Ανακαλύψτε την αυθεντική συνταγή για το νηστίσιμο πιλάφι του ψαρά με θαλασσινά και φρέσκα υλικά από τη Λέσβο.
Η Λέσβος φημίζεται για τα προϊόντα της πεντακάθαρης θαλάσσιας ζώνης στην οποία ανήκει . Σήμερα, σας παρουσιάζουμε το «πιλάφι του ψαρά», μια πεντανόστιμη νηστίσιμη συνταγή που συνδυάζει θαλασσινά με πλούσια γεύση και υλικά της Λέσβου.
Υλικά για το Νηστίσιμο Πιλάφι του Ψαρά:
- 2 καλαμάρια ή 2 σουπιές (μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλες θαλασσινές επιλογές)
- 500 γρ. μύδια
- 1 κιλό γαρίδες
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 πιπεριές, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 κιλό φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1/2 κούπα χοντροκοπανισμένο κουκουνάρι
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
- 2 κούπες ρύζι για πιλάφι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Θαλασσινών: Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια ή τις σουπιές και τα πλένουμε καλά. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα μύδια και τα αχνίζουμε σε λίγο νερό μέχρι να ανοίξουν. Κρατάμε το ζουμί που προκύπτει. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις γαρίδες.
- Σοτάρισμα Υλικών: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα καλαμάρια ή τις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
- Προετοιμασία Ρύζι: Μετράμε το ζουμί που κρατήσαμε από τα μύδια και τις γαρίδες. Τοποθετούμε το ζουμί στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό, έτσι ώστε να έχουμε συνολικά 4 κούπες υγρού. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά.
- Ολοκλήρωση: Προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν μαζί με το ρύζι για άλλα 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
- Σερβίρισμα: Σερβίρουμε το πιλάφι του ψαρά ζεστό, πασπαλισμένο με το χοντροκοπανισμένο κουκουνάρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό για έξτρα γεύση.
Συμβουλές:
- Αν θέλετε το πιλάφι να έχει περισσότερη γεύση θάλασσας, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λεμόνι κατά το σερβίρισμα.
- Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας.
Αυτή η συνταγή συνδυάζει την αυθεντική γεύση των φρέσκων θαλασσινών και την παράδοση της Λέσβου σε ένα πιάτο γεμάτο γεύση και άρωμα. Δοκιμάστε το πιλάφι του ψαρά και απολαύστε ένα μοναδικό νηστίσιμο πιάτο!