Search

Ναι στο θεματικό πάρκο ΟΧΙ όμως στην παραλία της Ερεσού!

Σύσσωμη η κοινότητα της Ερεσού, κάτοικοι, φορείς και επιχειρηματίες όπως φυσικά και όλοι όσοι επισκέπτονται τη μοναδική αυτή παραλία της Λέσβου δηλώνουν την αντίδρασή τους κι αντιστέκονται στη δημιουργία “Θεματικού υπαίθριου χώρου αναψυχής – χώρου ιστορικής μνήμης στην περιοχή Αφεντέλι, (έκταση χώρου παρέμβασης 4.046,88τμ). στην παραλία της Ερεσού!

Η πρόταση έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να προσβλέπει ως φορέας υλοποίησης και την περιφέρεια ως δικαιούχος της πρόκλησης ΑΤ06.  Η συσπείρωση των πολιτών που ζουν στην Ερεσό, ανθρώπων που αγαπούν την Ερεσό και που συνδέονται με χίλιους δύο τρόπους και λόγους με την Ερεσό ήταν μεγάλη κι αμέσως δημιουργήθηκε ψήφισμα στο AVAAZ αλλά και η σελίδα Πρωτοβουλία υπεράσπισης αμμουδιάς στη Σκάλα Ερεσού όπου αναλύονται όλες οι προεκτάσεις του έργου καθώς και ανακοινώνονται οι δράσεις του αγώνα υπεράσπισης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού, διαφύλαξης της όπως είναι σήμερα, κόντρα σε προσπάθειες τσιμεντοποίησης και μελλοντικής επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή ο Αντιδήμαρχος Ερεσσού Αντίσσης  υπερθεματίζοντας την αναγκαιότητα του έργου του θεματικού πάρκου ιστορικής μνήμης, επεσήμανε σε ραδιοφωνική εκπομπή στο ΝΗΣΙ “ότι οι διαφωνούντες είναι κάποιοι που δεν ζουν στην Ερεσό και έχουν μια νοσταλγία από τα παιδικά τους χρόνια, την οποία «καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα αναπτυχθεί ο τόπος για να μείνει η νεολαία μας και να αυξηθούν οι επισκέπτες». Και πρόσθεσε «δεν γίνεται να μιλούν για νομιμότητα ενώ έχει ελεγχθεί η νομιμότητα της πρότασης, εκείνοι που κάνουν παράνομο κάμπινγκ και βρωμίζουν την περιοχή».

«Να ξέρουν», τόνισε «ότι αν καθυστερήσουν το έργο θα τους μηνύσουμε με το ποσό του προϋπολογισμού. Οι παραθεριστές δεν εκπροσωπούν τον τόπο μας για να επεμβαίνουν».

Κάτοικοι, φορείς και επιχειρηματίες της Ερεσού δηλώνουν τη διαφωνία τους και σημειώνουν ότι θα φτάσουν τον αγώνα ως το τέρμα 
ΝΑΙ στο έργο σε άλλη τοποθεσία, υπό όρους όπως ενημέρωση και διαβούλευση με την κοινότητα και τους κατοίκους της.
ΟΧΙ πάνω στην παραλία.
ΟΧΙ τσιμέντα πάνω στην παραλία.
Απαιτούμε άμεση αλλαγή της προτεινόμενης τοποθεσίας του έργου σε άλλο δημοτικό οικόπεδο που θα προτείνει το τοπικό συμβούλιο ή ο δήμος.
Εάν δεν ακουστούν οι ενστάσεις της κοινότητας, θα κάνουμε το παν να το σταματήσουμε.
Ούτε βήμα πίσω!
Τι λένε οι επιχειρηματίες
Κείμενο επιχειρήσεων Ερεσού (Χωριό & Γιαλός) σχετικά με την δημιουργία Θεματικού υπαίθριου χώρου αναψυχής (ΧΩΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ) στην θέση Αφεντέλι.
Το παρόν δημοτικό οικόπεδο βρίσκεται από την κάτω μεριά του δρόμου, δηλαδή από το μέρος της παραλίας και συνορεύει με μία μεγάλη ιδιωτική έκταση, της οποίας τα όρια της αυτή την στιγμή βάση του ΦΕΚ 36, Δ, 14.2.2012 , ξεκινάνε από τον ψαροποταμό μέχρι την αρχή του Φοινικόδασους, και από τον δρόμο που οδηγεί στο αφεντέλι μέχρι εκεί που σκάει το κύμα! Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας χάραξη νέων Οριογραμμών του Αιγιαλού, δηλαδή με αίτημα το ανέβασμα των γραμμών του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε να αποτρέψει το χτήσιμο της παραλίας. Μία απόφαση που μέχρι και σήμερα εκκρεμεί.
Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αρχικά ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που έχει κάνει την ένσταση στο ΣΤΕ ζητώντας αλλαγή των γραμμών, είναι σήμερα ο ίδιος δήμος που επιχειρεί να χτίσει σε οικόπεδο που πιθανόν να επηρεαστεί από την απόφαση του ΣΤΕ.
Επιπλέον σε περίπτωση που δοθεί οικοδομική άδεια για το έργο “Θεματικό πάρκο”, δεν βλέπουμε πως ο ίδιος δήμος θα αρνηθεί ένα αντίστοιχο αίτημα και στον γείτονα – ιδιοκτήτη με τον οποίο συνορεύει. Κανένας μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν μας έχει πληροφορήσει συνολικά, δεν μας έχει ενημερώσει για αυτές τις πτυχές, δεν μας έχει δώσει μία συνολική εικόνα για το έργο και τις εξελίξεις που αυτό πιθανόν να δρομολογήσει στο μέλλον στην περιοχή και ειδικά στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.
Εμείς ως άνθρωποι που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στην Σκάλα Ερεσού για τουλάχιστον 6 μήνες του έτους, που μέσω αυτών των επιχειρήσεων ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας, αλλά και βιοπορίζεται επίσης ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων χάρις τις θέσεις εργασίας που παράγονται στον τόπο αυτό, είμαστε όλοι μας άρρηκτα συνδεδεμένοι οικονομικά, και εξαρτημένοι τουριστικά με το brand name του τόπου αυτού. Και αυτό το brand name, το πιο δυνατό χαρτί της Σκάλας Ερεσού, που την κάνει τόσο ξεχωριστή και διαφορετική σε σχέση με όλα τα άλλα μέρη του νησιού, αλλά και γνωστή ευρύτερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν είναι παρά η παραλία της, και κατ’ επέκταση οι δυνατότητες που αυτή καλύπτει σε μία σειρά από ανάγκες των παντός τύπου παραθεριστών που αυτή ελκύει.
Από την στιγμή λοιπόν που είμαστε αποκλειστικά εξαρτημένοι με την παραλία μας, όπως αυτή είναι σήμερα, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις επιπτώσεις στην οικονομία από την 12ετή οικονομική κρίση, αλλά και την περίοδο της πανδημίας, έχουμε χρέος, ανάγκη στην βάση των ίδιων μας των συμφερόντων, να την διαφυλάξουμε, αυτή και την ομορφιά της, και άρα κατ΄επέκταση το τουριστικό προιόν της Σκάλας Ερεσού.
Βάση των παραπάνω λοιπόν δηλώνουμε την εναντίωση μας στην πραγμάτωση του “Θεματικού πάρκου” στην συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς θεωρούμε ότι η επιλογή να γίνει εκεί πάει κόντρα στα συμφέροντα του τόπου, και της οικονομίας αυτού, αφού δίνει το έναυσμα για περαιτέρω συρρίκνωση και αλλοίωση του μεγέθους και του χαρακτήρα της παραλίας.
Φυσικά και είμαστε σύμφωνοι στο να υλοποιηθεί το θεματικό πάρκο, εάν η κοινότητα μας κρίνει ότι είναι σημαντικό για τον τόπο, σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία, εκτός παραλίας, θα υποδειχθεί.
Υ.Γ. Το παρόν κείμενο θα σταλθεί στο τοπικό συμβούλιο Ερεσού, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Καταστήματα που υπογράφουν το κείμενο (χωρίς λογική σειρά):
1)Parasol – Χρήστος Βότσης.
2)Lether shop – Κάρκαλης Κυριάκος.
3)Μανάβικο – Μιχάλης Γέραλης – Γεωργία Καβρουματζή.
4)Παγοθήκη – Σπανέλλης Χαράλαμπος.
5)Chai Shop – Αλίκη Μήτσου.
6)Νοτιάς Jazz Bar – Θεόδωρος Ζαφειρίου.
7)Villa Notia – Ασπασία Σιδεράτου.
8)Εργαστήρι κεραμικής Terracotta – Ηλέκτρα Βάλαση.
9)Εστιατόριο Καραβόγιαννος – Παναγιώτα Τελωνιάτη.
10)Gaga Animal Care – Gerisen Trice
11)Flamingo beach bar – Anita Leadsfard
12)Εστιατόριο Άδωνης – Νίκος Καλιαλής.
13)Εστιατόριο Σαρδέλας – Δάλλας Κωνσταντίνος.
14)Fairytale – Ανθοφίλη Τελωνιάτη.
15)Watersports Eresos – Χατζηδιαμαντής Γεώργιος.
16)Pure cafe Juicery – Χατζηδιαμαντής Γιάννης.
17)Αποθήκη – Κούκου Κορώνεα.
18)Σουβλατζίδικο το Στενάκι – Κώστας Κωνσταντινίδης.
19)Krinelos and sun – Κρινέλος Φίλιππος
20)Exis – Πένυ Μίξη.
21)Los Amigos – Χριστόφορος Κόβρας.
22)Μίνι μάρκετ -Χρυσάνθη Γιαννακέλου Ιωάννης Χαχαλάς.
23)Κοσμήματα Ήφαιστος – Δημήτρης Αιβαζέλης.
24)Hara beach bar – Sagahan Roz, Dragan Pavlovits.
25)Μανάβικο το φρέσκο – Τσαλαβούτης Ραφαήλ.

Σχετικά με την κατασκευή θεματικού πάρκου στην παραλία Σκάλας Ερεσού που προτείνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε:

«Ξεκινώντας, να πω ότι δεν είναι αποδεκτό να αντιμετωπίζεται με απειλές οποιαδήποτε αντίθετη άποψη για ένα έργο και μάλιστα από δημοτικό παράγοντα. Όπως δεν είναι αποδεκτό το να μην υπάρχει στοιχειώδης διαβούλευση με το Τοπικό Συμβούλιο και τους άμεσα ενδιαφερόμενους συλλογικούς φορείς μιας κοινότητας, για ένα έργο που την αφορά. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει να επιδείξει σε γενικές γραμμές μια θετική πορεία μέχρι σήμερα και τέτοιου τύπου συμπεριφορές και λάθη πλήττουν αυτή την εικόνα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να υποστηρίζει την άποψη του και κάθε αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με βάσιμα επιχειρήματα.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Λέσβου είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του 2012 για μετατόπιση της γραμμής αιγιαλού και παραλίας προς τη θάλασσα, προσφυγή που επικύρωσε και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου το 2020.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στις 10 Ιουνίου 2020 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Αν η πρόταση για δημιουργία θεματικού πάρκου αφορά τμήμα της επίδικης έκτασης και σε περίπτωση που δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Δήμου, οποιοδήποτε έργο ή εργασία θα είναι στον αέρα.

Ας προταθεί επομένως η κατασκευή του θεματικού πάρκου σε άλλη, κατάλληλη έκταση μακριά από την παραλία, για την οποία να μην εκκρεμεί δικαστική διερεύνηση. Αυτή είναι η λύση ώστε και να γίνει το θεματικό πάρκο (στο οποίο δεν αντιτίθενται όσοι πολίτες και φορείς αντιδρούν σήμερα) αλλά και να μην γεννηθούν περιβαλλοντικές διακινδυνεύσεις.

Για μας, πραγματική ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα, γι αυτό και δεν πρέπει να ανοίξει παράθυρο που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην τσιμεντοποίηση της παραλίας της Ερεσού, που αποτελεί το “σήμα-κατατεθέν” και το “πρόσωπο” της Ερεσού παγκοσμίως.»