Μια βραδιά ανθρωπιάς και πολιτισμού στη Λέσβο παρουσία των 27 πρέσβεων της Ε.Ε.

Στο προσκήνιο η αλληλεγγύη και η ταυτότητα του τόπου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Λέσβο σήμερα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ανθρώπινη προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Παρά την παρουσία όλων των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρέθηκαν στο νησί για να επιθεωρήσουν τη δομή του Καρά Τεπέ και να ενημερωθούν για την πορεία του μεταναστευτικού στη Λέσβο, το κλίμα της βραδιάς, διαμορφώθηκε γύρω από την αξία της αλληλεγγύης και της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η σημασία της εκδήλωσης αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο από το τραγικό γεγονός που σημάδεψε τη μέρα, καθώς το πρωί είχε σημειωθεί ναυάγιο με επτά νεκρούς μετανάστες, υπενθυμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεσες λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Η ψυχή της διοργάνωσης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ήταν η ψυχή της διοργάνωσης. Με έμφαση στον πολιτισμό και τις αξίες του Αιγαίου, επιμελήθηκε προσωπικά κάθε πτυχή της βραδιάς. Από τη μουσική επένδυση, που συνδύαζε σαντούρια και παραδοσιακούς ήχους με τη συμφωνική αρμονία του Μεγάρου Μουσικής, έως τα λιτά αλλά ουσιαστικά εδέσματα που πρόβαλλαν την αυθεντικότητα της τοπικής γαστρονομίας, η εκδήλωση έδωσε έμφαση στην πολιτισμική μας συνέχεια.

Κεντρικό σημείο της βραδιάς αποτέλεσε η δήλωση του πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διπλωμάτη, Δημήτρη Αβραμόπουλου: «Η Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει» (“Europe without solidarity cannot exist”). Η τοποθέτησή του αποτύπωσε με σαφήνεια τη σημασία της έμπρακτης στήριξης στους ανθρώπους που μετακινούνται από ανάγκη, καθώς και την ευθύνη των κρατών-μελών να συνδιαμορφώσουν μια ενιαία πολιτική που θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

“Η Λέσβος, δεν θα δεχθεί άλλη μια δομή που θα λειτουργεί ως χώρος εγκλεισμού ανθρώπων”. Τη δήλωση αυτή έκανε με σαφήνεια ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μπροστά σε όλους τους πρέσβεις, σηματοδοτώντας μια ιστορική τοποθέτηση που αντανακλά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Τόνισε πως η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί κέντρο εγκλωβισμού ανθρώπων, μια εξέλιξη που επιβάλλεται από πολιτικές αποφάσεις και όχι από τις ανάγκες των ίδιων των ανθρώπων. Η θέση αυτή έγινε αντιληπτή μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, όπου εκπρόσωποι διαφορετικών κρατών, πολιτισμών και θεσμών κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, αναζητώντας κοινούς τόπους και σκοπούς.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους και η πρέσβειρα γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία, με την εμπειρία και τη φήμη της στον χώρο της ελληνικής κουζίνας, αναφέρθηκε στις μοναδικές γεύσεις του Αιγαίου. Εξήρε τον ρόλο της τοπικής πρώτης ύλης και στάθηκε ιδιαίτερα στον γλυκάνισο του Λισβορίου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μυρωδιά που κουβαλά μνήμη και αλήθεια», επισημαίνοντας την αξία των αρωμάτων στη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη Λέσβο ως τόπο συνύπαρξης και δημιουργικής συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών. Διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, αιρετοί και πολιτικοί κάθισαν μαζί και απόλαυσαν μια βραδιά που συνδύαζε τη σύγχρονη ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Ήταν μια βραδιά που απέδειξε πως η Λέσβος δεν είναι απλώς γεωγραφικό σταυροδρόμι, αλλά και πολιτισμικό σημείο αναφοράς, ανοιχτό σε όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ