Η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ διοργανώνει σε σταθερή βάση από το 2012 την πανελλήνια εκστρατεία “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”. Στον φετινό εορτασμό συμμετέχουν περισσότεροι από 180 φορείς σε 43 νομούς της επικράτειας. Στις 29 Μαΐου 2022 η δράση για τη Λέσβο πραγματοποιήθηκε στις κοινότητες Ανεμώτιας και Σκαλοχωρίου έως την αρχαία Άντισσα.
Η διαδρομή ξεκίνησε από την Ανεμώτια με πρώτο σταθμό τον Πρότυπο Βιολογικό Αμπελώνα της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας στην είσοδο του χωριού, όπου διασώζονται οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Δυτικής Λέσβου. Τους επισκέπτες ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Ηλίας Καστρινέλλης σχετικά με το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και τις αγρο-οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας, που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός.
Επόμενος σταθμός το Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας, όπου ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νίκος Ζούρος μίλησε για τα γεωλογικά μνημεία της δυτικής Λέσβου και ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Χατζηλίας μας ταξίδεψε στην τέχνη των πετράδων της περιοχής και την αρχιτεκτονική κληρονομιά των χωριών μας.
Ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας. Οι επισκέπτες γεύτηκαν τα κρασιά του Συνεταιρισμού και ο Πρόεδρος Ηλίας Καστρινέλλης αναφέρθηκε στις παραγωγικές δραστηριότητες και στις προοπτικές του νέου οινοποιείου.
Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον μεταβυζαντινό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ανεμώτιας, όπου την ξενάγηση πραγματοποίησε η αρχαιολόγος κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕφΑ Λέσβου.
Η Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή συνεχίστηκε με την ξενάγηση στο πανέμορφο Σκαλοχώρι. Στα σκαλοπάτια του Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε η πρώτη στάση, όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν για την ιστορία του χωριού και του Δημοτικού Σχολείου από τον Χρήστο Χατζηλία και τον Γιάννη Καλλοντζή. Στο ίδιο μέρος ο κ. Νίκος Ζούρος, με θέα τον ηφαιστειακό δόμο του Προφήτη Ηλία Σκαλοχωρίου, αναφέρθηκε στα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής και τις ηφαιστειακές λάβες.
Ακολούθησε περίπατος μέσα στο χωριό με στάση στο οθωμανικό τέμενος, όπου μίλησε η κ. Μ. Παπαγεωργίου. Στην πλατεία του χωριού προσφέρθηκαν καφές και κεράσματα από τον Συνεταιρισμό γυναικών και εν συνεχεία πολλοί επισκέπτες επισκέφτηκαν τον παλιό Τεκέ, όπου λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.
Τελικός προορισμός το Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα ξενάγηση από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Β. Αιγαίου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και η ενημέρωση για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών.
Ευχαριστούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για τη συνεργασία στην κοινή δράση και όλους τους φίλους επισκέπτες των χωριών μας.
Η συνεργασία και η δικτύωση μεταξύ φορέων, κοινοτήτων και συλλογικοτήτων είναι αυτή που θα φέρει επισκεψιμότητα και ώθηση στον τόπο μας.