Search

Κλείνουν πρότυπα κέντρα φιλοξενίας για να φτιάξουν τη νέα Μόρια

Το ΠΙΚΠΑ με χωρητικότητα 100-120 ατόμων, ένας χώρος πρότυπος μακριά από την πόλη με δικό του κήπο, μαγειρειό, εργαστήρια, παιδικό σταθμό και δεκάδες άλλες δραστηριότητες για τους ευάλωτους, τις οικογένειες και τα παιδιά που φιλοξενεί απειλείται με λουκέτο μετά από απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Πάντοτε δίπλα στην τοπική κοινωνία, με δωρεές στο νοσοκομείο, με δράσεις που φέρνουν κοντά ντόπιους και πρόσφυγες το ΠΙΚΠΑ μαζί με το μικρό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου στον Καρά Τεπέ αποτελούν την απόδειξη ό,τι γίνεται κι αλλιώς. Και αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση θέλοντας να επιβάλει τις νέες υπερδομές, τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα στιγματίσουν το νησί μια για πάντα εμποδίζει οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια με στόχο να χαϊδέψει για άλλη μια φορά το ακροδεξιό κοινό της και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει.

Η ανακοίνωση του Lesvos Solidarity για το ΠΙΚΠΑ

 

Μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια, όλοι συμφωνούν «Όχι άλλη Μόρια».

Όχι άλλη Μόρια σημαίνει το τέλος της πολιτικής που θέλει να εγκλωβίζει στα νησιά αιτούντες άσυλο, οι οποίοι υποφέρουν σε απάνθρωπα και υπερπλήρη καμπ, με σκοπό την αποτροπή. Η πολιτική αυτή δεν αντιβαίνει μόνο κάθε έννοια δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έχει εφαρμοστεί και έχει αποτύχει.

Όταν λέμε Όχι άλλη Μόρια, εννοούμε όχι άλλους τόπους μαρτυρίου. Στη Λέσβο, και στα υπόλοιπα νησιά, έχουμε υποφέρει πολύ από αυτή την πολιτική, γιατί όταν κάνεις το βίο αβίωτο στους αιτούντες άσυλο, κάνεις επίσης το βίο αβίωτο και στους νησιώτες.

Μετά τη γενική κατακραυγή για το μοντέλο της Μόριας, η κυβέρνηση επιμένει στον ίδιο δρόμο και θέλει τώρα να κλείσει τις δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης του Καρά Τεπέ και του ΠΙΚΠΑ, και να οδηγήσει τους αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Tο Καρά Τεπέ, ένας καταυλισμός πρότυπο με χωρητικότητα 1000 ατόμων, είναι ικανός να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο για όσες μέρες διαρκεί η καταγραφή και ταυτοποίηση τους από τις αρχές. Το ΠΙΚΠΑ επίσης, με χωρητικότητα 100-120 ατόμων μπορεί να φιλοξενήσει τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως έκανε μέχρι σήμερα πολύ αποτελεσματικά και με διεθνή αναγνώριση (βραβείο Nansen της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Ο σκοπός πρέπει να είναι η άμεση αποσυμφόρηση των 12.000 ατόμων και η διατήρηση μέχρι 1.000 θέσεων, που είναι το μέγιστο των δυνατοτήτων του νησιού, βάσει και της κυβερνητικής πολιτικής ποσόστωσης 1%. Μετά την καταστροφή του ΚΥΤ, πρέπει να δημιουργηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου κάμπ φιλοξενίας, εάν δεν θέλουμε νέες Μόριες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, ο Υπουργός κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ. Θέλουμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε ότι το ΠΙΚΠΑ, από το ξεκίνημα του και μέχρι σήμερα βρίσκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία. Από τους πολίτες που ήταν σε οικονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης, μέχρι την πρόσφατη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, το ΠΙΚΠΑ στέκεται δίπλα στις ανάγκες όλων των κατοίκων του νησιού. Κάθε φορά που η Μόρια καιγόταν ή αιτούντες άσυλο κοιμόντουσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στους δρόμους και τα πάρκα, το ΠΙΚΠΑ ήταν εκεί, λειτουργώντας αποσβεστικά, για να αποσυμφορήσει την πόλη και να τους φιλοξενήσει.

Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφέρει αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και φιλοξενίας στους πρόσφυγες, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ανοιχτή δομή του ΠΙΚΠΑ. Δεν είναι ένας αγώνας για την υπεράσπιση ενός χώρου. Είναι ένας αγώνας για την προάσπιση της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ισότητας.

Όχι άλλη Μόρια

Η Αλληλεγγύη θα νικήσει