«Για να είμαι ειλικρινής η Μόρια έχει χωριστεί σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που έχουν τρομάξει πολύ με τον κορονοϊο που είναι το 20% και έχουν κλειδωθεί στις σκηνές τους και σε αυτούς που αποτελούν το υπόλοιπο 80% το οποίο κυκλοφορεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και είναι λογικό αφού αυτό που ξέρουν για τον ιό είναι μόνο το όνομά του και αυτό συζητάνε όλη μέρα χωρίς όμως να προστατεύονται. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γίνει κάποια καμπάνια και η μόνη οδηγία που έχουν είναι να μείνουν μέσα.», εξηγεί ο 35χρονος Αφγανός Sayed Nasid Haidari στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Sayed που βρίσκεται στη Μόρια από τον περασμένο Νοέμβρη μαζί με τον γιο του και την 7 μηνών έγκυο γυναίκα του εργαζόταν στην κυβέρνηση της Αφγανιστάν, περιγράφει την τραγική κατάσταση της υποστελεχωμένης Μόριας.
«Ο ιος έχει φέρει ένα χάος μέσα στο καμπ , υπάρχει τρομερό στρες για κάτι άγνωστο. Πιστεύω ότι μέχρι να τελειώσει όλο αυτό, ο φόβος θα φέρει συγκριτικά περισσότερα προβλήματα από τον ίδιο τον ιό. Οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν ψυχολογικά και θα υπάρξουν ταραχές. Οι άνθρωποι θα θέλουν να πάνε στην αγορά να ψωνίσουν, να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Μέχρι χθες για να κατέβεις στην πόλη ήθελες χαρτί από την αστυνομία ή τον γιατρό, αν ακολουθούσες τους κανόνες και το λεωφορείο ήρθε κανονικά τη Δευτέρα. Σήμερα όμως δεν ήρθε ούτε αυτό. Αν γίνουν ταραχές τι θα γίνει. Ούτε η αστυνομία δεν είναι εδώ. Οι υπάλληλοι δεν έρχονται, ξέρω ότι έχουν λάβει οδηγία να μην έρχονται όλοι και αυτή τη στιγμή η Μόρια υπολειτουργεί.
Χθες όλα τα σκουπίδια βγήκαν στον δρόμο και πλημμύρισαν ήταν απαίσιο. Το χειρότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι γιατροί εξετάζουν μόνο όσους βήχουν και φτερνίζονται ενώ υπάρχουν άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις. Οι better days έφυγαν νομίζω, το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί με το προσωπικό ασφαλείας, ο Κίτρινος δέχεται μόνο περιπτώσεις που παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοιού που είναι το 20% εδώ μέσα όμως υπάρχει ένα 50 % με χρόνια νοσήματα που κινδυνεύει να πεθάνει από καρδιά ή κάποια παιδιά έχει άσθμα από άλλες ασθένειες που αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται καθόλου.
Η γυναίκα μου βρίσκεται στην 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, την περασμένη εβδομάδα μας είπαν ότι πρέπει να κάνει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες σε αυτή την εβδομάδα της κύησης. Όμως μας είπαν και από τους Γιατρούς χωρίς σύνορα ότι δεν γίνεται τώρα και δεν ξέρω τι να κάνω.
.
Για τις συνθήκες που χειροτερεύουν στη Μόρια μιλάει στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και ο Σομαλός δημοσιογράφος Ιbrahim Mohament Hussein που βρίσκεται στη Μόρια έξι μήνες: «Μας είπαν να μη βγαίνουμε από τη σκηνή και να μην συγκεντρωνόμαστε πολλά άτομα μαζί. Αυτό δεν γίνεται στη Μόρια. Υπάρχει κόσμος που κάθεται μέσα στις σκηνές του και φοβάται. Όμως υπάρχουν άλλα προβλήματα. Εμείς στη Σομαλική κοινότητα δεν τρώμε το φαγητό που δίνουν έτοιμο το οποίο δεν φτάνει για όλους. Τώρα δεν μπορούμε να πάμε στην αγορά και το φαγητό από τα μαγαζιά μέσα στη Μόρια τελειώνουν. Δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Υπάρχουν παιδιά που τρώνε όλο και λιγότερο φαγητό αυτές τις μέρες. Επίσης τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν μέσα στη Μόρια δεν έχουν σταματήσει λόγο του ιου. Είμαι εδώ έξι μήνες, πριν από λίγο καιρό μου έκλεψαν το κινητό μου. Τώρα είναι χειρότερα τα πράγματα από θέμα ασφάλειας γιατί έχουν σταματήσει τα πάντα να λειτουργούν και φοβόμαστε για τη ζωή μας. Ενημερωνόμαστε για τον ιο, στη Σομαλία ξέρω ότι υπήρχε μόνο ένας θάνατος από τον ιο αλλά στην Ελλάδα περισσότεροι».