«Αν είχαν επιλογή αυτοί οι άνθρωποι να είσαστε σίγουροι ότι θα ήθελαν να είναι πίσω στα σπίτια τους» τόνισε στις δηλώσεις της η «Αυτού Μεγαλειότης βασίλισσα Ράνια Αλ Αμπντουλάχ του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας», όπως είναι ο επίσημος τίτλος της μέσα από τον Καρά Τεπέ. Τίποτα ωστόσο δεν θύμιζε βασιλική επίσκεψη καθώς η απλότητα της πιο ωραίας «πρώτης κυρίας της Μέσης Ανατολής», όπως την αποκαλεί ο διεθνής Τύπος, έκανε τους πάντες να την αγαπήσουν. Ο ενθουσιασμός των μικρών παιδιών που έτρεχαν πίσω από τη συνοδεία της βασίλισσας ήταν διάχυτος ενώ πολλοί τη φωτογράφιζαν με τα κινητά τους. Παρά το γεγονός πως την περισσότερη ώρα η βασίλισσα ήταν περικυκλωμένη από τους άντρες της ασφάλειάς της και τους ανθρώπους της IRC που προγραμμάτισαν την επίσκεψή της πολλοί από τους “φιλοξενούμενους” του κέντρου, (όπως είναι και το “μότο” του Καρά Τεπέ) κατάφεραν να την πλησιάσουν και να της μιλήσουν κατ ιδίαν. Λιτά ντυμένη και αρκετά ευδιάθετη «θα μπορούσε να μπει μέσα στο κέντρο φιλοξενίας χωρίς κανένας να καταλάβει ποια στα αλήθεια είναι” όπως μας είπε άντρας της ασφάλειας του κέντρου.
Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η βασίλισσα Ράνια κατάφερε να συνομιλήσει με πολλές γυναίκες που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και που την περίμεναν για να μοιραστούν μαζί της τις ιστορίες τους. Η βασίλισσα άκουσε προσεχτικά τις ιστορίες των γυναικών από τη Συρία οι οποίες ήρθαν όλο αυτόν τον δρόμο, μόνες τους με τα παιδιά τους, για να φτάσουν στη Γερμανία και στάθηκε στις διηγήσεις τους όταν αυτές την περιέγραφαν το ταξίδια τους μέσα στις πλαστικές βάρκες για ν έρθουν στις ακτές της Λέσβου. Η ίδια τους έλεγε “είσαστε πολύ γενναίες που κατορθώσατε αυτόν τον άθλο ολομόναχες” ενώ τις άφηνε να συνεχίζουν τις συγκινητικές διηγήσεις τους. Γνωστή για τον αγώνα της για τα δικαιώματα της γυναίκας στη Μέση Ανατολή η βασίλισσα Ράνια μίλησε για αρκετή ώρα με τις νέες μητέρες του καρά Τεπέ ενώ στις δηλώσεις της φανέρωσε το μαχητικό της πνεύμα.
«Ακόμη και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις κανένα κράτος δεν μπορεί να επωμιστεί μόνο του την ευθύνη, ούτε η Μέση Ανατολή μόνη της ούτε η Ευρώπη και κυρίως ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να ανταποκριθεί στην μεγάλη αυτή κρίση. Ούτε βέβαια και να είναι η τελευταία στάση γι αυτούς τους ανθρώπους. Η ευθύνη γι αυτή την κρίση δεν μπορεί να οριστεί από την γεωγραφία. Πιστεύω ότι πρέπει να φέρουμε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη πάλι στην κεντρική μας αφήγηση. Στο τέλος της μέρας αυτή είναι μια κρίση που αφορά το ανθρώπινο είδος, μια κρίση που αφορά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι μια κρίση που αφορά σύνορα και συμφωνίες».
(Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι του Πέτρου Τσακμάκη)
Καθ όλη τη διάρκεια της επίσκεψή της τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας που την ακολούθησαν στην Λέσβο παρέμειναν στον “Πύργο Μυτιλήνης” με την νταντά τους που μιλούσε άπταιστα ελληνικά ενώ στο αεροδρόμιο συναντήθηκε με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη για δέκα περίπου λεπτά η οποία βρέθηκε στη Μυτιλήνη για δικούς της σκοπούς που αφορούν στο προσφυγικό.
Και ένα ενσταντανέ από το αεροδρόμιο :