Search

Κλεισθένης: «Στόχος να παραμείνουν τα χωριά μας ζωντανά με κάθε κόστος»

 

Ισχυρές κοινότητες με οικονομική αυτοτέλεια, ήταν σε μόνιμη βάση το ζητούμενο για το Δίκτυο Κοινοτήτων. Η διεκδίκηση αυτή, που πάντα βρισκόταν στο προσκήνιο και υπαγόρευε όλους τους αγώνες των κοινοτικών προέδρων, φαίνεται ότι σταδιακά «αρχίζει να δίνει καρπούς».

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης ο συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης, η Σ. Ε. βλέπει κατά κάποιο τρόπο τους αγώνες που έδωσε να δικαιώνονται, με δεδομένο πως το σχέδιο νόμου του Κλεισθένη 1 επιδέχεται μεν αλλαγών, όμως το Δίκτυο που έχει συμβάλλει στην κατάρτιση του με συγκεκριμένες προτάσεις και μετά το διάλογο με το Υπουργείο, ευελπιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα είναι λειτουργικό για τα χωριά μας.

«Όλοι εμείς, είμαστε διαχρονικά αμετακίνητοι στις θέσεις μας για ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των κοινοτήτων, με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Μπορεί η ΚΕΔΕ στην πλειοψηφία της να τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν ενισχύει την κυβερνησιμότητα, ενώ καταργεί την αντιπροσωπευτικότητα στη διοίκηση των δήμων, εντούτοις στην πλειονότητα τους οι περισσότεροι φορείς που εκπροσωπούν μικρές κοινότητες και νησιά καθώς και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων, που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έχουν διαφορετική άποψη.

«Στόχος από τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, είναι να υπάρξει τουλάχιστον σε επίπεδο Κοινοτήτων, ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, με την ενασχόληση νέων ανθρώπων που θα εκφράζουν απόλυτα τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και θα μπορούν απερίσπαστοι, να διαχειριστούν την τύχη κάθε περιοχής, σημείωσε ο κ. Σινάνης.

«Δεν είμαστε ζήτουλες»

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της κοινότητας Περάματος Κίμωνα Χρυσίδη, με μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος επεσήμανε πως «αν και οι κοινότητες έχουν θεσμικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση και είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, σε αρκετές των περιπτώσεων αντιμετωπίστηκαν ως ζήτουλες της κεντρικής διοίκησης».

«Εφαρμόστηκε αυτό το συγκεντρωτικά σκληρό και αμείλικτο σύστημα, το οποίο μάζεψε όλους τους πόρους στην πόλη και τα προβλήματα της καθημερινότητας έμειναν μετέωρα. Καθαρισμός, παιδικές χαρές, φωτισμός, πράγματα απλά που όμως μόνο ανταποδοτικά δεν ήταν κι ας έπρεπε.

Όλα αυτά θα αλλάξουν και ευελπιστώ όμως ότι και τα στελέχη που θα ασχοληθούν να έχουν όραμα, ζήλο και μεράκι, να διαθέσουν χρόνο. Η αυτοδιοίκηση είναι έρωτας και είναι προσωπική ικανοποίηση περισσότερο να λύνεις τα καθημερινά προβλήματα, χωρίς να περιμένεις το «ευχαριστώ» και την αναγνώριση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσίδης.

«Μας τσουβάλιασαν, με το έτσι θέλω»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Λουτρών Βασίλης Μαμώλης καυτηρίασε τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όπως επεσήμανε «με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν μας «τσουβάλιασαν» εφαρμόζοντας τόσο τον Καποδίστρια όσο και τον Καλλικράτη, διαλύοντας τα χωριά. Αν καταργηθούν οι κοινότητες μπαίνει αυτόματα ταφόπλακα και στην αυτοδιοίκηση, στη Λέσβο ολόκληρη», είπε ο κ. Μαμώλης.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, το κάθε χωριό θα ξέρει από πριν πόσα χρήματα θα πάρει από αυτοτελείς πόρους, ενσωματωμένης και της ΣΑΤΑ, που μπορεί να είναι μειωμένοι όμως δίνουν η δυνατότητα στον πρόεδρο και το συμβούλιο να κάνουν δικό τους προγραμματισμό έργων.

Για το θέμα της απλής αναλογικής, ξεκαθάρισε πως το εκλογικό σύστημα που προέβλεπε η εκλογή του προέδρου να ακολουθεί το νικητήριο συνδυασμό ήταν εντελώς άδικο και ενάντια σε κάθε λαϊκή βούληση, υποστήριξε πως τα ψηφοδέλτια δημάρχων και κοινοταρχών επιβάλλεται να είναι ξέχωρα, ενώ χαρακτήρισε εντελώς άτοπη την καμπάνια της ΚΕΔΕ σημειώνοντας πως τα χρήματα που δαπανούνται θα μπορούσαν να διατεθούν σε έργα που θα έπιαναν τόπο.

Σημείωσε τέλος πως η κατάργηση της ΔΕΔΑΠΑΛ-που ευτυχώς απετράπη λόγω της δέσμευσης για διάσπαση του Δήμου- θα ήταν η αιτία να μετατραπεί το νησί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

«Ως δίκτυο κοινοτήτων η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας ξεπέρασε ακόμη και τις δικές μας προσδοκίες, κυριότερα όμως βασίστηκε στη σύμπνοια και τη συνεργασία όλων των προέδρων. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι καθοριστική ήταν και η ανταπόκριση και συμβολή του βουλευτή Γιώργου Πάλλη, ο οποίος στήριξε τις προσπάθειες των αυτοδιοικητικών με όποιο τρόπο μπορούσε, κατέληξε ο πρόεδρος των Λουτρών.

«Δεχθήκαμε το χλευασμό, αλλά δε λυγίσαμε»

Τέλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Λεπετύμνου κ. Θεμιστοκλής Καμμένος, τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η εκλογή του προέδρου από τους κατοίκους του χωριού, με βάση τα κριτήριο της αξιοσύνης.

«Στην αυτοδιοίκηση δεν χωρά η λογική του στρατοπέδου, αλλά η βούληση του κόσμου.

Στο δίκτυο πολλές φορές υπήρξαμε δακτυλοδεικτούμενοι, δεχθήκαμε το χλευασμό και την ειρωνεία, άλλα παραμείναμε πιστοί στις θέσεις και τις απόψεις μας.

Στη διαβούλευση του νομοσχεδίου παίξαμε καθοριστικό ρόλο, είχαμε μια αξιοσημείωτη παρουσία στη Βουλή, ακούστηκε η Λέσβος θετικά μετά από πολύ καιρό. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και των πολύ μικρών κοινοτήτων, παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες», είπε.

Να σημειώσουμε τέλος ότι σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα και την απογραφή του 2011, η εκπροσώπηση των κοινοτήτων θα γίνει ως ακολούθως : για τις κοινότητες άνω των 2000 κατοίκων, ήτοι Αγιάσος, Πλωμάρι, Πολιχνίτος , Αγία Παρασκευή και η Καλλονή θα έχουν 7μελή συμβούλια, από 2000 ως 300 κατοίκους 5μελή και κάτω των 300 κατοίκων θα εκλέγεται μόνο ένας εκπρόσωπος. Στη Λέσβο από τις 73 κοινότητες οι 23 είναι κάτω των 300 κατοίκων, οπότε είναι πολύ σημαντικό για να χουν λόγο ύπαρξης τα χωριά και να υφίστανται (αλλιώς συγχωνεύονται με κάποιο διπλανό) να έχουν εκλογική αντιπροσώπευση.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου πάντως παίρνει ξεκάθαρα θέση να εφαρμοστεί η μελέτη του ΙΤΑ που προβλέπει τη διάσπαση σε 5 Δήμους, απόφαση την οποία έχει πάρει εξάλλου και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβο