Βαρβάρα Γκιγκιλίνη για το περιοδικό Γαστρονόμος
Φωτογραφίες Νίκος Κόκκας
Το A-the Bar λειτουργεί στους πανέμορφους χώρους του συγκροτήματος A-luxury villas, που βρίσκεται μέσα σε έναν ασημόχρυσο ελαιώνα εννέα στρεμμάτων στο Πλωμάρι.
Εδώ, φιλοσοφία του σεφ Μηνά Παπανικολάου και του ιδιοκτήτη Παναγιώτη Θεοδωρίδη είναι το ούζο ως πρώτη ύλη στη δημιουργική κουζίνα, ενώ πρόσθεσαν στο μενού και «πειραγμένους» μεζέδες με λεσβιακά χαρακτηριστικά, λεπτεπίλεπτες γεύσεις που μπορείτε να τις απολαύσετε ακόμα και καθισμένοι στην μπάρα σε ένα περιβάλλον πολυτελές, αλλά καθόλου επιτηδευμένο. Ως συνοδευτικά ούζου δοκιμάσαμε μπρουσκέτα με πατέ αστακού, ξερό σύκο από την Ερεσό και σπιτικό αυγοτάραχο μπάφας που ψαρεύεται στην περιοχή του Πλωμαρίου, καθώς και μπρουσκέτα με πατέ αχινού, τριμμένη τομάτα, χοντρό αλάτι Πολιχνίτου και λάδι σκόρδου, με ελαιόλαδο από τα κτήματα του ιδιοκτήτη.
Το δε αγουρέλαιο από τον ελαιώνα τους διατηρείται στην κατάψυξη από το πρώτο άλεσμα του Οκτώβρη και σερβίρεται παρέα με λαδοτύρι από παραγωγό της περιοχής και με δικές τους ελιές. Αντί για αυθεντικό ούζο με πάγο και νερό, όπως συνηθίζουμε να το πίνουμε, ο σεφ μας πρόσφερε κοκτέιλ με βάση το ούζο, με μαστίχα Χίου, ασπράδι αυγού, αρωματικό bitter, χυμό lime και σιρόπι από θυμαρίσιο μέλι της περιοχής Πλωμαρίου. Η κάβα τους είναι ιδιαίτερα ενημερωμένη και διαθέτει πάνω από 35 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό, κυρίως, αλλά και τον διεθνή αμπελώνα, ενώ προσφέρουν και classic και signature κοκτέιλ.