Search

“Η Μυτιλήνη παγκόσμια πολιτιστική εστία, μέσα από το έργο του Teriade”

Κάτω από το υπέροχο λεσβιακό φως που ακουμπά με τρόπο μοναδικό τον τόπο εκείνο που έμελλε να γίνει το “σπίτι” του Θεόφιλου και αργότερα το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, ένα Μουσείο που το 1965 θα φιλοξενούσε για πρώτη φορά  τα “Μεγάλα Βιβλία” του μεγάλου Τεχνοκρίτη Στρατή Ελευθεριάδη -Teriade με  έργα των Ματίς, Πικάσο και Τζιακομέττι, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του πολύπαθου Μουσείου Teriade αλλά και της νέας εποχής του.

“Μέσα από το σύνολο του εκδοτικού έργου του Teriade, το νησί της Μυτιλήνης γίνεται μια πολιτιστική εστία τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο”τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού που ξεναγήθηκε στη νέα πτέρυγα του Μουσείου από την Άνη Κοντογιώργη, επιμελήτρια της επανέκθεσης του Μουσείου Teriade και τον Στέλιο Ε. Δασκαλάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑ Αθηνών.

 

“Τη στιγμή που ο τόπος μας περνά μια μεγάλη δοκιμασία εμείς αντιστεκόμαστε μέσω του πολιτισμού που μας δίνει ξανά την αξιοπρέπεια, την πίστη στον εαυτό μας και την πίστη στην διαχρονική αξία του τόπου”, είπε η Λυδία Κονιόρδου στην αρχή του χαιρετισμού της ενώ αναφέρθηκε στο έργο και την ιστορία του Στρατή Ελευθεριάδη Teriade, τον γιο ενός εμπόρου από την Μυτιλήνη, που το 1915 ταξιδεύει για να σπουδάσει νομικά στο Παρίσι και καταλήγει μέσα σε λίγα χρόνια να γνωρίζει όλες τις μεγάλες προσωπικότητες των τεχνών και μαζί τους συν-δημιουργεί τα ωραιότερα ίσως βιβλία τέχνης που έχουν εκδοθεί.

“Ο Στρατής Ελευθεριάδης- Teriade είναι μια προσωπικότητα που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το πρόσφατο πολιτιστικό παρελθόν της χώρας μας και ταυτόχρονα είναι μια προσωπικότητα βγαλμένη από το μέλλον. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από τη γενέτειρά του για να σπουδάσει νομικά  στο Παρίσι  και τελικά κατάφερε να συμβάλει όσο λίγοι στην διαμόρφωση της Μοντέρνα Τέχνης, στην καλλιέργεια των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων και προβληματισμών.Στις πράξεις και στις σκέψεις του Τeriade συναντάμε με τον πιο αρμονικό τρόπο τη σύζευξη της παράδοσης και του μοντερνισμού, του νέου και του παλαιού με μόνη προϋπόθεση τη αυθεντικότητα τα δύο αυτά στοιχεία δεν βρίσκονται σε αντίθεση ούτε καν σε απόσταση αλλά  συνομιλούν αλλητροφοδοτούμενα. Το μοντέρνο δανείζεται στοιχεία από το λαϊκό, ακόμη και τα αρχαϊκό, ώστε να μιλήσει με νέους τρόπους, ταυτόχρονα το εικαστικό βλέμμα είναι στραμμένο στα σύγχρονα ρεύματα και στον σύγχρονο προβληματισμό αξιολογεί, διακρίνει  και αναδεικνύει στο λαϊκό τα διαχρονικά του στοιχεία  τα λειτουργικά  του στοιχεία  και το πραγματικό του βάθος. Είναι τόσα πολλά που η σύγχρονη οπτική μας οφείλει στον Teriade. Από τα περιοδικά Verve που όπως είδαμε στο Μουσείο είναι τόσο αρμονικά εκτεθειμένα σε μια αρμονική συνομιλία, ως την καθιέρωση του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου αν μπορούμε να βρούμε έναν κοινό άξονα είναι η αντίληψη και η τακτική για το μοίρασμα της Τέχνης για την ευκαιρία που δίνεται σε όλους να έρθουν σε επαφή και να οικειοποιηθούν τα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης Τέχνης καθώς και τα ερωτήματα του σύγχρονου προβληματισμού”.

 “Ο Teriade είναι ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς του σύγχρονου ελληνικού βλέμματος, του τρόπου που κοιτάζαμε το παρελθόν μας το παρόν μας και το μέλλον.  Το μουσείο teriade και τα εγκαίνια της νέας του πτέρυγας μπορούν να ειδωθούν ως μια έμπρακτη συνέχεια αυτής ακριβώς της συμπεριφοράς”. 

“Το μουσείο, ανοιχτό βιβλίο, όπως συχνά αποκαλείται  επιφυλάσσει στον επισκέπτη του μια διαδρομή  στον χρόνο και ένα ταξίδι στις κορυφογραμμές των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων του 20ου αιώνα. Αντίγραφα των Μεγάλων Βιβλίων παραδίδονται στο βλέμμα κάθε τυχερού επισκέπτη. Στον τόπο αυτό, το Μουσείο Teriade  έρχεται να αποδείξει  την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην πολιτιστική συνομιλία και να διευρύνει του ορίζοντες μας, να δώσει πλούτο στον ελληνικό τόπο της Μυτιλήνης και ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε έρχεται σαν  μια αναγκαία απάντηση”.

Η Κυβέλη Ντέρκεν ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ζεστανε με το πιάνο της τις καρδιές των παρευρισκόμενων ενώ τα τοπικά προϊόντα της ΕVΑ έδωσαν γεύση και άρωμα Λέσβου. Παρόντες ήταν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων πολιτισμού και τουρισμού του τόπου, στελέχη υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στη Λέσβο και στελέχη μουσείων του νησιού. Τα εγκαίνια άνοιξε με τον λόγο του ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Δημήτρης Παπαγεωργίου που ευχαρίστησε όσους διαχρονικά εργάστηκαν για την δημιουργία του νέου Μουσείου Teriade.

“Ελπίζουμε αυτά τα εγκαίνια να αποτελέσουν μια νέα αρχή για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του σπάνιου μουσείου και ελπίζουμε αυτά τα προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού να βρουν επιτέλους τη λύση τους” τόνισε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Η Λέσβος ένα νησί που αναβλύζει ιστορία σε κάθε γωνιά του. Ένα νησί που σε κάθε βήμα σε συναρπάζει δίνει το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα. Είμαι περήφανος που υπηρετώ αυτό το νησί.  Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στα εγκαίνια του πανέμορφου Μουσείου του μεγάλου τεχνοκρίτη που  δώρισε μεγάλο μέρος  από την συλλογή του στο νησί”.

Νωρίτερα στην σύσκεψη που προηγήθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, τόνισε την ανάγκη της προστασίας του αυθεντικού υλικού με το οποίο ήταν χτισμένα τα σπίτια της Βρίσας που κατέρρευσαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, καθώς και της επαναχρήσης του στο ξαναχτίσιμό τους.

Η κ. Κονιόρδου, αναφερόμενη στην ανάγκη του ξαναχτισίματος της Βρίσας και της επαναχρήσης του οικοδομικού υλικού των παλιών προστατευόμενων αρχιτεκτονημάτων που κατέρρευσαν, σημείωσε ότι «οι πέτρες αυτές αποτελούν μια σημαντική προίκα για τον τόπο» που, όπως είπε, πρέπει να μη χάσει τη φυσιογνωμία του.

Όπως σημείωσε, αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι η συγκέντρωση του αυθεντικού υλικού των κατασκευών ανά σπίτι και η φύλαξή τους, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν. Σε αυτή την κατεύθυνση η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού θα συνεργασθεί με τις τοπικές Εφορείες αρχαιοτήτων, ώστε πολύ σύντομα να διεκπεραιώνονται οι φάκελοι της αποκατάστασης.

Στην ίδια σύσκεψη η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε, ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει ο επανέλεγχος των μνημείων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό και συγκεκριμένα έξι εκκλησιών που χτυπήθηκαν, ενώ 190.000 ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την πρώτη σωστική παρέμβαση σε αυτά τα μνημεία.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η κ. Κονιόρδου αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης, από πλευράς προσωπικού, του μουσείου Τεριάντ, το οποίο χαρακτήρισε μοναδικό στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε σε σειρά άλλων έργων του υπουργείου Πολιτισμού στο νησί.

Χορηγοί της εκδήλωσης

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Ποτοποιία ΕΒΑ
Michael Meimaroglou Creative Studio
Μουσικό Καφενείο
Ωδείο Σκαλκώτα
Ελαϊτης Catering
Οινόφορος
Πανελλήνιον Καφέ
Κοσμηματοπωλείο Αρχάγγελος

[ Χορηγοί Επικοινωνίας ]
Εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης
Εφημερίδα Πολιτικά
Lesvosnews.net
E-Radio.gr
E-Daily.gr
Ράδιο Αίολος