Ζάχαρη, αλεύρι και μπαχαρικά ζυμωμένα με παράδοση και θρησκευτική ευλάβεια. Τα Λαζαράκια ή αλλιώς “Λαζαρέλια” ως αναπαράσταση της ανάστασης του Λαζάρου κατόπιν βούλησης του Ιησού.
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι αφιερωμένο στο Φτωχολάζαρο, που τον ανέστησε ο Χριστός. Ο Λάζαρος λέει η παράδοση, αφού ξανάρθε στη ζωή, δε γέλασε ποτέ, έμεινε ως το τέλος της ζωής του «αγέλαστος» εξαιτίας των φριχτών πραγμάτων που βίωσε στον κάτω κόσμο. Οι αναπαραστάσεις περιλαμβάνουν και τα παραδοσιακά Λαζαρέλια.
Η ζύμη, αρωματισμένη με κανέλα, σταφίδες και ελαιόλαδο, πλάθεται σε μορφή μικρών «σαβανωμένων», συμβολίζοντας το σώμα του Λαζάρου, και ψήνεται με φροντίδα και ευλάβεια. Παλαιότερα, οι νέοι αναπαριστούσαν την Ανάσταση του Λαζάρου και την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, δημιουργώντας ένα θεατρικό σκηνικό πάλης του Χειμώνα με την Άνοιξη. Τα Λαζαρέλια ήταν απαραίτητο μέρος αυτών των τελετών.
Παραδοσιακή Συνταγή για Λαζαράκια:
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 40 γρ. μαγιά μπύρας
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 φλ. κανελόνερο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 φλ. σταφίδες
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- Κανέλα & γαρύφαλο σκόνη
- Ολόκληρα γαρύφαλλα
- Γλυκόζη για επάλειψη
Η διαδικασία ζυμώματος και πλάσιμου απαιτεί χρόνο και αγάπη, όπως κάθε τι που σχετίζεται με τις παραδόσεις του τόπου μας. Τα Λαζαρέλια ζυμώνονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Στη Λέσβο, τα Λαζαράκια δεν είναι απλώς γλυκίσματα· είναι σύμβολα ελπίδας και αναγέννησης, ένας τρόπος να κρατιέται ζωντανή η παράδοση και η πίστη. Η παράδοση των Λαζαρελιών είναι μέρος της ταυτότητας του νησιού.