Search

Κουντουριδιά :Ένας αιώνας «περαματάρικες» γεύσεις

«Η Λέσβος είναι ένα πανέμορφο αλλά κυρίως νόστιμο νησί και μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών», μας λέει ο Βασίλης Χιώτης , που είναι σήμερα, η τέταρτη γενιά της γραφικής Κουντουρουδιάς και της ιστορικής ψαροταβέρνας του κόλπου.

Ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του κοντά στα επτά, που άκουγε από τον παππού του ιστορίες από τη Μικρά Ασία και είχε στο σημερινό σημείο το καφενεδάκι, που δεν είχε καν ρεύμα κι ετοίμαζε ουζάκια, με τον παραδοσιακό τρόπο. Πιατάκια με ντοματούλα στα τέσσερα, ελιές κι ένα κομμάτι παστό για να «συνέλθουν» οι ψαράδες από τον καιρό, ή ακόμη και από το πέρα δώθε στον κόλπο, αν η δουλειά τους ήταν περαματάρηδες.

Εκεί άλλωστε ζούσε και όλη η οικογένεια, ενώ αργότερα ο παππούς Βασίλης, συνέχισε τη λειτουργία της παράγκας, ως καφενείο με τη γιαγιά Αγγέλα και μετά ο πατέρας και η μητέρα του, ανέλαβαν τα σκήπτρα από το 1980, όπου τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο σύγχρονα και οι παροχές προς τους πελάτες περισσότερες και πάντα νόστιμες !

Πρωί- βράδυ θα βρεις το Βασίλη στο πόδι, να σε προϋπαντήσει και να σου διαλέξει τραπεζάκι πάνω στη θάλασσα. Δίπλα το καρνάγιο που αν είναι μέρα, ακούς και τους ήχους του μάστορα και αδελφού του. Από τα τελευταία καρνάγια του νησιού που έχουν όλο το χρώμα και την αίσθηση ενός άλλου κόσμου που χάνεται μέσα στην τεχνολογία. Ήχοι και μυρωδιές μπλεγμένες μέσα στην ιστορία του σήμερα. Και αν περνάς να πας προς το καρνάγιο, σίγουρα θα σου «σπάσει» η μύτη, με το τηγάνι ή την κατσαρόλα της κας Ευαγγελίας.

Εδώ θα βρεις νοστιμιές από τις λίγες , ντολμαδάκια με μπόλικες πρασινάδες, κεφτεδάκια μπαμπάτσικα, κολοκυθολούλουδα , παστό ημέρας και γαύρο μαρινάτο από τα χέρια της γυναίκας του Βασίλη, την γλυκιά και χαμογελαστή Θεοδώρα, λακέρδες σπιτικές, μικρά ψαράκια που τσιτσιρίζουν στο τηγάνι κι άλλα που ψήνονται με τέχνη στη σχάρα. Και όλα μαγειρεμένα με αγάπη και σερβιρισμένα ακριβώς πάνω στο κύμα του μικρού λιμανιού με θέα τα περαματάρικα πλοιάρια.

 

“Αν θέλεις να ασχοληθείς με την εστίαση, θα πρέπει να έχεις την εμπειρία από παιδί”

Τα ψώνια του καταστήματος τα κάνει κάθε πρωί ο Βασίλης, κι επιλέγει έναν- έναν τους προμηθευτές για να είναι ντόπια και πάντα καλοδιαλεγμένα και φρέσκα. «Ψάχνω μόνο προϊόντα με γεύση και άρωμα του νησιού», μας λέει ο ίδιος, που επιμένει να είναι πάντα ανοιχτός χειμώνα- καλοκαίρι, μεσημέρι –βράδυ.«Δυστυχώς» συμπληρώνει, «εμείς δεν είμαστε στο κέντρο της πόλης και για να μας επιλέξει κάποιος , θα πρέπει να έρθει είτε για το περιβάλλον, γιατί θα φάει πάνω στο μόλο και θα τον χτυπάει η θάλασσα και η αρμύρα της, είτε γιατί προτιμάει αυτά που σερβίρουμε. Κι εκεί είναι που στοχεύουμε, στην ποιότητα, αλλιώς οι καιροί είναι δύσκολοι για να δίνεις κάτι μέτριο στους πελάτες σου, που δεν θα σου δώσουν δεύτερη ευκαιρία …»

Στην Κουντουριδιά, το περιβάλλον με τη θάλασσα, το γραφικό λιμανάκι, τους ψαράδες και εκείνους που βρίσκονται στο καρνάγιο της περιοχής σε συνδυασμό με τις βάρκες που πηγαινοφέρνουν κόσμο σαν ταξί, απέναντι στο Πέραμα δίνουν πάνω από έναν αιώνα τώρα άλλον αέρα στην περιοχή.

Ακόμη και αν από τις ιστορίες του Βασίλη, συνειδητοποιούμε πόσο έχει ερημώσει η περιοχή, αφού παλιά υπήρχαν επτά τράτες τον αριθμό, στη σκάλα Λουτρών με άλλους τόσους ψαράδες και όταν ερχόταν οι ψαριές γινόταν πανηγύρι , σήμερα η ύπαρξη του ξενοδοχείου «ΖΑΪΡΑ» αλλά και του εξωραϊστικού συλλόγου «Το Δελφίνι» που πραγματοποιούν συχνά πυκνά εκδηλώσεις , έχουν βοηθήσει στην ποιοτική αναβάθμιση του γραφικού σημείου του νησιού.

Καθημερινά ο περαματάρης κυρ Στέλιος περνάει απέναντι, μαθητές, γυναίκες που κατεβαίνουν για ψώνια ή τουρίστες που κάνουν αυτήν την όμορφη διαδρομή ως εκδρομή, κι έτσι ακόμη και το χειμώνα, πάντα υπάρχουν οι περαστικοί και οι περαματάρηδες που δίνουν ζωή, σε αυτό το ωραίο ταξίδι του κόλπου .

Στην Κουντουριδιά , θα βρείτε πάντα ότι τραβάει η όρεξή σας , με γρήγορο σέρβις , χαμόγελα και ειλικρίνεια για τα πιάτα που θα σας έρθουν! Κι επειδή λατρεύω τις ταπεινές γεύσεις , ζητήστε να σας φέρει τα βραστερά κουκιά του, μαζί με σπιτική σκορδαλιά που θα εκτιναχθεί στον ουρανίσκο σας ,παρέα με μια τηγανητή τρυγόνα. Όσο για ετικέτες κρασιού και ούζου μπορείτε να επιλέξτε ανάμεσα σε μια αρκετά μεγάλη λίστα και να απολαύστε ακόμη αυτό το γραφικό σημείο που σε γυρνάει σε άλλες γλυκιές και νόστιμες εποχές !

Κουντουριδιά

2251091276