Search

ΛΕΣΒΟΣ: Τα μέρη, οι γεύσεις, οι άνθρωποι-Μεγάλο αφιέρωμα του ParallaxiMag

Λέξεις- Εικόνες: Δανάη Στυλιανίδου

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει! Τόσο καιρό λέμε για ιστορίες και μέρη του κόσμου, πρωτεύουσες και ξένες ομορφιές. Σήμερα, σκέφτηκα να μιλήσουμε για κάτι ντόπιο, ελληνικό αλλά και για ένα μέρος που πια δεν είναι ελληνικό, αλλά μυρίζει ακόμη Ελλάδα. Μέρη με Ιστορία που γράφτηκε τότε παλιά αλλά και Ιστορία που γράφεται τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε και που τα παιδιά μας θα έχουν να λένε και να διαβάζουν…

Η Λέσβος των προσφύγων (από τη Συρία και όχι μόνο) και απέναντι το Αϊβαλί των γιαγιάδων και των παππούδων μας.  Πώς φτάνει κανείς εκεί και ποια περίοδο να πάει Θα το πω το παράπονό μου… Δεν υπάρχει πια πλοίο από Θεσσαλονίκη για Λέσβο… Μπορείς βέβαια να πετάξεις, τόσο από Θεσσαλονίκη όσο και από Αθήνα. Αν προτιμάς πλοίο και βρίσκεσαι στη Βόρειο Ελλάδα, θα πρέπει να το πάρεις από την Καβάλα. Αν πάλι είσαι πιο νότια, μπορείς να το πάρεις από Πειραιά. Από όπου και να ξεκινήσεις, το ταξίδι με πλοίο τον χρειάζεται τον χρόνο του μέχρι να φτάσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ένα δεκαωράκι το θέλεις πάνω κάτω. Πλοίο και αεροπλάνο έχουν παραπλήσιες τιμές, εκτός αν κλείσεις αεροπορικά εισιτήρια λίγους μήνες πριν το ταξίδι σου, οπότε μπορείς να τα βρεις και με 60-70 ευρώ με επιστροφή. Αλλιώς, υπολόγιζε ένα κατοστάρικο περίπου για να πας και να έρθεις, είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο. Νομίζω αν εξαιρέσεις τον χειμώνα που σε περιορίζει λόγω καιρού στο να επισκεφθείς με άνεση οποιοδήποτε μέρος του νησιού, όλες οι υπόλοιπες εποχές είναι ιδανικές.

 

Αν πας με σκοπό να δεις μόνο τη Λέσβο, 8-10 μέρες τις χρειάζεσαι διότι δεν είναι μικρό νησί. Αν θέλεις να δεις τη Λέσβο και να περάσεις απέναντι στο Αϊβαλί, πρόσθεσε δυο μέρες στο παραπάνω δεκαήμερο. Αν με ρωτάς, αξίζει να επισκεφθείς το γειτονικό Αϊβαλί. Όχι τόσο για το σημερινό τουριστικό του ύφος, αλλά για την Ιστορία του και τη μίξη ελληνικού και τούρκικου στοιχείου σε όλες, σχεδόν, τις γωνιές του! Στο Αϊβαλί φτάνεις με φέρι που αναχωρεί από τη Μυτιλήνη καθημερινά, το κόστος είναι περίπου 25 ευρώ aller retour και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου μιάμιση ώρα. Μην ξεχάσεις το διαβατήριό σου!

Πού να μείνεις Να μείνεις σε διάφορα μέρη του νησιού για να μπορέσεις να το απολαύσεις με άνεση. Με 35-50 ευρώ το δίκλινο, έχεις άπειρες επιλογές. Η Σκάλα Καλλονής είναι στρατηγική τοποθεσία για γύρες, αλλά εξαιρετικά τουριστική.Υπάρχουν πολλά δωμάτια και ξενοδοχεία.  Προτείνω, πάντως, να αφήσεις ένα διήμερο για λίγο ριλάξ, αφότου έχεις δει το νησί. Αυτό το διήμερο, ανεπιφύλακτα, πέρασέ το στο Αγρόκτημα Τούμπα, στο Πλωμάρι. Ό,τι και να πω είναι πολύ λίγο. Εξαιρετική τοποθεσία ιδανική για χαλάρωση σώματος και πνεύματος, μια οικογένεια όλο γλύκα πρόθυμη να σε εξυπηρετήσει και να σε κάνει να νιώσεις άνετα και όσο για το οικονομικό της υπόθεσης το value for money είναι πολύ καλό. Πήγαινε και θα με θυμηθείς!  Όσο για το Αϊβαλί, έχεις πολλές επιλογές. Προσωπικά έμεινα κάτι παραπάνω από ευχαριστημένη νοικιάζοντας ένα δωμάτιο στο Agapi Konukevi, το οποίο είναι ένας καλόγουστος ξενώνας πια, πρώην ελληνικό σπίτι… Οικονομικό, φιλικό περιβάλλον, εξαιρετικό παραδοσιακό πρωϊνό.

Τι να δεις Στην πόλη της Μυτιλήνης να χαθείς οπωσδήποτε στα σοκάκια τόσο βράδυ όσο και πρωί! Αμφιθεατρικά χτισμένη, μια γραφική αρχόντισσα του Βόρειου Αιγαίου. Επισκέψου το κάστρο! Αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν Αγορά, είναι το κέντρο της πόλης όπου μπορείς να βρεις τα πάντα. Από μαγαζιά με ρούχα μέχρι γραφικά ταβερνάκια. Η συνοικία Σουράδα θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, με τα πανέμορφα νεοκλασσικά σπίτια. Αρχόντισσα είπαμε! Η εκκλησία του Θεράποντα και το Γενί Τζαμί, αποτελούν σίγουρα must στάσεις καθώς θα διασχίζεις την κεντρική οδό Ερμού.  Το νησί έχει πολλά να δεις, πέρα από τη Μυτιλήνη.

Στο Πλωμάρι επισκέψου το παλιό σαπουνοποιείο με την ιστορία του και μετά βόλταρε στο χωριό. Μπορείς να κάνεις μια βουτιά στην κοντινή παραλία Άγιος Ισίδωρος. Στο Πλωμάρι βρίσκεται και το Μουσείο Ούζου και το ποτοποιείο της οικογένειας Βαρβαγιάννη. Μην το χάσεις! Στη Μελίντα, θα χαρείς θάλασσα και πληρώνοντας περίπου 10 ευρώ, ένας ψαράς θα σε πάει και θα σε φέρει στην Παναγιά την Κρυφτή, ένα εκκλησάκι στη μέση του πουθενά με ιαματικά νερά να αναβλύζουν από τα βράχια γύρω του.  Στα δυτικά του νησιού, στο Σίγρι απόλαυσε τη θάλασσα και τη διαδρομή μέχρι το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Το τοπίο μοιάζει σεληνιακό… Στο μουσείο, του οποίου η είσοδος είναι κάτω από 10 ευρώ, μπορείς να ενημερωθείς και σχετικά με τους σεισμούς αλλά και να ζήσεις μερικούς από αυτούς. Ιμιτασιόν σεισμικές δονήσεις με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία των ανθρώπων σε περίπτωση σεισμού. Δεν έχουμε και λίγους στη χώρα μας! Είναι ενδιαφέρουσα εμπειρία. Στη Σκάλα Καλλονής, δοκίμασε τα παστά ψαράκια, all time classic του μέρους.

Όσο για την Αγιάσο, δεν έχω λόγια να περιγράψω ούτε το ίδιο το χωριό, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα χωριουδάκια εκεί τριγύρω. Βουνίσια και γραφικά! Το βουνίσιο χωριό της Ερεσού αλλά και η παραθαλάσσια Σκάλα Ερεσού, είναι όμορφα μέρη για να τα επισκεφθείς. Στο βόρειο τμήμα της Λέσβου βρίσκεται το χωριό Μήθυμνα ή Μόλυβος, με το εντυπωσιακό κάστρο του. Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, δώσε ένα boost υγείας στο σώμα σου στα ιαματικά λουτρά της Εφταλούς. Μυστικό: έξω από τα λουτρά αναβλύζει καυτό το ιαματικό νεράκι και ενώνεται με το δροσερό νερό της θάλασσας. Εκεί ξάπλωσε και απόλαυσέ το. Δωρεάν και με θέα!

Ο Άγιος Ραφαήλ, η Μονή Λειμώνος αλλά και το Μοναστήρι του Ταξιάρχη στο χωριό Μανταμάδο είναι τρεις θρησκευτικού περιεχομένου προορσιμοί που έχουν ιστορία και ομορφιά και ενδιαφέρον και για αυτό στους προτείνω ανεξάρτητα από το θρησκευτικό background σου. Στη Σκάλα Συκαμιάς, επισκέψου το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Το ηλιοβασίλεμα από αυτό το μέρος είναι μαγικό! Σε παραπέμπω στα tips γιατί δεν είναι μόνο το εκκλησάκι ενδιαφέρον στη Σκάλα Συκαμιάς!… Αν πας καλοκαίρι δε ξέρω αν θα έχει νερό , πάντως ο καταρράκτης Μαν΄ Κάτσα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και θα σου αρέσει αν σου αρέσει η φύση. Δεν πήγα, αλλά στη βόρεια πλευρά της Λέσβου βρίσκεται η παραλία Τσόνια για την οποία έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Ό, τι και να σου πω για τη Λέσβο είναι λίγο, γιατί είναι μεγάλο  νησί και αυτό που κάνω τώρα είναι μια μικρή παρουσίαση αυτού. Σίγουρα θα ξαναπάω γιατί υπάρχουν πολλά που δεν έχω δει και δεν έχω περπατήσει…

Σχετικά με την αντίπερα όχθη… Αν αγαπάς τις γάτες, να ξέρεις ότι το Αϊβαλί είναι ο ναός τους. Εκτός από Ιστορία, η πόλη έχει και γάτες. Πολύ Ιστορία και πολλές γάτες! Τόση Ιστορία που δε γράφεται εδώ. Πριν πας, ρίξε μια ματιά να την έχεις φρέσκια. Από εκεί δε θα έχεις πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες, οπότε αν σου δημιουργηθούν απορίες δύσκολα θα τις λύσεις. Μου συνέβη και για αυτό στο λέω. Γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα sites; Συνέβη μετά από πολιτική απόφαση… Η πόλη λοιπόν… Είναι χαοτικά κτισμένη η παλιά πόλη, αλλά πολύ γραφική και ιδιαίτερα συγκινητική η περπατάδα εκεί. Βλέπεις, έχουν μείνει όπως ήταν πολλά σπίτια Ελλήνων που τα εγκατέλειψαν όταν έγινε η γνωστή ανταλλαγή πληθυσμών. Οι Τούρκοι που ήρθαν ήταν λιγότεροι από τους Έλληνες που έφυγαν και έτσι τα σπιτάκια, άδεια και ερειπωμένα στέκουν εκεί για να μας θυμίζουν…Πολύ φιλικοί οι Αϊβαλιώτες γείτονες και πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο παντού σχεδόν. Το παζάρι της πόλης, τα στενάκια της, τα μαγαζιά της με τα hand made αναμνηστικά, είναι όλα όμορφα και σε περιμένουν  να τα ανακαλύψεις.

Η εκκλησία του Ταξιάρχη δε θυμίζει σε τίποτα πια μια εκκλησία…Η original μου είπαν βρίσκεται στο Μοσχονήσι. Διάβασε στα tips. Εκεί μοιράζομαι μαζί σου ό, τι ξέρω για την εκκλησία τις οποίας οι αγιογραφίες έχουν χάσει τα πρόσωπά τους. Μην παραλείψεις να πας στο Αγίασμα, όπως το λένε, να δεις και να μάθεις για το μέρος και το θεραπευτικό του ύδωρ! Η μετακίνηση στην πόλη γίνεται με τα πόδια χωρίς πρόβλημα. Μόνο για το Μοσχονήσι παίρνεις λεωφορείο του οποίου η τιμή είναι εξεφτελιστική. Τι να περιμένεις Να περιμένεις φιλοξενία και φιλότιμο! Να περιμένεις οικονομικές τιμές! Να περιμένεις εντυπωσιακά τοπία! Τι να μην περιμένεις Να μην περιμένεις πολύ τουρισμό. Να μην περιμένεις παραλίες με άμμο, αλλά τις περισσότερες φορές τοπία πιο άγρια και παρθένα. Να μην περιμένεις ότι μια φορά στη Λέσβο είναι αρκετή για να τη γνωρίσεις! ΦΑΓΗΤΟΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠΟΤΟΚΑΦΕΔΑΚΙΑ

Στη Λέσβο: Για τους πιο νόστιμους λουκουμάδες, κάνε μια στάση στο καφενεδάκι έξω από τη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο χωριό Μανταμάδο. Δοκίμασε ανατολίτικες και ελληνικές γεύσεις στο κοινωνικό καφέ-εστιατόριο Ναν που βρίσκεται στη Μυτιλήνη. Αποτελεί μια προσπάθεια συνεργασίας Ελλήνων και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί προσφέροντας και θέσεις εργασίας στους τελευταίους. Διεύθυνση: Κομνηνάκη 29. Λευκάρια. Ό,τι πιο εξαιρετικό στο τομέα της γαστρονομίας και της καλαισθησίας του μέρους. Ένας παραδοσιακός γευστικός παράδεισος μπροστά στη θάλασσα με εξαιρετική παρείστικη ατμόσφαιρα και καλές τιμές. Μπαίνεις από μια μικρή πορτούλα που ίσα ίσα φαίνεται από την πολύ πρασινάδα!Βρίσκεται κοντά στην Ευρειακή στον κόλπο του Γέρας.Ρωτώντας φτάνεις.Διεύθυνση δεν υπάρχει. Η μικροσκοπική πορτούλα βρίσκεται απέναντι από ένα πάρκινγκ πάνω στο δρόμο. Για καφέ ή ποτάκι, ο Μπόμπιρας στην πόλη της Μυτιλήνης είναι το κατάλληλο μέρος! Στην παραλία στο Σίγρι, ακριβώς κάτω από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, μπορείς να απολαύσεις την ελληνική κουζίνα στα φόρτε της. Πάντα  μαζί με ένα τοπικό ουζάκι! Είναι μια και μοναδική η ταβερνούλα. Θα τη βρεις σίγουρα!

Στην Ερεσό (όχι στη Σκάλα Ερεσού, στο χωριό Ερεσός στο βουνό) κάνε μια στάση στο Πορτοκάλι για να απολαύσεις έναν καλοφτιαγμένο καφέ ή το βράδυ ένα επίσης καλοφτιαγμένο κοκτέιλ. Συμπαθέστατο περιβάλλον, συμπαθέστατη και η οικοδέσποινα! Φάε τα παραδοσιακά τυροπιτάκια της Λέσβου, ονόματι γκιουζλεμέδες, στο Καλντερίμι. Είναι μια ταβέρνα που βρίσκεται στην Μυτιλήνη, στο κέντρο της πόλης. Διεύθυνση: Θάσου (ένα δρομάκι που βγάζει σε αδιέξοδο, κάθετο στην κεντρική Ερμού) Στο Αϊβαλί: Δοκίμασε το τοπικό φαστ φουντ σάντουϊτς tostu! Όπου βρεις και σε βολέψει… Όπου κι αν έφαγα ήταν νόστιμο και πάντα πάμθηνο. Για παραδοσιακές γεύσεις, γρήγορα στο Kepçe Lokantası. Πιες και μια ρακί! Διεύθυνση: Fevzipaşa-vehbibey, Atatürk Blv. 2. Sk Νόστιμα ψάρια αλλά και tostu, θα βρεις στο Barbaros cafe. Καλές γεύσεις και τιμές by the sea ή για να ακριβολογούμε πάνω στη θάλασσα! . Διεύθυνση: Hayrettinpaşa, Atatürk Blv. 100-112 Ακριβώς απέναντι από το Barbaros cafe, θα βρεις ένα ζαχαροπλαστείο. Μπες και φάε ντοντουρμά παγωτό μαζί με σιροπιαστά. Αν θέλεις, μπορείς να τα συνοδεύσεις και με έναν ωραίο τούρκικο καφέ.

Δυστυχώς δε θυμάμαι το όνομα του ζαχαροπλαστείου, αλλά θα το βρεις απέναντι από το Barbaros cafe. Δε θα χαθείς, είμαι σίγουρη! Minta. Ένας εσωτερικός κηπάκος, καλόγουστος, μια συμπαθέσταση κυρία που μαγειρεύει ντόπιες (και όχι μόνο) νοστιμιές και χαλαρή μουσική. Πιες το κλασσικό τούρκικο τσάι, δοκίμασε από τις χειροποίητες νοστιμιές…για καφέ ή φαγητό, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Διεύθυνση:  Fevzipaşa-vehbibey, Barbaros Cd. No:55 Φάε ένα σιμίτ (κουλούρι με σουσάμι) στο χέρι ή και μερικά μύδια με λεμονάκι από πάνω. Turkish street food. Νοστιμιές! TIPS Σχετικά με τη Λέσβο: Συχνά λέμε Μυτιλήνη, εννοώντας το νησί, αλλά το νησί ονομάζεται Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσά του. Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα πιάνεις λογικά τούρκικο σήμα στο κινητό σου. Μην το χρησιμοποιήσεις, αν δε θέλεις να να πληρώσεις τα μαλλιά της κεφαλής στο roaming.

Η Τουρκία δεν είναι Ευρώπη και οι χρεώσεις μπόλικες εξαιτίας αυτού. Σαπφώ. Μεγάλη αρχαία λυρική ποιήτρια με καταγωγή από την Ερεσό της Λέσβου. Ήξερες ότι ο ζωγράφος Θεόφιλος γεννήθηκε στη Λέσβο; Και ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε σε αυτό το όμορφο νησί! Μπορείς να επισκεφθείς και το Λαογραφικό Μουσείο Συκαμιάς όπου φιλοξενούνται όλα τα προσωπικά αντικείμενά του που κάποτε βρίσκονταν στο δωμάτιό του. Δωρεά της κόρης του το 2012. Να ξέρεις…ο πειρατής Μπαρμπαρόσα πέρασε από εδώ!… Εξαιτίας του προσφυγικού, το νησί έχει ‘’πέσει’’ πολύ τουριστικά.  Η οικονομία του νησιού έχει πάει πίσω εξαιτίας αυτού του γεγονότος… Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε να το επισκεφθούμε.Είναι ένα μέρος που αξίζει να δει κανείς και αν και ακόμη και σήμερα ‘’βγαίνουν φουσκωτά’’, όπως συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοι(και το είδα και με τα μάτια μου), δεν υπάρχει κάτι το τόσο επικίνδυνο που να μας αποτρέπει από το να γνωρίσουμε αυτό το μέρος. Οι πρόσφυγες (που πια δεν έρχονται μόνο από τη Συρία) ζούνε κυρίως στα camps στο χωριό Μόρια και θα δεις και κάποιους μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης γιατί μερικοί μπόρεσαν και νοίκιασαν εκεί ένα σπιτί. Ναι, υπάρχουν ανάμεσά τους και άνθρωποι όχι νοικοκυραίοι. Αλλά τέτοιοι υπάρχουν πάντα και παντού. Το νησί στήριξε και φρόντισε τους ανθρώπους από τη Συρία και οι ντόπιοι τους φιλοξένησαν ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια κάποιες φορές. Λέω κι εμείς με τη σειρά μας να στηρίξουμε το όμορφο και φιλόξενο αυτό νησί και τους κατοίκους του χωρίς φόβο και πάθος… Κάνε μια βόλτα στο παλιό λιμάνι της Μυτιλήνης, δες το ηλιοβασίλεμα… Μπορείς να κάτσεις και σε ένα από τα ταβερνάκια να τσιμπήσεις κάτι… Και όμως, το καλύτερο ουζάκι δεν είναι το Πλωμάρι. Σου προτείνω Βαρβαγιάννη και Πιτσιλαδή!

Δοκίμασε, σύγκρινε και πες μου! Κάθε χρόνο στο νησί πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών στην Ερεσό. Έχει κάποια χρόνια που ξεκίνησε… Σχετικά με το Αϊβαλί: Επισκέψου το Μοσχονήσι ή Cunda όπως το λένε οι Τούρκοι. Στο νησάκι θα βρεις την παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη, η οποία είναι σήμερα μουσείο τεχνολογίας… Κλείσε διαδικτυακά το εισιτήριο του πλοίου για Αϊβαλί, αν το επισκεφθείς καλοκαίρι. Μην το αφήσεις για την τελευταία στίγμη, μπορεί να μη βρεις… Οι τράπεζες στο Αϊβαλί, κλείνουν για lunch break 12:30-13:30. Εναλλακτικά, μπορείς να αλλάξεις τα ευρώ σου τούρκικες λίρες στα χρυσοχοεία! Μην παραξενευτείς αν  στο Αϊβαλί κάποιος σε ακούσει να μιλάς Ελληνικά και θελήσει να ανταλλάξει μαζί σου μερικές…’’ζεστές’’ κουβέντες. ‘’Είμαι από τους ανταλλάξιμους΄’ θα σου πει…’’πρώτα Ελληνικά ξέρω και μετά Τουρκικά. Πώς πάτε στην Ελλάδα; Όλα καλά;’’. Και φεύγοντας θα σου δώσει την ευχή του για να πας στο καλό…Πολύ συγκινητικό και ενδιαφέρον. Το 1922, οι ανταλλαγές πληθυσμών…όταν είσαι στο Αϊβαλί νιώθεις σαν  να συνέβησαν όλα μόλις χτες…  Κάθε Πέμπτη στο Αϊβαλί λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο παζάρι όπου μπορείς να βρεις ό, τι μα ό, τι φανταστείς. Πολλοί Έλληνες, το επισκέπτονται συχνά (όπως και γενικότερα την πόλη) για να ψωνίσουν ρούχα, στρωσίδια ή ό, τι χρειάζεται ο καθένας. Οι τιμές είναι πολύ καλές και το παζάρεμα αποτελεί must.

Read more at: https://parallaximag.gr/taxidi/next-top-travel-lesvos-ta-meri-oi-gefseis-oi-anthropoi