Το “Μετέωτο βήμα“, η σπουδαία έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για το προσφυγικό ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες το ταξίδι της από την Ρόδο, για να καταλήξει, δια μέσου των νησιών, στις Βρυξέλλες. Η έκθεση που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και εγκαινιάστηκε στις 7 Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φιλοξενεί τα σκίτσα 28 Ελλήνων σκιτσογράφων και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή. Μετά τη Ρόδο, το «Μετέωρο Βήμα» θα περιοδεύσει σε νησιά του Αιγαίου, θα μεταφερθεί στη Λέρο και το Αγαθονήσι (μια στάση με έντονο συμβολισμό λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού και των δυσανάλογα μεγάλων προσφυγικών ροών που δέχεται), μετά στην Αθήνα, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες, όπου είναι και ο σημαντικότερος σταθμός της.
«Εμείς οι μάχιμοι σκιτσογράφοι μέσα από τη δουλειά μας, παίρνουμε ούτως ή άλλως σαφή θέση απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν το αντιμετωπίζουμε επιδερμικά, ακουμπάμε την ουσία του. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες που με αυταπάρνηση δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, που μέσω της διεθνούς γλώσσας του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό από κάθε άλλη μορφή παρέμβασης», είπε ο πρόεδρος της Λέσχης Πάνος Μαραγκός, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση.
Το Νοέμβριο, η εφημερίδα «Πολιτικά» είχε τη χαρά, σε συνεννόηση με την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων να φιλοξενήσει στην έντυπη έκδοσή της κάποια από τα έργα των δημιουργών της Λέσχης και ήδη από τότε είχαμε “αναγνώσει ” τη διάθεση να γίνει μια τέτοια μεγάλη έκθεση που θα μπορούσε να φιλοξενήσει και η Λέσβος -αν μη τι άλλο- τη στιγμή μάλιστα που αναζητούνται λύσεις τόνωσης του τουρισμού. Πριν από λίγο καιρό η Λέσχη, διερευνώντας το πλαίσιο συνεργασίας επικοινώνησε και με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο καμία απόφαση δεν έχει ακόμη παρθεί ενώ η έκθεση έχει ήδη ξεκινήσει τον κύκλο της!
Τα “Πολιτικά” επικοινώνησαν με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου καθώς το εύλογο ερώτημα για το αν η έκθεση που έχει ήδη ξεκινήσει θα έρθει στη Λέσβο, στο νησί που δέχεται τις περισσότερες προσφυγικές ροές, παραμένει: “Είμαστε θετικοί, οι προθέσεις μας είναι θετικές και με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε την έκθεση σε κάποιο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η έκθεση θα μπορούσε να βοηθήσει την αλλαγή της εικόνας των νησιών αυτό το διάστημα και φυσικά θα θέλαμε να βοηθήσουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Εξετάζουμε το κόστος αυτής της έκθεσης και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις” μας απάντησε η περιφερειάρχης.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής σκιτσογράφοι:
Καλαϊτζής Γιάννης και Αναστασίου Τάσος, Βλάχος Κώστας, Γεωργοπάλης Δημήτρης, Γρηγοριάδης Κώστας, Δερβενιώτης Σπύρος, Dranis, Ζάχαρης Πάνος, Ζερβός Πέτρος, Ιωάννου Γιάννης, Κουντούρης Μιχάλης, Κυριακόπουλος Γιάννης (ΚΥΡ), Μακρής Ηλίας, Μαραγκός Πάνος, Μήλας Παναγιώτης, Μητρόπουλος Βασίλης (BAS), Μητρόπουλος Κώστας, Μητσομπόνος Παναγιώτης, Ξένου Έφη, Παπαγεωργίου Βασίλης, Παυλίδης Βαγγέλης, Πετρουλάκης Ανδρέας, Ρουγγέρης Κωνσταντίνος, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Τζαμπούρα Μαρία, Χαντζόπουλος Δημήτρης, Χερουβείμ Βαγγέλης.
Το λεύκωμα με τις 116 γελοιογραφίες που συνοδεύει την έκθεση έχει στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του Καλαϊτζή.
Στο λεύκωμα της έκθεσης υπάρχουν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.