Προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης
Μυτιλήνη, 15 Νοεμβρίου 2019
Επικοινωνώ μαζί σας για ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια, τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.
Οι προδιαγραφές λειτουργίας του ΚΥΤ Μόριας δικαιολογούν τη φιλοξενία 2.500 – 3.000 προσφύγων κατά την άφιξη τους στο νησί και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απονομή ή μη ασύλου στους αιτούντες άσυλο. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η μη ικανοποιητική μετακίνηση αιτούντων ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει οδηγήσει στη συσσώρευση περισσότερων από 15 χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή της Μόριας δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα για τα οποία πιστεύω ότι αξίζει η παρέμβαση σας καθώς απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.
Η συσσώρευση τόσων χιλιάδων ανθρώπων, που ξεπερνά κατά πολύ τη δυναμικότητα του ΚΥΤ, έχει πολλαπλές επιπτώσεις, κάποιες από τις σημειώνονται παρακάτω:
· Έχει δημιουργήσει μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή καθώς τα υγρά λύματα από τη δραστηριότητα τόσων χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορούν να επεξεργαστούν και καταλήγουν σε παρακείμενο χείμαρρο όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Μόριας. Παρόλες τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες τόσο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που είναι υπεύθυνη για τον περιβαλλοντικό έλεγχο των δραστηριοτήτων σύμφωνα με το Ν.3010/2002, όσο και τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία του ΚΥΤ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), δεν κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
· Έχει προκληθεί μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή από την μη αποκομιδή των απορριμμάτων από την αρμόδια αρχή, το Δήμο Μυτιλήνης σύμφωνα με το Ν.3852/2010, με αποτέλεσμα βουνά από σκουπίδια να συσσωρεύονται στον περιβάλλοντα χώρο, στα ρέματα και τους γύρω ελαιώνες. Παρόλο που υπάρχουν επανειλημμένα σχετικά δημοσιεύματα και σχετικές φωτογραφίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες για τον περιβαλλοντικό έλεγχο, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την επιβολή κυρώσεων στους υπευθύνους (Ν.3010/2002).
· Έχει διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στο νησί της Λέσβου. Ο εγκλωβισμός και η μακρά παραμονή τόσων χιλιάδων ανθρώπων στη Λέσβο (υπολογίζονται σε περισσότερους από 17 χιλιάδες σήμερα) έχει προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις καθώς οι πολίτες της Λέσβου βλέπουν ότι έχουν αφεθεί να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος από την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση χωρίς να υπάρχει καταμερισμός των αιτούντων ασύλου σε όλη την Ελλάδα, παρόλο που αρκετές χιλιάδες εξ αυτών μπορούν άμεσα να μετακινηθούν καθώς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο όποιος «γεωγραφικός περιορισμός». Οι αφίξεις συνεχίζονται ενώ οι αναχωρήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι υγειονομικές συνθήκες είναι τραγικές και ο χώρος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί
να εξασφαλίσει ασφαλή φιλοξενία σε ευπαθείς ομάδες, ασθενείς και γυναικόπαιδα, ιδιαίτερα εάν σκεφτούμε ότι έρχεται ο χειμώνας.
Η επέκταση του ΚΥΤ στους ελαιώνες καταστρέφει την περιουσία των κατοίκων της Μόριας οι οποίοι με το δίκιο τους αντιδρούν. Αυτή η κοινωνική ένταση δίνει χώρο σε ακραία στοιχεία που επιθυμούν να πυροδοτήσουν βίαιες αντιδράσεις, όπως αυτές που είχαμε στο παρελθόν και ευελπιστούμε στην άμεση εκδίκαση των υποθέσεων αυτών στο προσεχές μέλλον. Οι κάτοικοι της Λέσβου που αποτέλεσαν παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης για πολλά χρόνια «οδηγούνται» στην αγκαλιά αντιδημοκρατικών στοιχείων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, πυροδοτώντας ρατσιστικές αντιδράσεις στην κοινωνία, που φοβούμαστε ότι μπορεί να οδηγήσουν και πάλι σε βίαιες ενέργειες κατά των προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς όταν βλέπουμε ότι κάποιοι ονειρεύονται νέα πογκρόμ όπως έγινε στα επεισόδια της πλατείας Σαπφούς τον Απρίλιο του 2018.
Αξιότιμοι κύριοι,
Παρακαλούμε για την άμεση κατά το νόμο παρέμβαση σας ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους της κρίσης που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Οι φορείς και οι υπηρεσίες ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο χωρίς δυστυχώς να αναλαμβάνουν τις νομικές ευθύνες τους. Οι αρμόδιες αρχές, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμος Μυτιλήνης έχουν άμεσες νομικές ευθύνες στο αδιέξοδο που βιώνουμε.
Σε κάθε περίπτωση η παραμονή περισσότερων από 15 χιλιάδων αιτούντων ασύλου στο ΚΥΤ της Μόριας δημιουργεί πολλαπλά ανθρωπιστικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και ζητείται η παρέμβαση σας για τον άμεσο απεγκλωβισμό των χιλιάδων αυτών ανθρώπων με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί όπου θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία της απονομής ή μη ασύλου τους. Παράλληλα είναι επιτακτική η άμεση παύση λειτουργίας του ΚΥΤ της Μόριας, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι η λειτουργία του θα είναι νόμιμη και θα επανέλθει η κοινωνική ειρήνη στο νησί μας.