Search

Ν. Ζούρος: “Τα μουσειακά σύνολα της Λέσβου είναι μοναδικά σε όλη τη χώρα-Απολογισμός 2016

Με τον απολογισμό των δράσεων του 2016 και με την παρουσία των μικρών φίλων του Μουσείου από το Σίγρι και την Καλλονή που γέμισαν με τα χαμόγελα τους τον χώρο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ο Ο Δρ. Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέλυσε όλες τις δράσεις “εξωστρέφειας” του Μουσείου που κατάφεραν μέσα σε λίγο διάστημα να καταστήσουν το Μουσείου έναν μοναδικό τουριστικό πόλο έλξης που τραβάει διαρκώς πάνω του τα διεθνή βλέμματα.

“Η προβολή της Λέσβου ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου η φύση και ο πολιτισμός σφραγίζουν την εικόνα μιας ήπιας και συμβατής με το περιβάλλον και τον πολιτισμό τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να κερδίσει να μέγιστα σε επίπεδο προβολή σε διεθνές επίπεδο είναι αυτό που πρέπει να αξιοποιήσουμε” τόνισε ο κ Ζούρος που αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις πρωτοβουλίες του Μουσείου όπως  την έκθεση “Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους” η οποία μετά την παρουσίαση της στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα περιοδεύει σε χώρες του εξωτερικού προβάλλοντας την ομορφιά και την επιστημονική αξία των γεωμνημείων και των ανεπανάληπτων τοπίων των νησιών του Αιγαίου.

Ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε στην παρουσία της έκθεσης στο Σικάγο των ΗΠΑ και στη Μόσχα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας στη Ρωσία αλλά και στην συνεργασία που προωθεί με γεωπάρκα, μουσεία και ερευνητικά ινστιτούτα σε θέματα ανάδειξης, διαχείρισης και προβολής των γεωλογικών μνημείων στην Κίνα. “Το Μουσείο αποτελεί πόλο έλξης για περίπου 30.000 τουρίστες ετησίως. Μαζί με τα τέσσερα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους (στις θέσεις Μπαλή Αλώνια, Χαμανδρούλα, Πλάκα και Νησιώπη) κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 90.000 επισκέπτες. Ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε στην συνεργασία με τις  κινεζικές αντιπροσωπείες από το ηφαιστειακό γεωπάρκο Wudalianchi, στη ΒΑ Κίνα, το γεωπάρκο των σπηλαίων Zhijindong στη ΝΑ Κίνα και το γεωπάρκο του Σινικού Τείχους στην περιοχή Yanquing του Πεκίνου με το σημαντικό απολιθωμένο δάσος Ιουρασικής ηλικίας.

 

Ειδική αναφορά έγινε στη θετική επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για το χρονικό διάστημα 2017-2020 ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Μουσείο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

“Το 2016 αναδεικνύεται μέσα από τον απολογισμό ως μια ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική χρονιά για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Μουσείο, συνέχισε με θετικά αποτελέσματα τη μουσειακή του λειτουργία που το αναδεικνύει σε σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό φορέα, πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τη Λέσβο. Η πορεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει πως μπορεί να προσελκύσει και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και να κάνει γνωστή μια περιοχή στο διεθνές περιβάλλον και να δημιουργήσει επισκεψιμότητα”, είπε ο κ Ζούρος που τόνισε την σημασία της προβολής του δικτύου Μουσείων Λέσβου και την σημασία της υποστήριξης τους από την Πολιτεία

“Αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω τη λέξη επιβίωση γι αυτά τα εξαιρετικής σημασίας μουσειακά σύνολα που έχουν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη στήριξης της πολιτείας και την ανάγκη  ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να κατανοήσουμε όλοι ότι τα Μουσεία μπορούν πράγματι με τις δράσεις τους να αποτελέσουν και εκπαιδευτικό και πολιτιστικό και οικονομικό παράγοντα γιατί καμιά άλλη περιοχή τη χώρας δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πλούτο και την ποικιλία που διαθέτει η Λέσβος.  Επειδή στην τουριστική  αγορά όλοι ξέρουμε ότι η διαφοροποίηση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, με τα μουσεία της η Λέσβος μπορεί να κάνει τη διαφορά”.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν σχολικές μονάδες της Λέσβου οι οποίες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα , το Δημοτικό σχολείου του Σιγρίου που παρουσίασε ένα κόμικ που έφταξιαν τα ίδια τα ίδια τα παιδιά βασισμένο στην ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους, το 9ο Δημοτικό σχολείο  Μυτιλήνης,  τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνος, το  Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης καθώς το  Σώμα Ελλήνων Οδηγών. Ο κ. Ζούρος δέχτηκε το χειροποίητο δώρο που ετοίμασαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής για το Μουσείο από τα χέρια του διευθυντή του σχολείου Χριστόδουλο Χατζηιωάννου. Tα δύο τμήματα της ΣΤ τάξης Δημοτικού σχολείου βραβεύτηκαν για το ενδιαφέρον που έδειξαν ως σχολείο για το Γεωπάρκο της Λέσβου αλλά και για το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο “Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη” το οποίο αποτέλεσε τη βάση να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο που συμμετείχε το Aegean docs και προβλήθηκε επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο.Ο κ.  Ζούρος έκανε ειδική αναφορά στην προσφορά του σχολείου και την εργασία τους για τον Αριστοτέλη που η παρουσία του στη Λέσβο δεν είναι τόσο προβεβλημένη.

Τέλος ο ο κ. Ζούρος υποσχέθηκε πως η προσπάθεια εξωστρέφειας θα συνεχιστεί και την καινούργια χρονιά:

“Ελπίζουμε ότι η χρονιά που μας έρχεται θα έχουμε έναν σημαντικό ξεκίνημα καινούργιων δράσεων ενώ όταν ολοκληρωθούν τα έργα του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου- στόχος μας είναι να αποκαλυφθούν τα απολιθώματα σε ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείου που θα οδηγούν τους επισκέπτες της περιοχής σε έναν μοναδικό τουριστικό πόλο έλξης”.