Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, παρουσιάζει την Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 19:45 στον αύλειο χώρο του Μουσείου συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Μπαχ, Λίγκετι, Γκαρντέλ κ.α. Ερμηνεύουν οι βραβευμένοι διεθνώς νέοι μουσικοί Φίλιπ Βόλχαϊμ –βιολί, Μαρία Βέρμαγερ –βιολί, Ράφαελ Παρατόρε –βιολοντσέλο και Αντριάν Μπουασσώ –βιόλα.
Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος του Μουσείου σε δημιουργικές συνεργασίες με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Λέσβου, με στόχο την αναβάθμιση του Μουσείου ως φορέα ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του δωρητή, καθώς και την ανάδειξη του νησιού ως σημαντικού πολιτιστικού κόμβου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να επισκεφθούν ελευθέρα την μόνιμη συλλογή στους χώρους του Μουσείου καθώς και την έκθεση φωτογραφίας του Henri Cartier-Bresson που φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων από 6 – 7.30 μμ
Εκτός από το Μουσείο Τεριάντ κι άλλοι χώροι θα φιλοξενήσουν προφεστιβάλικές εκδηλώσεις του ΔΙΦΕΜΜ όπως το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Άγκντερ της Νορβηγίας στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων στην Καλλονή στις 9.8, ο Προϊστορικός Οικισμός στην Λουτρόπολη Θερμής στις 11.8 και το Αιολικό Ιερό Απόλλωνος στην Κλοπεδή Αγίας Παρασκευής στις 12.8. Στα 4 αυτά μέρη ξεχωριστής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας θα πραγματoποιηθούν οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μουσικής Μολύβου σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Άγκντερ.
Ώρα έναρξης των συναυλιών 19:45
Είσοδος Ελεύθερη Οι συναυλίες συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική χορηγία και υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου εντάσσονται, ως οργανικό κομμάτι του Φεστιβάλ, στο πρόγραμμά του και όπως αναφέρει η Ραλλού Κράλλη-Κωνσταντέλλη, που έχει την επιμέλειά τους, αποσκοπούν στη διάχυση της κλασικής μουσικής στο ευρύ κοινό του νησιού και των επισκεπτών του. Είναι ένας διάλογος ανάμεσα στην κλασική μουσική και τον πολιτισμικό πλούτο του τόπου, όπως αυτός αποτυπώνεται στη Λέσβο.
Στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 8 & 9.8, έργα των Μπαχ, Μποκερίνι, Λίγκετι κ.α. & Παγκανίνι, Ρέγκερ, Μότσαρτ κ.α. αντίστοιχα, θα ερμηνεύσουν οι ταλαντούχοι νέοι μουσικοί Φίλιπ Βόλχαϊμ –βιολί, Μαρία Βέρμαγερ –βιολί, Ράφαελ Παρατόρε –βιολοντσέλο, Αντριάν Μπουασσώ -βιόλα.
Ενώ στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 11 & 12.8 ερμηνεύουν έργα των Σούμπερτ & Τουρίνα, Σαιν-Σανς ο Τουντζάι Γιλμάζ –βιολί, Γκούσταβ Ριβίνιους –βιολοντσέλο και ο Εμρέ Ελιβάρ -πιάνο (Arkas Trio).
Λίγα λόγια για τις τοποθεσίες
Συναυλία 08.08
Στον ελαιώνα της οικογένειας του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης, στη Βαρειά της Λέσβου, το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Tériade μάς καλεί σε ένα πνευματικό ταξίδι στην τέχνη του 20ού αιώνα. Μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, το Μουσείο ιδρύθηκε το 1979 και φιλοξενεί το σύνολο του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, που γεννήθηκε στη Λέσβο αλλά σπούδασε και έζησε στο Παρίσι από το 1915 έως το θάνατό του, το 1983. Κριτικός τέχνης και συλλέκτης, ο Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade έδωσε ώθηση σε νέους καλλιτέχνες της εποχής του μέσα από τις σελίδες των περιοδικών Cahiers d’Art, L’Intransigeant, Minotaure και του περίφημου Verve.
Συναυλία 09.08
Στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων της Ιεράς Μονής Λειμώνος, στην καρδιά του κάμπου της Καλλονής, συντελείται εδώ και 25 χρόνια μια μοναδική συνάντηση. Τα βήματα του Αριστοτέλη, που θεμελίωσε την επιστήμη της βιολογίας στον κόλπο Καλλονής, συναντώνται με τα βήματα των καθηγητών και των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Άγκντερ.
Συναυλία 11.08
Στην ανατολική ακτή της Λέσβου, 12 χλμ. μακριά από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας στην εύφορη πεδιάδα της Θερμής, σε χαμηλό λόφο, ανάμεσα σε δύο χείμαρρους, ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. και άκμασε στη μεγαλύτερη διάρκεια της τρίτης χιλιετίας π.Χ. η προϊστορική πόλη της Θερμής των 1.200 κατοίκων. Χτισμένη στον θαλάσσιο δρόμο που ενώνει το βόρειο με το νότιο Αιγαίο, τη Δύση με την Ανατολή, εντάσσεται σ’ έναν ευρύ πολιτισμικό ορίζοντα που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια και την Τροία στο Βορρά, την Κύπρο στο Νότο, και είναι σε επαφή με τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως μας δείχνουν τα ευρήματα
που ήρθαν στο φως. Ο προϊστορικός οικισμός της Λέσβου αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα παραδείγματα αστικοποίησης στη Μεσόγειο, με αστικά χαρακτηριστικά και πολεοδομική-αρχιτεκτονική οργάνωση από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Συναυλία 12.08
Σε περίοπτη θέση, βορειοδυτικά της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, περιτριγυρισμένο από χαμηλούς λόφους έχοντας πίσω του το αρχέγονο βάθος του Λεπετύμνου, υψωνόταν το επιβλητικό και μέγα Iερό του Ναπαίου Απόλλωνα στην Κλοπεδή. Στα πόδια του, η μεγάλη πεδιάδα της Καλλονής με των Πυρραίων Εύριπο, τον σημερινό κόλπο Καλλονής. Το αρχαϊκό Ιερό στην Κλοπεδή χτίζεται, αρχικά, από την πόλη της Αρίσβης, στα τέλη του 7ου ίσως και του 8ου αιώνα π.Χ., όπως μαρτυρούν τα αγγεία και τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα, και ακμάζει όταν η κραταιά πόλη της Μήθυμνας καταλαμβάνει την περιοχή στον 6ο αιώνα π.Χ. Αφιερωμένο στη λατρεία του θεού του φωτός και της μουσικής, είναι το παλαιότερο σωζόμενο στη Λέσβο.