Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το τετραήμερο Επιστημονικό Συνέδριο (Πέμπτη 4 έως Κυριακή 7 Απριλίου 2019) «Μίλτος Κουντουράς – Στράτης Μυριβήλης · Βίοι παράλληλοι και τεμνόμενοι», το οποίο διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με συνδιοργανωτές τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, τον Δήμο Λέσβου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης τις τρεις πρώτες μέρες και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στις γενέτειρες των δύο δημιουργών· στη Σκαμιά και τον Σκόπελο Γέρας.
Πραγματοποιήθηκαν 8 συνεδρίες, στις οποίες ανακοινώθηκαν 19 προφορικές εισηγήσεις, μία κατατέθηκε γραπτή λόγω κωλύματος του εισηγητή. Οι εισηγήσεις έγιναν από νέους και παλαιούς επιστήμονες και ερευνητές, από τις εκπαιδευτικές κοινότητες της Λέσβου και Χίου, από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ανάμεσά τους υπήρχαν προπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και καθηγητές Πανεπιστημίων.
Οι εισηγήσεις ήταν πρωτότυπες, παρουσιάστηκαν νέα και άγνωστα στοιχεία για τους δύο δημιουργούς αλλά και για τη σχέση τους από τα χρόνια της Λεσβιακής Άνοιξης έως λίγο πριν τον θάνατο του Κουντουρά. Οι τέσσερις μέρες του Συνεδρίου ήταν δημιουργικές για την Ιστορία της εκπαίδευσης και της λογοτεχνίας, καθώς και αυτής της Λέσβου.
Ιδιαίτερης σημασίας και αξίας ήταν η τελευταία συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Σκόπελο Λέσβου. Σ’ αυτή συμμετείχαν, στη στρογγυλή τράπεζα, μαθητές και μαθήτριες από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης και από τα Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρας, με θέμα «Παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σήμερα: Προσεγγίσεις στο έργο του Μίλτου Κουντουρά και του Στράτη Μυριβήλη». Μεταξύ των άλλων ανέφεραν ότι με τη μελέτη κειμένων των Κουντουρά και Μυριβήλη μπήκαν στο ρόλο των συγγραφέων και εξέφρασαν την επιθυμία να εφαρμοστούν στα σχολειά οι προτάσεις του Κουντουρά και ότι θα διαβάζουν περισσότερη λογοτεχνία στο μέλλον.
Τις εργασίες παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων ο γιος του Κουντουρά Λίνος με τη σύζυγό του Ευαγγελία Καπετάνου και η εγγονή του Μυριβήλη, Χριστίνα Αγγελοπούλου.
Τιμώντας τους δύο πνευματικούς δημιουργούς οι σύνεδροι απόθεσαν στις προτομές τους λίγα λουλούδια, που τόσο τα αγαπούσαν.
Η Οργανωτική Επιτροπή συγκεντρώνει τις εισηγήσεις, ώστε να εκδοθούν τα Πρακτικά του Συνεδρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα και σε κάθε ενδιαφερόμενο.