Search

Ναι στην τοπική αγορά, όχι στην επέλαση των πολυεθνικών

 

Η Δημοτική Αρχή να σταθεί αρωγός στον ντόπιο επιχειρηματία

 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν τελευταία την δημιουργία μεγάλου πολυκαταστήματος στην περιοχή του Καρά Τεπέ, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί προς το παρόν για ποια συγκεκριμένη επιχείρηση πρόκειται και για το ποιος θα είναι ο επενδυτής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα πάντως, μάλλον πρόκειται για μεγάλης εμβέλειας κατάστημα αφού ο χώρος στον οποίο εικάζεται ότι θα δημιουργηθεί αφορά μεγάλη έκταση.

Ήδη στον εμπορικό σύλλογο του νησιού επικρατεί ανησυχία, καθώς πραγματοποιούνται συνεδριάσεις για το θέμα αυτό ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες μπροστά σε μια τέτοιου είδους προοπτική. Εξάλλου και το πρόσφατο παράδειγμα του Lidl με την προέκταση των υπαρχόντων εγκαταστάσεών του κατά 1.300 τ. μ., παρά την απορριπτική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνει όχι μόνο την επεκτατική πολιτική των πολυεθνικών, αλλά και την ολιγωρία ή την μη αποτελεσματικότητα της τοπικής αρχής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει για την περιοχή της Λέσβου, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν μπορούν να καταλαμβάνουν έκταση πάνω από 500 τ.μ. και αυτό φυσικά είναι θεσμοθετημένο για συγκεκριμένους λόγους, ώστε να μην δημιουργούνται μη ανταγωνίσιμες επιχειρήσεις σε μικρές τοπικές αγορές.

Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή, όπως προβλέπει ο νόμος, έχει το δικαίωμα να δώσει την άδεια για μια μεγάλη επιχειρηματική επένδυση στον τόπο, αλλά το ζητούμενο είναι με ποια κριτήρια, με ποιο στόχο και με ποια αποτελέσματα για την τοπική οικονομία  μπορεί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Γεγονός είναι πως για την περιορισμένη αγορά της Λέσβου με τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με την χαμηλή τουριστική κίνηση, όπου η οικονομική δραστηριότητα μοιράζεται σε πολλές μικρές επιχειρηματικές μονάδες ώστε να κινείται η τοπική αγορά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πραγματικά μεγάλο πλήγμα για το νησί. Όπως κι αν το δει κανείς, καταλήγει στο συμπέρασμα πως το να έρθει ένα μεγάλο πολυκατάστημα στο νησί, θα σημάνει αυτομάτως το κλείσιμο δεκάδων μικρών μαγαζιών που ομολογουμένως δίνουν υπεράνθρωπη μάχη όλα τα τελευταία χρόνια για να κρατηθούν ζωντανά. Το επιχείρημα πως μια μεγάλη επιχείρηση θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, είναι προφανώς η μισή αλήθεια διότι στην πραγματικότητα οι θέσεις που θα χαθούν θα είναι πολύ περισσότερες. Έπειτα ας μην ξεχνάμε πως τα έσοδα που προέρχονται από τις μικρές επιχειρήσεις ανακυκλώνονται στην τοπική αγορά, ενώ ένας μεγάλος επενδυτής αυτό που θα κάνει θα είναι μια κυριολεκτική αφαίμαξη του νησιού πηγαίνοντας αργότερα να επενδύσει κάπου αλλού.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι, επίσης, το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακού χαρακτήρα. Η στήριξή τους, επομένως, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται και για λόγους κοινωνικής συνοχής.

Η επέλαση των πολυεθνικών έχει διαλύσει τις τοπικές οικονομίες, αφήνοντας πάντα πίσω μεγάλο αριθμό ανέργων και ρημαγμένους τόπους. Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η κοινωνία της Λέσβου οφείλουν να προστατεύσουν την τοπική αγορά εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις τόσο για την τωρινή όσο και για την μελλοντική επιβίωσή της. Με το να στηρίζει κανείς την τοπική αγορά, ενισχύει την μικρομεσαία επιχείρηση και την οικογένεια και τα λεφτά μένουν στη χώρα μας. Γι’ αυτό η διοίκηση κάθε δήμου πρέπει να δώσει κίνητρα στους δημότες να επιλέξουν τα καταστήματα που υπάρχουν δίπλα τους και όχι να επιτρέπει, είτε με άμεσους, είτε με έμμεσους τρόπους, την αλλοτρίωση της τοπικής οικονομίας από τις πολυεθνικές με κίνητρο το εφήμερο κέρδος.