Λαμπριάτικα κουλούρια της κυρά Ρήνης

Η παράδοση του Πάσχα ζωντανεύει μέσα από τη συνταγή της κυρά Ρήνης

Το Πάσχα πλησιάζει και οι καλονοικοκυρές ετοιμάζονται για τις εορταστικές προετοιμασίες. Ξεκινάμε με τα λαμπριάτικα κουλούρια, όπως τα έφτιαχνε η κυρά Ρήνη από το Καγιάνι. Μια παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή που κρατάει πάνω από 60 χρόνια και μας μεταφέρει αρώματα και γεύσεις από τις πιο αυθεντικές πασχαλινές αναμνήσεις.

Από το παλιό της τετράδιο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, μοιραζόμαστε τη συνταγή για τα πιο νόστιμα και αρωματικά πασχαλινά κουλούρια.


Υλικά για τα λαμπριάτικα κουλούρια:

  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι βούτυρο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 φακελάκι αμμωνία
  • Αλεύρι όσο σηκώσει
  • 6 αυγά
  • 3 βανίλιες

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  2. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών.
  3. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, ρίχνουμε μέσα την αμμωνία και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει.
  4. Το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα μαζί με τις βανίλιες.
  6. Προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι όσο σηκώσει, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  7. Πλάθουμε τα κουλούρια είτε με τα χέρια είτε περνώντας τη ζύμη από μηχανή κουλουριών για ομοιόμορφο σχήμα.
  8. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλή:

Αφήστε τα κουλούρια να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσετε σε μεταλλικό κουτί, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα και τη φρεσκάδα τους για πολλές μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ