Κτάλα γεμιστή: Πασχαλινή συνταγή από τα Παράκοιλα

Παραδοσιακή συνταγή για γεμιστή ωμοπλάτη με ρύζι, κανέλα και “τσεμπέρι”, όπως τη φτιάχνουν στα Παρακοίλα

Η αρνίσια (ή κατσικίσια) κτάλα γεμιστή είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά των χωριών της Λέσβου, και ιδιαίτερα των Παρακοίλων. Πρόκειται για γεμιστή ωμοπλάτη με ρύζι, αρωματισμένη με κανέλα, που σιγοψήνεται με “τσεμπέρι” και γίνεται λουκούμι.


Υλικά:

  • 1 αρνίσια ή κατσικίσια ωμοπλάτη
  • 2 κούπες ρύζι καρολίνα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίπος από το αρνί (“τσεμπέρι”)
  • Λίγο βούτυρο
  • Προαιρετικά: σταφίδες, κουκουνάρια, μυρωδικά

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία ωμοπλάτης:
    Αν δεν ανοίξετε μόνοι σας την ωμοπλάτη, ζητήστε από τον χασάπη να το κάνει για εσάς – η διαδικασία είναι απαιτητική.
  2. Γέμιση:
    Τσιγαρίζετε το ρύζι με προσοχή για να μη σας κολλήσει. Προσθέτετε κανέλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Μόλις “κρατάει” ακόμα, το αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Γέμισμα και κλείσιμο:
    Γεμίζετε την ωμοπλάτη κουταλιά-κουταλιά και την κλείνετε είτε ράβοντας είτε με οδοντογλυφίδες. Από πάνω ακουμπάτε ένα κομμάτι λίπους (τσεμπέρι) και αλείφετε με βούτυρο, προσθέτοντας ξανά αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
  4. Ψήσιμο:
    Ψήνετε την κτάλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για περίπου 3 ώρες, μέχρι να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά και να μαλακώσει τέλεια εσωτερικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ