Search

Με αφορμή τη χθεσινή πυρκαγιά στα Τσαμάκια

 

Ο Σύλλογος των κατοίκων στις συνοικίες Κουλμπάρα και Κιόσκι «το Κιρκινέτσι» και με αφορμή τη χθεσινή ανήμερα της Παναγίας, πυρκαγιά στο άλσος Τσαμάκια της Μυτιλήνης θα ήθελε δημόσια να τοποθετηθεί σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο πολύπαθο αυτό αλλά και ταυτόχρονα ιστορικό τμήμα της πόλης μας. Το οποίο με ευθύνη των αρμοδίων έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη Σπιναλόγκα ανθρώπων και ζώων σε μια ανοικτή χωματερή. Παράλληλα να προτείνει λύσεις και να θέσει αιτήματα.

Χρόνια τώρα, το σύνολο των έργων που πραγματοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης το 2007 – 2008 εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους. Σήμερα και κυρίως λόγω της χρήσης του άλσους ως καταυλισμού για αιτούντες άσυλο την περίοδο του 2015 – 2016, το σύνολο των τότε έργων καταστράφηκαν. Τραπεζόπαγκοι, ξύλινες περιφράξεις διαδρομών περιπάτου, παγκάκια, πέργκολες διαλύθηκαν μαζί με την προοπτική τα Τσαμάκια να ξαναγίνουν «αυλή της Μυτιλήνης». Κι αν η ανθρωπιστική κρίση που ζήσαμε όλοι οι κάτοικοι αυτού του νησιού είναι παρελθόν,, τα Τσαμάκια μετατράπηκαν στο «χαλάκι» κάτω από το οποίο κρύβεται κάθε λογής παραβατικότητα και παρανομία.

Η αστυνόμευση στην περιοχή παραμένει παρά τις διαμαρτυρίες των περιοίκων σε μηδενικό επίπεδο. Φωτιές από ξένους και ντόπιους κυρίως επισκέπτες που θεωρούν ότι εν αναμονή κυρίως του πλοίου μπορούν να κάνουν… «μπάρμπεκιου» κάτω από τα δένδρα. Δίκυκλα που πραγματοποιούν αγώνες μότο κρος ή ταχύτητας τις βραδινές ώρες. Αυτοκίνητα που παρκάρουν μέσα σε αυτό. Κάθε λογής χρήση του άλσους που αντιβαίνει στο χαρακτηρισμό του ως τόπο μαρτυρίου και θυσίας δεκάδων συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν εκεί από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Κοντά σε όλα τα παραπάνω η δημοτική αρχή η οποία χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα φέτος, αμελεί για γραφειοκρατικούς ίσως λόγους αλλά αμελεί, να προχωρήσει στον καθαρισμό του άλσους με εξαίρεση τμήματα – «βιτρίνα» όπως στο άγαλμα της ελευθερίας, στην πλατεία στο Κιόσκι κοντά στη λέσχη Αξιωματικών ή στο οικόπεδο του παλιού κτηνιατρείου ιδιοκτησίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου απέναντι από τα ΣΟΑ.. Όλο το υπόλοιπο άλσος και οι δημόσιοι χώροι περιμετρικά αυτού ακόμα και η «βιτρίνα» της εισόδου της οδού Γατελούζων που οδηγεί στο κάστρο αλλά και στο θερινό θέατρο του Δήμου, αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την περιοχή. Η οποία από θαύμα δεν εξερράγη χθες. Χόρτα ξερά πλέον, στο ύψος του ανθρώπου, σπασμένα ξερά δένδρα και τεράστιος όγκος σκουπιδιών. Όλα αυτά στη διάρκεια της νύχτας βυθισμένα στο απόλυτο σκοτάδι πράγμα που ελλείψει αστυνόμευσης οδηγεί στη μετατροπή της «αυλής» της πόλης σε ένα χώρο ντροπής.

Νησίδα σε όλα τα παραπάνω η δράση εθελοντών που συχνά πυκνά κάνουν ότι μπορούν στην κατεύθυνση του καθαρισμού του άλσους και η πυροπροστασία από κλιμάκιο εθελοντών δασοπυροσβεστών που με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σταθμεύει κάποιες ώρες στη διάρκεια της μέρας στην εκεί ευρισκόμενη Εστία των Προσκόπων.

,

Ο Σύλλογος των κατοίκων στις συνοικίες Κουλμπάρα και Κιόσκι «το Κιρκινέτσι» απαιτεί:

ΑΜΕΣΑ

– Ουσιαστική αστυνόμευση της περιοχής. Τμήματα του εσωτερικού του άλσους χρησιμοποιούνται ως υπαίθριος καταυλισμός αιτούντων άσυλο ενώ στο πάνω τμήμα του, κοντά στην πλατεία στο Κιόσκι και το τμήμα κατά μήκος της οδού Γατελούζων μέχρι και το πάνω φυλάκιο της Φυκιότρυπας έχει μετατραπεί σε χώρο… ελεύθερης διακίνησης ουσιών και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας

– Απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων μέσα στο άλσος και στο χώρο της διαμορφωθείσας κάτω πλατείας από το μνημείο των εκτελεσμένων πατριωτών μέχρι την προσκοπική εστία. Τοποθέτηση φραγμών ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο άλσος και στην πλατεία από ΙΧ αυτοκίνητα και δίκυκλα. Απαγόρευση στάθμευσης νταλικών σε όλο το μήκος της οδού Εθνικής αντιστάσεως, από το άγαλμα της ελευθερίας μέχρι και το φάρο της Φυκιότρυπας. Σχεδιασμός πρόσβασης σε κάθε σημείο του άλσους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης από Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ.

– Άμεσος καθαρισμός από το Δήμο Λέσβου του συνόλου του άλσους από χόρτα και σκουπίδια. Καθαρισμός και αποκατάσταση των πεζοπορικών διαδρομών. Καθημερινός καθαρισμός των χώρων του άλσους που συγκεντρώνουν κόσμο.

– Άμεση παρέμβαση στην πλατεία στο Κιόσκι. Καθαρισμός του συνόλου του χώρου και όχι μόνο στο τμήμα μπροστά στη Λέσχη Αξιωματικών και στο μνημείο για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης. Επισκευή και αντικατάσταση των επικίνδυνων για την ασφάλεια των παιδιών που τα χρησιμοποιούν οργάνων παιδικής χαράς. Αποκατάσταση της λειτουργίας των κολώνων φωτισμού κατά μήκος του τοίχου που χωρίζει την πλατεία από το άλσος, από τη Λέσχη Αξιωματικών μέχρι το οικόπεδο του παλιού κτηνιατρείου. Καθαρισμός του πεζοδρομίου και αποκατάσταση των κατεστραμμένων πάγκων στο τμήμα της πλατείας από την είσοδο του νέου αρχαιολογικού μουσείου μέχρι τη λέσχη Αξιωματικών. Καθαρισμός και αποκατάσταση του δημοτικού χώρου πρασίνου μεταξύ της Λέσχης Αξιωματικών και του νέου αρχαιολογικού μουσείο.

– Αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού κατά μήκος του τοίχου της πλαζ. Μεγάλο μέρος αυτού έιτε δε λειτουργεί είτε εφόσον λειτουργεί έχει επιλεγεί να έχει χαμηλό φωτισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια κινουμένων στην περιοχή αλλά και για το αίσθημα ασφάλειας γενικώς.

– Διαχείριση του πολύ μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων που έχουν συγκεντρωθεί εκεί και έχουν δημιουργήσει αγέλες. Στείρωση και περίθαλψη τους.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ

Ζητούμε από το Δήμο Λέσβου

– Δημιουργία υποδομών φωτισμού του εσωτερικού του άλσους και επέκταση του δημοτικού φωτισμού από το τέλος του τοίχου της πλαζ μέχρι τη Φυκιότρυπα.

– Καθαρισμός του άλσους από χιλιόμετρα – κυριολεκτικά – καλωδίων από δένδρο σε δένδρο που εγκαταλείφτηκαν από δραστηριότητες της δημοτικής αρχής στο παρελθόν

– Αποκατάσταση του μνημείου των εκτελεσμένων πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής 1941 – 1944

– Καθαρισμός των σωλήνων απορροής βρόχινων υδάτων από τη διαμορφωθείσα πλατεία στο κάτω μέρος του άλσους που λόγω του αυθαίρετου και παράνομου μπαζώματος της το χειμώνα του 2015 – 2016 από την οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» δεν λειτουργούν.

– Ορισμός χώρων στάθμευσης περιφερειακά του άλσους τόσο στο Κιόσκι ώστε να μη δημιουργείται η εικόνα της πλήρους αναρχίας που επικρατεί σήμερα ιδιαίτερα στη διάρκεια εκδηλώσεων στο θέατρο του κάστρου, όσο και κατά μήκος της πλαζ ιδιαίτερα την περίοδο της λειτουργίας της στους θερινούς μήνες.

– Σύνταξη μελέτης διαχείρισης του άλσους από τη Δημοτική Αρχή. Μετατροπή του άλσους σε κέντρο εθελοντισμού όπως προεκλογικά είχε εξαγγείλει με τη δημιουργία μέσα στο άλσος εγκαταστάσεων ανάλογων της Εστίας των προσκόπων ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο προστασίας σε αυτό από την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων. Καθαρισμός του άλσους από νεκρά δένδρα. Πρόγραμμα αναδάσωσης. Δημιουργία κρουνών πυρόσβεσης μέσα στο άλσος

Ζητούμε από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου

– Τον καθαρισμό και τη περίφραξη του συνόλου του οικοπέδου ιδιοκτησίας της (πρώην κτηνιατρείο) στο Κιόσκι.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ

Η περιοχή που κινδύνεψε χθες στη διάρκεια της πυρκαγιάς μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης ολόκληρης της πόλης. Τα Τσαμάκια συνδέονται με σειρά ιστορικών τόπων και μνημείων ενώ ο σχεδιασμός πολιτιστικών διαδρομών παράλληλα με ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν αν αναπτυχθούν μπορούν να οδηγήσουν στη μετατροπή του άλσους, πραγματικά σε αυλή της πόλης.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως το Δήμο και την Αστυνομία να κάνουν ΑΜΕΣΑ το καθήκον τους. Η επόμενη φωτιά μπορεί να είναι και η τελευταία για τα Τσαμάκια, να οδηγήσει πραγματικά στην καταστροφή αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου για όλη την πόλη.

Οι κάτοικοι όλης της πόλης περιμένουν.