Βαρβάρα Γκιγκιλίνη για το περιοδικό Γαστρονόμος
Η Μαρμίτα είναι ένα μικρό πολύχρωμο στέκι, η ιδιοκτήτρια του οποίου, Μαρία Λάγου, έχει ρίξει πολλή προσωπική δουλειά για να δημιουργήσει έναν οικείο χώρο. Περπατώντας παράλληλα με την ακτή και έχοντας τη θάλασσα στα δεξιά σας, θα τη βρείτε προς το τέλος της εξέδρας. «Μαγειρεύουμε με αγάπη», λέει η ίδια, και γι’ αυτό μαγειρεύει πολύ καλά. Προτείνω την ταπεινή αλλά πεντανόστιμη ρεγγοσαλάτα, τη σαλάτα παντζάρι με καρύδια, το εξαιρετικό χειροποίητο κατσικίσιο τυρί και τα ιδιαίτερα αλλαντικά της. Από τις νέες της προτάσεις ξεχώρισα τα κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι και λαχανικά, που με κάθε μπουκιά απελευθερώνουν στον ουρανίσκο μια πανδαισία ισορροπημένων μεταξύ τους αρωμάτων. Για τη συνοδεία του ούζου οι γαριδοκεφτέδες ήταν το πιάτο έκπληξη, που έκανε τρεις γύρες στο τραπέζι – αφράτοι, χωρίς περιττά λάδια και τη γαρίδα σε όλο της το μεγαλείο ακόμα και μέσα σ’ αυτή τη σύνθεση υλικών. Πάντα ξεχωριστά είναι τα μαραθοπιτάκια, που εκτός από μάραθο έχουν άνηθο, κρεμμυδάκι και φέτα.
Η πολυταξιδεμένη Μαρία, αντιλαμβανόμενη ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η ηρεμία –πόσω μάλλον η σωτηρία της ψυχής–, θέλησε όλα αυτά που έζησε στα ταξίδια της να τα μεταφράσει με αγάπη μέσα από τη μαγειρική, συνδυάζοντας κουλτούρες, υλικά και, κυρίως, μεράκι. Μαγειρεύει σχεδόν πάντα η ίδια και, αν τη δείτε σκυμμένη πάνω από τα τηγάνια και τους τζετζερέδες, μοιάζει σαν να διαλογίζεται. Ο παφλασμός της θάλασσας μπροστά στο μαγαζί είναι κι αυτός ένα κομμάτι της εμπειρίας σε αυτό το όμορφο περιβάλλον με τα χειροποίητα, εναλλακτικά στολίδια της ιδιοκτήτριας – από μακραμέ μέχρι ολάνθιστα γλαστράκια.
Σκάλα Ερεσού, Τ/22530-53.088