Μαγειρίτσα: Η παραδοσιακή συνταγή του Πάσχα και το νόημά της

Η μαγειρίτσα, το πρώτο πιάτο μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι κάτι παραπάνω από μια σούπα – είναι συνέχεια της Ανάστασης στο τραπέζι

Μετά από 40 ημέρες νηστείας, το πρώτο φαγητό που καταναλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες αμέσως μετά την Ανάσταση είναι η μαγειρίτσα. Μια πλούσια, παχιά σούπα που περιέχει εντόσθια, χόρτα, αυγολέμονο και πολύ συμβολισμό.

Η μαγειρίτσα σηματοδοτεί το πέρασμα από την αποχή και την εγκράτεια, στη χαρά της Ανάστασης. Δεν είναι απλώς μια συνταγή. Είναι μια παράδοση ζωντανή.

Το Αναστάσιμο δείπνο είναι το πρώτο που σπάει τη νηστεία, και η μαγειρίτσα έρχεται να ενώσει το θρησκευτικό μήνυμα με τη γαστρονομική παράδοση.


Υλικά για μαγειρίτσα (παραδοσιακή συνταγή)

  • 1 ή 2 συκωταριές αρνίσιες
  • ½ κιλό εντεράκια (προαιρετικά)
  • 2 δεμάτια φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 δεμάτι άνηθο
  • ½ δεμάτι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • ½ κούπα ρύζι (καρολίνα ή γλασέ)
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • Χυμός από 3 λεμόνια
  • 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

1. Προετοιμασία εντέρων και συκωταριάς

Τα εντεράκια πλένονται καλά από την προηγούμενη μέρα, με ξύδι και λεμόνι. Την επόμενη, τα ξεπλένουμε σχολαστικά, τα ζεματίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

2. Σωτάρισμα υλικών

Σε βαθύ σκεύος σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα.

3. Μαγείρεμα με ρύζι

Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι, 2-3 λίτρα νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για ακόμη 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

4. Αυγολέμονο

Χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζωμό από τη σούπα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ζωηρά.


Μικρά μυστικά

  • Αν έχετε δεύτερη συκωταριά, μπορείτε να κρατήσετε μέρος του μείγματος για τζιγεροσαρμάδες.
  • Αντί για νερό, χρησιμοποιήστε ζωμό κρέατος για πιο γεμάτη γεύση.
  • Η μαγειρίτσα γίνεται ακόμη καλύτερη αν ξεκουραστεί λίγο πριν το σερβίρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ