Ένας προπονητής δίνει οδηγίες, ένας αθλητής προσπαθεί να τερματίσει τον «Αυθεντικό» μαραθώνιο κι ένας αναγνώστης ψάχνει να βρει τα ίχνη ενός χαμένου περιοδικού. Τρία πρόσωπα συνομιλούν στον δρόμο για το Καλλιμάρμαρο και μέσα σε σαράντα δύο κεφάλαια προσπαθούν να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον.
«Γιατί η απόσταση του μαραθωνίου δεν είναι μόνο από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά, κυρίως, η διαδρομή της απόστασης μέσα μας».
Το βιβλίο του Γιάννη Παττακού και του Δημήτρη Τζεφαλή “ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ- Μια ιστορία απόστασης” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Sportbook.
Ο Γιάννης Παττακός γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Από το 2009 ζει στη Λέσβο, όπου εργάζεται ως δάσκαλος. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού «Βόρεια Βορειοανατολικά» και του αρέσουν οι μεγάλες αποστάσεις. Έχει συμμετάσχει στον μαραθώνιο της Αθήνας οχτώ φορές και τα τελευταία χρόνια τρέχει σε αγώνες βουνού.
Ο Δημήτρης Τζεφαλής, κατάγεται από το Μοναστηράκι Δράμας και είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Διατμηματικό πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Ανθρώπινη απόδοση και υγεία» στην κατεύθυνση της Προπονητικής Αθλημάτων. Είναι επίσης εν ενεργεία προπονητής στίβου, αθλητής δρόμων μεγάλων αποστάσεων και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στον Μαραθώνιο δρόμο, όλες τις αποστάσεις στην άσφαλτο αλλά και στους αγώνες ορεινού τρεξίματος.
Είναι ο ιδρυτής και προπονητής της ομάδας δρόμων αντοχής One Step Beyond_Endurance Team που σκοπό έχει τη διάδοση των δρόμων μεγάλων αποστάσεων, προπονητής του Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού Δράμας (Σ.Κ.Α.Δ.) και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας (Drama Runners). Έχει βοηθήσει δεκάδες αθλητές να βελτιωθούν συστηματικά πετυχαίνοντας ατομικά ρεκόρ σε όλες τις αποστάσεις από τα 5 χλμ. έως τον Μαραθώνιο, και όχι μόνο, χωρίς τραυματισμούς, αυξάνοντας παράλληλα την αγάπη τους και διατηρώντας αμείωτη την όρεξη στην προπόνηση και τους αγώνες, χωρίς ψυχαναγκασμούς.
Αρθρογραφεί στην πρώτη ελληνική ιστοσελίδα για το τρέξιμο www.RunningNews.gr, στην προσωπική του ιστοσελίδα www.OneStepBeyond.gr και το 1ο ελληνικό περιοδικό για τον κλασικό αθλητισμό, Athletics. Έχει τερματίσει σε περισσότερους από 20 μαραθωνίους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το ρεκόρ του στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι 2 ώρες 44 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα. Είναι κάτοχος του Πανελληνίου και Βαλκανικού ρεκόρ βετεράνων, ηλικίας 40-44 ετών, στο αγώνισμα των 3.000 μέτρων με φυσικά εμπόδια από το 2013 με χρόνο 9’ 52’’ 18 στην Αθήνα. Στα 44 του χρόνια εξακολουθεί να προπονείται και να αγωνίζεται σε αγώνες ασφάλτου και ορεινού τρεξίματος διαφορετικών αποστάσεων. Ζει και εργάζεται στη Δράμα.
“Εστίασε στην τεχνική και στη γοργή κίνηση των χεριών. Τρέξε χαμηλά και οικονομικά. Κάθε διασκελισμός να σε ωθεί μπροστά. Ζόρικα χιλιόμετρα είναι τα: 16ο, 20ό, 21ο, 22ο, 25ο, 26ο, 28ο και 31ο. Να θυμάσαι ότι το πεντάρι, από το 20ό μέχρι το 25ο, είναι το δυσκολότερο της διαδρομής από πλευράς συνολικής ανάβασης, καθώς κερδίζει 89 μέτρα στο σύνολό του. Ηρεμία, κι ας πέφτει ο ρυθμός αρκετά. Στον σταθμό, στο τέλος του χιλιομέτρου, είναι ευκαιρία για μερικές γουλιές νερό, ακόμη κι αν έχει κρύο ή βρέχει. Πάρε κι ένα ενεργειακό τζελ, αν δεν πήρες στα τελευταία επτάμισι χιλιόμετρα”.
«Ό,τι κι αν γίνει σήμερα, θα τερματίσω», λέω μέσα μου, και πιάνω τη δεξιά πλευρά του δρόμου. Ο μαραθώνιος είναι μια διαρκής κατασκευή πείσματος. Πεισμώνεις απέναντι στην αγωνία σου, στην κόπωση που κάποια στιγμή έρχεται, στην ψυχολογία σου που δεν είναι πάντα όπως τη θέλεις. Πεισμώνεις στον χρόνο που μετρά χωρίς να λογαριάζει τίποτα, στον πόνο που σου χαλάει τη ροή, στον ρυθμό που θέλεις να σημαδέψεις και να κουμπώσεις. Στο τέλος πεισμώνεις ακόμα και στην αδυναμία σου να συνεχίσεις να πεισμώνεις.