου τα κομματικά σύνορα δεν έχουν θέση. Άλλωστε ο συνδυασμός “Εμείς, για το Αιγαίο” είναι πολύχρωμος, με την έννοια ότι συμμετέχουν πολίτες που πονούν για τον τόπο τους και συναντώνται μέσα από διαφορετικά πολιτικά μονοπάτια.

 

Πάντως δεν μπορείτε να  αρνηθείτε ότι η αυτοδιοικητική ψήφος έχει και πολιτικό χρώμα…

 

Χ. Κ. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, ούτε προσπαθώ να αγνοήσω τα πολιτικά μηνύματα της αυτοδιοικητικής κάλπης. Εκείνο που προσπαθώ να διασαφηνίσω είναι ότι η πολιτικολογία, ο ανέξοδος λαϊκισμός, η προσπάθεια διαχωρισμού με βάση κομματικά σύνορα δεν αποτελούν για μένα πολιτικό πρόκριμα. Το Βόρειο Αιγαίο έζησε τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες της κρίσης, βίωσε σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης και τώρα είναι η ώρα να ανασυγκροτηθούμε, να δουλέψουμε για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Χωρίς υπερβάσεις και απόρριψη μιας ξεπερασμένης λογικής αντιπαραθέσεων, δεν θα πάμε μπροστά. Άλλωστε την επόμενη μέρα είμαστε όλοι απαραίτητοι για να γυρίσουμε σελίδα. Με την έννοια αυτή, η ψήφος των συμπολιτών μας για μια νέα περιφερειακή διοίκηση είναι εξαιρετικά πολιτική. Πολιτικό χρώμα έχει και το πρόγραμμά μας γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αυτά είναι που κρίνονται στις εκλογές. Άλλωστε η Περιφέρεια έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι η πολιτική αφορά στους πολίτες, στηρίζεται στη δική τους ετυμηγορία και δεν λειτουργεί ερήμην τους.  Ας μην ξεχνάμε ότι η δύναμη του Αιγαίου είναι η δύναμη των ανθρώπων  του. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να ορίσουμε εμείς το μέλλον μας. Ας μην τη σπαταλήσουμε!